Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeye göre, ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin verilmemesi veya yanlış belge düzenlenmesi durumunda uygulanacak cezalar artırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği”ne göre, belgelerin düzenlenmemesi halinde hem alıcıya hem de satıcıya artırımlı cezalar kesilecek.

CEZALAR KATLANABİLİR

İlk ihlal tespitinde ceza tutarı 10 bin lira olarak belirlenirken, bu tutar sonraki ihlallerde giderek artacak. İkinci tespitte 20 bin, üçüncüde 30 bin lira ceza verilecek. Bu süreç altıncı tespit ve sonrasında 100 bin liraya kadar çıkabilecek cezalarla sonuçlanacak.

Cumhurbaşkanı, bakanları topladı Cumhurbaşkanı, bakanları topladı

Ancak, alıcılar kendilerine belge verilmediğini veya hatalı belge düzenlendiğini beş iş günü içinde vergi dairesine bildirirse, ceza uygulanmayacak. Satıcılar ise bu durumda üç kat daha fazla ceza ödemek zorunda kalacaklar. Farklı bir belge verilmesi halinde, alıcı durumu beş iş günü içinde vergi dairesine bildirirse, satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.

Kayıt dışı faaliyetlerde bulunanlara yönelik cezalar da artırıldı. Vergi mükellefi olmadan ticaret yapanlar, yüzde 50 oranında artırımlı cezalarla karşılaşacak.

Kaynak: Haber merkezi