Doç. Dr. Külahçıoğlu, kalp krizi ve bu rahatsızlığın tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi. Dünya genelinde hala en önemli ölüm sebebinin kalp damar sertliği ve buna bağlı gelişen kalp krizi olduğuna dikkat çeken uzman, kalp krizi geçiren hastaların acil müdahaleye ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

"Ecmo" adı verilen yapay kalp destek cihazının kalp masajı sırasında kullanıldığını ve hastanın kalbinin durmasına sebep olan damarın açılmasından sonra hasta durumuna göre 48 ila 72 saat boyunca takip edildiğini açıklayan Doç. Dr. Külahçıoğlu, "Bu yapay kalp pompası, hastanın kalp fonksiyonları ve laboratuvar parametreleri uygun olduğunda hastadan ayrılır. E-CPR adını verdiğimiz durumda, kalp krizi veya pulmoner emboli sonucu gelişen durumda kalp masajı esnasında ecmo cihazı kullanılır ve hastanın solunum ve dolaşımı desteklenir. Sonrasında temel etkenin tedavisi yapılır. Pulmoner emboli durumunda pıhtı eritici trombolitik tedavi veya kateter bazlı ekos anjiyojet tedavileri uygulanabilir. Kalp krizi durumunda ise tıkanıklığa sebep olan kalp damarının stent veya acil bypass yöntemiyle açılması gerekebilir" dedi.

TURBELDAK’tan doğa ve tarihi birleştiren yürüyüş! TURBELDAK’tan doğa ve tarihi birleştiren yürüyüş!

Uzman, kalp krizine karşı halkı bilinçlendirmek, erken tanı ve acil müdahalenin önemine vurgu yaparak, kalp sağlığının korunması için düzenli kontrollerin ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesinin önemini belirtti.

 

Kaynak: İHA