Ülkemizin ulusal anlamda yayın yapan ilk kanalı TRT 1 son zamanlarda özellikle EURO 2024 maçları sırasında “sinyal yok” hatası vermesi ile gündeme gelmeye başladı. EURO 2024 maçlarını izlemek isteyen futbolseverler, TRT 1 kanalında yaşanan yayın aksaklıkları ve şifreli yayınlar gibi problemlerin çözümünü arıyor.

Seda Sayan Kaç Yaşında? Kaç Kez Evlendi? Gerçek Adı Ne? Seda Sayan Kaç Yaşında? Kaç Kez Evlendi? Gerçek Adı Ne?

Bu nedenle arama motorlarında sık sık TRT 1 sinyal yok sorununun çözümleri araştırılıyor. İşte TRT 1 sinyal yok hatası nasıl çözülür sorusunun cevabı…

TRT 1 Sinyal Yok Hatası Nasıl Çözülür?

Euro 2024 maçları sırasındayken sıklıkla yayın aksaklıkları ve sinyal yok hatası meydana gelebiliyor. TRT 1 sinyal yok hatası nasıl çözülür bakalım…

Euro 2024 maçlarını izlerken TRT 1'in şifreye girmesi veya şifre istemesi halinde, güncel TRT-1 frekanslarını öğrenip girerek ve de Biss şifresini girerek sorundan kurtulabilirsiniz.

Trt 1 Sinyal Yok Hatasi Nasil Cozulur 2

TRT 1 BİSS Şifresi

Daha önce de bahsettiğimiz üzere özellikle Euro 2024 milli maçlarımız söz konusu olduğunda TRT 1'in şifreye girmesi ya da sinyal yok hatası birçok vatandaşın ve futbolseverin keyfini kaçırmıştı. 

TRT 1 sinyal yok hatası nasıl çözülür sorusuna cevaben yapılabilecek alternatif çözümlerden biri TRT1 Biss şifresi girilmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Uydu alıcısının Biss Key kurabilme yeteneğine sahip olup olmadığı, Biss Key kullanmadan önce bilmeniz gereken önemli bir bilgidir. Çünkü uydu alıcınıza Biss şifresini girebilmeniz için uydu alıcınızın Biss şifre çözme imkanına sahip olması gerekir. Eğer uydu alıcınızın şifre çözme özelliği açık değil ise, uydu alıcınızı aldığınız yetkili servisten destek istemenizi tavsiye ederiz.

Bunun dışında Biss key şifresini bilmek de önem arz ediyor. Uydu alıcınıza Biss key şifresini girerek de bu problemi çözebilirsiniz. Peki Biss Key ayarı nasıl yapılır? Sizler için Biss şifresi ayarının nasıl yapıldığını adım adım listeledik.

Biss şifresi ayarlama adımları:

  • Öncelikle uydu alıcınızın menüsünde "CAS", "Key Girişi", "CAS System", "CAS Keys" veya benzer bir terimle anılan KEY girişi menüsü bulunur. 
  • Bu terimlerden biri ile açmış olduğunuz menüde Biss olarak bilinen şifreleme tiplerinden birini seçmeniz gerekiyor.
  • ·Sonrasında ise karşınıza gelen menüdeki talimatları uygulayarak aşağıda vermiş olduğumuz Biss değerlerini girmeniz TRT 1 sinyal yok hatası nasıl çözülür sorusunun çözümü olacaktır.

Biss değerleri kısmına girmeniz gereken bilgiler şu şekildedir:

  • TRT için Biss ID: 0x1FFF ya da 0x1FFE (6 haneli ise 0x001FFF ya da 0x001FFE)
  • Biss TP: 11794/30000 (V) (Bazı uydu alıcısı modellerinde bu  bilgi sorulmayabilir.)
  • Key Değeri: 10000000000000 (eğer 12 haneli bir giriş varsa key değeri 100000000000 şeklinde yazılmalıdır.)

Trt 1 Sinyal Yok Hatasi Nasil Cozulur 3

TRT 1 Frekans Bilgileri

TRT 1 sinyal yok hatası nasıl çözülür sorusuna alternatif bir çözüm olarak manuel frekans güncelleme (TP Ekleme) yapabilirsiniz. 

Manuel frekans güncelleme yapabilmeniz için adım adım izlemeniz gereken yollar aşağıdaki gibidir:

1.  Kumandanızın menü tuşuna basarak ayarlar menüsüne gelin.

2. Menüde bulunan “TP Ekle” seçeneğine tıklayarak bu alana giriş yapın. Kanal ayarları veya ayarlar bölümünde bu seçeneği bulabilirsiniz.

3. TP Ekle seçeneğine girdikten sonra, mavi tuşa basarak yeni TP ekleme ekranına geçip güncel TRT 1 frekanslarını girmeniz gerekiyor.

Güncel TRT 1 frekansı ise şu şekildedir;

  • Frekans: 11794
  • Polarizasyon: Dikey (V)
  • Sembol Oranı: 30000
  • FEC: 3/4

4. Güncel TRT 1 frekans bilgilerini girdikten sonra “Okey” tuşuna basarak girmiş olduğunuz frekans bilgilerini kaydedin.

5. Bu işlemleri tamamladıktan sonra menüden çıkış yapabilir ve yeni kanalları bulma aşamasına geçebilirsiniz. Kanal listesinin sonunda genellikle yeni kanallar gösterilir. Bu nedenle kanal listesinin en sonunda TRT 1 HD veya TRT 1 kanallarını bulmalısınız.

6. TRT 1 HD ya da TRT 1 kanallarından birini bulduğunuzda bu kanala tıklayarak yayını izlemeye sorunsuz bir şekilde devam edebilirsiniz.

TRT 1 Sinyal Neden Yok?

TRT 1 sinyal yok hatası nasıl çözülür sorusunun sık sık sorulması ve arama motorlarında fazlasıyla aratılması sonucunda TRT 1’e gelen şikayetler de artmış durumda. Kuruma gelen bu şikayetlerden sonra TRT kurumsal sosyal medya hesabı bir açıklamada bulundu. 

TRT 1 kurumsal sosyal medya hesabı açıklaması aşağıdaki gibidir:

 “Uluslararası Yayın Hakları Sınırlılık" kuralına uyulmasını kesinlik şartıyla talep etmektedir. Bu çerçevede UEFA, EURO 2024 yayınlarına Türkiye dışından erişilebildiği yönündeki şikâyetleri kurumumuza “Yaptırım” uyarısıyla iletmektedir. Belirtmek isteriz ki UEFA tarafından belirlenen sinyal seviyeleri ve uygulanması zorunlu şifreleme politikaları nedeniyle uydu sinyal gücümüzü belirli seviyenin üstüne çıkaramamaktayız.”

TRT 1 Neden Şifreli?

Yayın hakları nedeniyle TRT 1 zaman zaman şifreli yayın yapabiliyor. Bir takım spor karşılaşmaları, filmler veya özel etkinliklerin ülke çapında yayınlanması ulusal sınırlar ile sınırlandırılmıştır. Sonuç olarak, TRT 1 bu tür içerikleri yayınlarken sadece Türkiye sınırları içinde izlenebileceğini garanti etmek amacı ile şifreleme seçeneğine başvurabiliyor. 

Muhabir: Özkan Çelik