Geçtiğimiz Haziran ayında iki oturum şeklinde yapılan 2024 yılı YKS sonuçları 17 Temmuz 2024 tarihinde açıklanacak. Sınav sonuçlarının ilanına sayılı günler kala, veliler ve öğrenciler tarafından üniversiteler araştırılmaya başlandı.

Üniversite hayatına adım atacak olan milyonlarca öğrenci sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra tercih yapmaya başlayacak. Sayısız devlet üniversitesinin listede yer alması da kafaları karıştırıyor ve tercih yapmayı zorlaştırıyor. Sizin için Türkiye’nin en iyi devlet üniversitelerini derledik…

Türkiye'deki En İyi Devlet Üniversiteleri 

Tercih yapacak milyonlarca öğrenci özellikle devlet üniversitelerini merak ediyor ve daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyor. Türkiye’nin en iyi devlet üniversiteleri, Türkiye’deki en çok tercih edilen üniversiteler arasında gösterilmektedir. Türkiye’deki en iyi devlet üniversiteleri belirlenirken üniversitenin eğitim kalitesi, bulunduğu şehir, sunduğu imkanlar ve öğrenciler tarafından ne kadar tercih edildiği gibi bazı kriterler etmen olarak yer alıyor. 

Türkiye’deki en iyi devlet üniversiteleri arasında İstanbul’daki devlet üniversitelerine ek olarak Ankara ve İzmir’deki devlet üniversiteleri de bir o kadar tercih ediliyor. İşte sizler için hazırladığımız Türkiye’deki en iyi devlet üniversiteleri 2024 yılı listesi.

Türkiye’deki en iyi devlet üniversiteleri şu şekilde listelenebilir:

  • Boğaziçi Üniversitesi
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)
  • Hacettepe Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi 
  • Yıldız Teknik Üniversitesi 
  • Ankara Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Gazi Üniversitesi 
  • Ege Üniversitesi 
  • İstanbul Teknik Üniversitesi
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi
  • Marmara Üniversitesi
  • Atatürk Üniversitesi
  • Erciyes Üniversitesi 
  • Selçuk Üniversitesi 

Liste halinde verdiğimiz Türkiye’nin en iyi üniversiteleri sıralamasını bir de detaylı olarak üniversiteler bazında inceleyelim:

1. Boğaziçi Üniversitesi

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 1

Türkiye’nin en eski ve köklü üniversiteleri arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi 16 Eylül 1863'te kurulmuştur.  Günümüzde toplam 1.672.106 m² alana ve 6 kampüse sahip Boğaziçi Üniversitesinde sadece İngilizce eğitim verilmektedir.

Boğaziçi Üniversitesinde 450 tam zamanlı öğretim görevlisi, 90 öğretim görevlisi, 79 yabancı öğretim görevlisi, 325 araştırma görevlisi ve 990 idari personel ile Türkiye’deki en iyi devlet üniversiteleri listesinde ilk sırada yer almaktadır. Üniversite bünyesinde toplam 4 fakülte, 2 yüksekokul ve 6 enstitü bulunmaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi bölümlerini 32 lisans, 56 yüksek lisans ve 32 adet doktora programı oluşturmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye’deki en iyi devlet üniversiteleri arasında yer almaktadır ve Boğaziçi YKS taban puanları oldukça yüksektir. Boğaziçi Üniversitesi 2022 yılında en düşük Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü'ne ait olan 349,48615 taban puanı ile öğrenci alımı yapmıştır.

2. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 2

Ankara’nın en köklü üniversitesi olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İngilizce adı ile Middle East Technical University, 15 Kasım 1956 tarihinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Türkiye’deki en iyi devlet üniversiteleri arasında yer alan ODTÜ, dünya tarafından da bilinen bir üniversitedir. 

Mersin'deki Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'deki ODTÜ KKK (Kuzey Kıbrıs Kampüsü) dışındaki tüm binaları Ankara’da yer alan kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili ise İngilizce'dir.

3. Hacettepe Üniversitesi 

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 3

Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında yer alan Hacettepe Üniversitesi, 8 Temmuz 1967 tarihinde Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Ana kampüsü Sıhhiye'de yer alan üniversite en büyük yerleşim yeri Beytepe Yerleşkesi'yle beraber toplam beş kampüsü bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki yerleşkelerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri de üniversite bünyesinde yer almaktadır. 

