TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ve ekonomi muhabirleriyle bir araya geldiği toplantıda, asgari ücret ve çalışma hayatına dair önemli açıklamalarda bulundu. Asgari ücretin enflasyon üzerindeki etkisine dair tartışmalara değinen Atalay, 2024 yılında asgari ücret artışı yapılmamasına rağmen enflasyonun yükselmeye devam ettiğini belirtti.
"Asgari Ücret Enflasyonu Tetiklemez"
Atalay, "Enflasyon için düşük asgari ücretin gerektiği söyleniyor. Ancak 2024 yılı, asgari ücretin enflasyona sebep olmadığını açıkça ortaya koydu. Asgari ücret hiç artmadı ama enflasyon artmaya devam etti. Bu, canlı bir örnektir" dedi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Çalışmaları
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısını açıklayan Atalay, komisyonun 15 üyeden oluştuğunu ve toplantılar öncesinde rakam açıklamanın işçi tarafını zayıflattığını ifade etti. Atalay, "Biz rakam söylersek, hükümet ve işveren bu rakam üzerinden hareket ediyor. Zamanı geldiğinde elbette bir rakam açıklayacağız, ancak şu an bunun bir anlamı yok" dedi.
TÜİK Verilerine Güvensizlik
Atalay, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine ilişkin güven eksikliğine dikkat çekti: "TÜİK'in verilerini ne kamuoyu ne de ben güvenilir buluyorum. TÜİK'teki çalışanlara haksızlık etmek istemem ama verilerle markette ve pazarda yaşananlar birbirini tutmuyor."
"İnsan Gibi Yaşanabilir Ücret Belirlenmeli"
MÜSİAD’ın yüzde 25 oranında asgari ücret artışı önerisine de değinen Atalay, “Yüzde 25 ya da yüzde 50 gibi rakamlar üzerinden konuşmam. Komisyonumuzun, geçinebileceğimiz ve insan onuruna yakışır bir ücret belirlemesi gerekiyor” diye konuştu.
Vergi Düzenlemesi Çalışmaları
Ücretlilerin gelir vergisi dilimlerinde iyileştirme yapılması gerektiğini vurgulayan Atalay, bu düzenlemenin asgari ücret çalışmalarına olumlu ya da olumsuz bir etkisi olmayacağını belirtti: "Vergi düzenlemesine bu ülkenin ve işçilerin ihtiyacı var. Ancak bunun asgari ücret komisyonu çalışmalarına yansımasını beklemiyorum."
"Köle Pazarı Türkiye'de Olmaz"
Bazı firmaların düşük iş gücü maliyetleri nedeniyle üretimlerini yurtdışına taşımasına tepki gösteren Atalay, "Türkiye'de köle pazarı dün de yoktu, bugün de yok. 3 kuruş için malını mülkünü alıp yurt dışına götürmenin bir manası yok" dedi.
Atalay, süreç boyunca TÜRK-İŞ olarak işçilerin haklarını savunmaya devam edeceklerini vurgulayarak toplantıyı sonlandırdı.