Anadolu Düşünce ve Strateji Merkezi Temsilcisi ve eski il başkanı İlkay Şimşek, mevcut iktidar döneminde toplumsal yapının ciddi şekilde bozulduğunu ve kültürel değerlerin olumsuz yönde değiştiğini açıkladı. Şimşek, araştırma şirketlerinin verilerine dayanarak, toplumda dayanışma ruhunun azaldığını ve gıybete olan eğilimin arttığını ifade etti.

Yapılan Araştırmaya 2 bin 94 Kişi Katıldı

Gelinen noktada Müslüman Türk milletine yakışmayan söylem ve olaylar yaşandığını, sosyal ilişkilerin belki de tarihte hiç bu kadar hızlı bozulmadığını, bu durumun telafisi mümkün olmayan boyutlara ulaştığını vurgulayan Şimşek, “Güvenilir bir araştırma şirketinin Türk toplumunun paylaşma, yardımlaşma ve dayanışma kültürü üzerine 2 bin 94 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırma sonucunun, halkın yüzde 51,2’sinin toplumun dayanışma ruhunun giderek azaldığını düşündüğünü ortaya koyması üzüntü verici. Araştırma ayrıca halkın yüzde 57,3’ünün toplumundaki kültürel değerlerin olumsuz yönde değişim gösterdiğini düşündüğünü ortaya koyuyor” dedi.

Duyduklarım Beni Çok Üzüyor

İlkay Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef toplumsal yapımızda yaşanan bu bozulma, siyasetten spora, devlet dairelerinden sokağa kadar her toplumsal katmanda gıybet olarak karşımıza çıkıyor. “Ahmet'i duydun mu? Batmış. Kesin kumar oynamıştır, bara, pavyona gitmiştir!” , “Mehmet'i duydun mu? Kısa sürede zengin olmuş. Kesin tarlasında altın buldu bu herif”, “Hasan yeni bir işyeri açmış, çulsuzun tekiydi bu, nereden buldu parayı? Uyuz oluyordum zaten, kesin gayri meşru işler yapıyordur!”, “Halil abiler yepyeni bir ev almışlar, alırlar tabi adam yıllarca devlet memurluğu yaptı, rüşvet almıştır!” İşte Müslüman Türk milletinin kendi aralarındaki bazı muhabbetlerinden kesitler, daha da kötüleri var, ama tabi ki burada yazılmaz. Şeytan fiziki bir varlık değildir, şeytan işte bu tip muhabbetlerin görünmeyen onur konuğudur. Müslümanlık Cuma günleri, kandil günleri, bayram günleri kafiyeli mâniler paylaşmakla olmaz. Müslümanlık dürüstlükle, gıybet denen hastalıktan uzak durmakla, insanların arkasından kötü kelam etmemekle olur. Yukarıdaki sohbetlere denk gelmeyen varsa ben de Ay'da yaşıyorum demektir. Toplumsal ilişkiler belki de tarihte hiç bu kadar hızlı bozulmamıştı. Aile, bireyselleşme, narsisizm, sapkınlıklar, minimize olan kişisel ilişkiler ve inançsızlık, telafisi mümkün olamayacak boyutlara ulaşmıştır. Türk ve Müslüman halkımızın içine düşürüldüğü bu durumdan bir an önce kurtulması ve özüne dönmesi gerekmektedir.”

Manisa’nın yeni Jandarma Komutanı görevine başladı Manisa’nın yeni Jandarma Komutanı görevine başladı

Gıybetten Uzak Duralım

İlkay Şimşek, Bir Türk ve Müslüman'a yakışmayan bir davranış olan gıybettin dinimizce de yasaklanmış olduğunu belirterek açıklamasında şu uyarıda bulundu: "İslam'da insan haklarının en önemlilerinden olan ve 'Irz' kavramıyla ifade olunan kişinin dokunulmazlığı ilkesine büyük değer verilmiştir. Bu itibarla bir kimsenin gıyabında hem şahsıyla ilgili maddi, manevi, ruhi, ahlaki ve dini kusurlarından söz edilmesi, hem de kendi çocukları, annesi, babası ve diğer yakınlarından hoşlanmayacağı şekilde bahsedilmesi gıybet sayılmıştır. İnsanın kalbinin kırılmasına, onurunun incinmesine, insanlar arasındaki sevgi ve saygı bağlarının incelmesine neden olması dolayısıyla Allah Resûlü insanları gıybetten şiddetle sakındırmıştır. Gıybet, önlem alınmadığında toplum için ciddi sorunlar yaratır. Gıybetle başlayan afetler zinciri insanlar arasında kin, nefret, düşmanlık, bozgunculuk meydana getirebilecek fiilleri tetikler. Bu nedenle öncelikle Devlet yöneticileri, makam ve mevki sahipleri, idareciler, belli grup ve kuruluşların başkan ve yöneticileri, toplum önderleri hâl, hareket ve davranışlarına dikkat etmeli, husumet yaratacak eylemlerden uzak durmalı, insan onur ve şerefine yönelik sözler sarf etmemeli, toplumu bölen, ezen ve aşağılayan cümleler kurmamalıdır. Toplum bireylerinin örnek aldığı yönetici ve idarecilerin gıybet eylemi içinde olması, toplumun geri kalan tüm üyelerinin de bu eylemi normalleştirmesine neden olacaktır. Allah, Türk milletini ve Müslüman alemini bu illetten uzak tutsun, geri dönüşü olmayan bu yoldan kurtulmayı, Milli birlik ve beraberlik içinde, barış ve kardeşlik duygularıyla yaşamayı nasip etsin."

Muhabir: Özkan ÇELİK