Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 2025 yılından itibaren Türkiye’de bazı para birimlerinin basımının durdurulduğunu açıkladı.

Buna göre, 1 kuruş, 5 kuruş, 10 kuruş ve 25 kuruşluk madeni paraların üretimi durduruldu.

Bakanlık, bu kararı, söz konusu küçük değerli paraların kullanım oranının giderek düşmesi ve halk arasında işlevlerini kaybetmeleri nedeniyle aldığını belirtti. Ayrıca, bu madeni paraların üretim maliyetlerinin, paraların kendi değerlerinden daha yüksek olması da kararın gerekçeleri arasında yer aldı.

Ocak ayında tedavüle sunulmayan bu paralar arasında 1 kuruş, 5 kuruş, 10 kuruş ve 25 kuruşluklar yer aldı. Bunun yerine, 50 kuruş, 1 TL ve 5 TL'lik madeni paraların üretimi devam etmekte... Ocak ayında, 50 kuruştan 84 bin adet, 1 TL'den ise 45 milyon 492 bin adet basıldığı bildirildi. Ayrıca, 5 TL'lik madeni paranın 16 milyon 853 bin adet üretildiği açıklandı.

Açlık sınırındaki vatandaş zorla oruç tutuyor! Açlık sınırındaki vatandaş zorla oruç tutuyor!

Bu adımla birlikte, piyasadaki toplam madeni para miktarı 13 milyar 142 milyon 154 bin 976 adede ulaşırken, beş TL, bir TL ve 50 kuruş gibi daha büyük değerli paraların piyasada dolaşımı daha fazla olacak.

Kaynak: Haber Merkezi