Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 36 siyasi partiden Emek Partisi ve Hür Dava Partisi'nin seçimlere katılmayacağını bildirdiklerini, Demokratik Sol Parti ve Halkların Demokratik Partisi'nin de kura çekimine katılmayacağını kaydetti.
İki aşamalı yapılan kurada ilk aşamada, siyasi partiler ve ittifakların yer aldığı fanustan çekim yapıldı. Bu aşama tamamlandıktan sonra ittifakların içerisindeki partilerin sıralamasına ilişkin kura çekimine geçildi.
Kura çekimi sonuçlarına göre siyasi partiler ve ittifakların sıralaması şu şekilde oldu:
"Yeni Türkiye Partisi 1, Türkiye Değişim Partisi 2, Millet Partisi 3, Hak ve Özgürlükler Partisi 4, Sosyalist Güç Birliği İttifakı 5, Genç Parti 6, Memleket Partisi 7, Cumhur İttifakı 8, Emek ve Özgürlük İttifakı 9, Büyük Türkiye Partisi 10, Adalet Birlik Partisi 11, Anavatan Partisi 12, Yenilik Partisi 13, Halkın Kurtuluş Partisi 14, Milli Yol Partisi 15, Vatan Partisi 16, Güç Birliği Partisi 17, Millet İttifakı 18, Ata İttifakı 19, Bağımsız Türkiye Partisi 20."
İTTİFAKLAR İÇERİSİNDE SIRALAMA AYRICA BELİRLENDİ
Kura çekiminde ikinci aşamada ittifakların kendi içerisindeki sıralaması ise şu şekilde oldu:
Ata İttifakı'nda; Adalet Partisi 1, Zafer Partisi 2. sıra.
Cumhur İttifakı'nda; Büyük Birlik Partisi 1, AK Parti 2, Yeniden Refah Partisi 3, Milliyetçi Hareket Partisi ise 4. sıra.
Emek ve Özgürlük İttifakı'nda; Yeşil Sol Parti 1, Türkiye İşçi Partisi 2. sıra.
Millet İttifakı'nda; Gelecek Partisi 1, Demokrat Parti 2, DEVA Partisi 3, CHP 4, İYİ Parti 5 ve Saadet Partisi 6. sıra.
Sosyalist Güç Birliği İttifakı'nda; Türkiye Komünist Partisi 1, Türkiye Komünist Hareketi 2 ve Sol Parti 3. sıra.
İTTİFAK OYLARI NASIL SAYILACAK?
Seçim yasasında gerçekleştirilen son değişiklikle yüzde 10 olan ülke seçim barajı, bu seçimde yüzde 7 olarak uygulanacak. İttifak yaparak seçime girecek partilerin oy hesabı da değişti. Yeni yasaya göre, ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde elde ettiği geçerli oy sayısı esas alınarak, yani D'hont sistemine göre oransal belirlenecek.
YENİ SEÇİM YASASINA GÖRE İTTİFAKTAKİ KAÇ PARTİ SEÇİM BARAJINI AŞMIŞ SAYILACAK?
Seçim yasasında değişiklik yapan 7393 sayılı Kanunun 2. maddesine göre, ittifakta yer alan partilerin ayrı ayrı yüzde 7'yi geçmesi gerekmiyor. İttifakın aldığı oy toplamı genel baraj olan yüzde 7'yi geçtiğinde ittifak içindeki tüm partiler barajı geçmiş sayılacak.
İTTİFAKA NASIL OY VERİLİR? OYLAR NASIL HESAPLANIR?
Aynı ittifak içerisindeki siyasi partilerin her birinin geçerli oyu; ittifakı oluşturan siyasi partilerin o ilçede tek başına aldıkları oy sayısına, ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilir. İttifak yapan her bir partiye ortak oylardan gelen pay; ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesi ile elde edilen katsayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucu elde edilir (2839/29).
İttifakların ortak oyları ilçe birleştirme tutanağında kendilerine ayrılan sütunda gösterilir. Her ittifakın ilçede aldığı ortak oy toplamı, ittifakta yer alan partilere aşağıdaki usulle dağıtılır (2839/29) ve dağıtım sonucu ilçe birleştirme tutanağının sonunda partilerin toplam oyu olarak gösterilir.
1) İttifak içerisindeki siyasi partilerin tek başına aldıkları oylar toplanarak o ittifakta yer alan partilerin tümünün toplam oyu bulunur.
2) İttifakta yer alan her partinin kendi oyu bu toplama bölünerek partinin ittifak içerisindeki katsayısı bulunur.
3) İttifakın ortak oyu, ikinci adımda bulunan katsayı ile çarpılarak partilere dağıtılır. Bu işlemde her parti için bulunan oy sayısının tam kısmı dikkate alınır.
4) Bu şekilde oylar dağıtıldıktan sonra dağıtılmayan artık oy kalması durumunda; üçüncü adımda her parti için bulunan oy sayısının küsuratı büyükten küçüğe sıralanır ve küsuratı büyük olan partiden başlamak üzere artık oyun tamamı dağıtılana kadar parti oyları sırayla birer artırılır.
ÖRNEK: 1
İttifak-1 içerisinde yer alan siyasi partilerin A, C ve E partileri olduğunu varsayalım.
Parti Adı Aldığı Geçerli Oy İttifakın Ortak Oyu
A Partisi 100 18
C Partisi 30
E Partisi 20
TOPLAM 150
A Partisi C Partisi E Partisi
100 x 18= 12 30 x 18= 3,6 20 x 18= 2,4
150 150 150
A partisinin ittifakın ortak oylarından gelen payı: 12
C partisinin ittifakın ortak oylarından gelen payı: 3,6
E partisinin ittifakın ortak oylarından gelen payı: 2,4
Ondalık sayı sıralaması:
C partisi: 0,6
E Partisi: 0,4 Artık (1) oy “C” partisine verilir.
A Partisi: 0
Böylece, A partisinin geçerli oyu 112, C partisinin geçerli oyu 34 ve E Partisinin geçerli oyu 22 olacaktır.
ÖRNEK: 2
Parti Adı Aldığı Geçerli Oy İttifakın Ortak Oyu
A Partisi 100 19
C Partisi 30
E Partisi 20
TOPLAM 150
A Partisi C Partisi E Partisi
100 x 19= 12,66 30 x 19= 3,8 20 x 19= 2,53
150 150 150
A partisinin ittifakın ortak oylarından gelen payı: 12,66
C partisinin ittifakın ortak oylarından gelen payı: 3,8
E partisinin ittifakın ortak oylarından gelen payı: 2,53
Ondalık sayı sıralaması:
C partisi: 0,8
A Partisi: 0,66 Artık (2) oydan bir tanesi “C” bir tanesi “A” partisine verilir.
E Partisi: 0,53
Böylece, A partisinin geçerli oyu 113, C partisinin geçerli oyu 34 ve E Partisinin geçerli oyu 22 olacaktır. HABER MERKEZİ