4. İstanbul Üniversitesi 

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 4

İstanbul Üniversitesi, ana kampüsü İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Türkiye’nin en eski ve köklü devlet üniversiteleri arasında yer almaktadır. 

İstanbul Üniversitesi bünyesinde yer alan İşletme Fakültesi ile, 2012 yılında tüm dünyada işletme okullarını akredite eden The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) tarafından akredite edilmiş ve 2019 yılında dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına girerek bu alanda Türkiye'nin bir ilke imza atmasına sebep olmuştur. 

Türkiye’deki en iyi devlet üniversiteleri arasında yer alan İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt, Çapa, Horhor, Kadıköy, Laleli, Vefa ve Vezneciler'de kampüsü bulunmaktadır. Oldukça fazla bölüm ve enstitüye sahiptir. 

5. Yıldız Teknik Üniversitesi 

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 5

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulan ve 1982 yılında bugünkü adını alan Türkiye’deki en iyi devlet üniversiteleri arasında yer alan bir üniversitedir. 

Toplam 25.000 lisans öğrencisi, 9000 lisansüstü öğrencisi ve 1800'e yakın akademik kadrosu ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. İstanbul Teknik Üniversitesi 11 fakülte, 2 enstitü ve 3 yüksekokula da ev sahipliği yapmaktadır.

Aynı zamanda Yıldız Teknik Üniversitesi 2012 yılının Mayıs ayında Türkiye'nin ilk tam kapsamlı ISO 9001 sertifikalı üniversitesi olmayı başarmıştır.

6. Ankara Üniversitesi

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 6

Temeli Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılmış olan Ankara Üniversitesi, Türkiye’nin en önemli üniversiteleri arasında yer almaktadır. Resmi olarak 1946 yılında eğitim faaliyetlerine başlamış olan üniversite günümüzde de en çok tercih edilen devlet üniversiteleri arasında yer almaktadır. 

Türkiye’deki en iyi devlet üniversiteleri listesinde yer alan Ankara Üniversitesi, 2500’e yakın akademik personeli ve 70 bine yakın kayıtlı öğrencisi ile eğitim-öğretim hayatına devam etmektedir.

7. Dokuz Eylül Üniversitesi

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 7

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversite 20 Temmuz 1982'de kurulmuştur. Üniversite bünyesinde toplam 10 enstitü, 18 fakülte, 3 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 1 uygulama ve araştırma hastanesi ile 60 adet uygulama ve araştırma merkezi bulunmaktadır.

2019-2020 eğitim-öğretim yılında 70.158 öğrenci üniversitede eğitim gördüğü bilinmektedir. Bu öğrencilerin 1352'si 115 ülkeden uluslararası yabancı öğrencidir. 2019 yılında ise verilere göre 3657 akademik ve 4824 idari personel görev yapmıştır.

8. Gazi Üniversitesi

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 8

Türkiye’deki en iyi devlet üniversiteleri arasında yer alan Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Ankara'da kurulan Gazi Üniversitesi aynı zamanda cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanıniye da taşımaktadır.

Tıp, Diş Hekimliği, Eğitim, Fen, Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri en çok tercih edilen fakülteleri arasındadır. Üniversitenin Beşevler, Emek, Maltepe, Gölbaşı ve Çubuk'ta kampüsleri bulunmaktadır. 4 yıllık lisans bölümlerine ek olarak Gazi Üniversitesinin Ankara OSTİM, Çankaya, Kızılay, Polatlı ve Beypazarı ilçelerinde meslek okulları ve yüksekokulları bulunmaktadır.

9. Ege Üniversitesi

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 9

Ege Üniversitesi, 9 Mart 1956 tarihinde İzmir'de kurulan bir devlet üniversitesidir. Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin dördüncü üniversitesi olarak eğitim hayatına başlayan Ege Üniversitesi önemli bir üniversitedir.

Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinden biri olan Ege Üniversitesinde toplam 15 fakülte, 9 enstitü, 6 yüksekokul, 10 meslek yüksekokulu, 36 araştırma ve uygulama merkezi yer almaktadır. 

10. İstanbul Teknik Üniversitesi 

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 10

İstanbul’un en köklü üniversitelerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 1773 yılından bu yana kesintisiz eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. İstanbul'daki devlet üniversiteleri arasında en eski üniversitelerden biridir.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 13 fakülte, 39 bölüm ve 6 enstitü bulundurmaktadır. 2022 yılı itibariyle verilere göre yaklaşık olarak 22.000 lisans düzeyinde öğrenci, 10.000 civarında yüksek lisans öğrencisi, 3300 civarında doktora öğrencisi ve 2100 civarında akademik personel bulunmaktadır.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Maslak, Maçka, Taşkışla, Gümüşsuyu ve Tuzla'da kampüsleri vardır. İstanbul Teknik Üniversitesi taban puanları ise her yıl değişmekle birlikte, Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversiteleri arasında yer almaktadır. 

11. Karadeniz Teknik Üniversitesi 

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 11

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Trabzon'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu en eski dördüncü üniversite olan KTÜ aynı zamanda İstanbul ve Ankara illeri dışında kurulan ilk üniversite olma özelliği de taşımaktadır. Buna ek olarak Türkiye genelinde kurulan ikinci teknik üniversite olarak geçmektedir.

KTÜ 12 fakülte, 1 yüksekokul, 8 meslek yüksekokulu, 6 enstitü, 1 teknokent, 26 araştırma ve uygulama merkezini bünyesinde bulundurmaktadır. Okulun toplam 240 bine yakın mezunu bulunmaktadır. 

Öğrencilerine hayvan sevgisini aşılıyor Öğrencilerine hayvan sevgisini aşılıyor

12. Marmara Üniversitesi 

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri Marmara

İstanbul’da bulunan Marmara Üniversitesi, Türkiye’nin en köklü devlet üniversiteleri arasında yer almaktadır.

Marmara Üniversitesinde 16 fakülte, 11 enstitü, 3 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu yer almaktadır. Marmara Üniversitesi bölümleri toplamda 155 adet olup üniversitede eğitim Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde ders verilmektedir.

Marmara Üniversitesi’nin Acıbadem, Anadoluhisarı, Bağlarbaşı, Başıbüyük, Göztepe, Kartal ve Dragos'ta kampüsleri bulunmaktadır. Öğrencilerin en çok tercih ettiği devlet üniversiteleri arasında yer almaktadır. 

13. Atatürk Üniversitesi 

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 13

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Aynı zamanda Türkiye'nin en eski yedinci üniversitesi olma özelliği taşımaktadır.

Erzurum şehir merkezine 1,5 kilometre uzaklıkta bulunan Atatürk Üniversitesi en büyük kampüse sahip üniversitelerimizden biridir. Üniversite kampüsü, 6,5 milyon m² açık, 1 milyon m² kapalı alana sahiptir. Erzurum Ovası'nın büyük bir bölümünü kaplayan üniversite arazisi, Türkiye'nin en büyük ikinci kampüsü olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Türkiye'nin ilk planlı olarak yapılan kampüsü olma özelliğini taşımaktadır.

14. Erciyes Üniversitesi 

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 14

Türkiye’deki en iyi devlet üniversiteleri arasında yer alan Erciyes Üniversitesi 1978 yılında Kayseri'de kurulan bir devlet üniversitesidir. Araştırma üniversitesi olarak kurulan üniversitede toplam 18 fakülte, 7 enstitü, 3 yüksekokul ve 10 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversiteleri arasında yer alan Erciyes Üniversitesi Türkiye'de Kovid-19 aşırı yapan üniversitedir. 

15. Selçuk Üniversitesi 

Turkiyedeki En Iyi Devlet Universiteleri 15

Selçuk Üniversitesi, 11 Nisan 1975 yılında Konya'da kurulan bir devlet üniversitesidir.

Üniversite; 21 fakülte, 1 devlet konservatuarı, 6 yüksekokul, 22 meslek yüksekokulu, 6 enstitü, 25 araştırma ve uygulama merkrlezine ev sahipliği yapmaktadır. Toplamda 85.000'den fazla öğrencisiyle Türkiye’deki en iyi devlet üniversiteleri arasında yer almaktadır.

Muhabir: Özkan Çelik