Manisa’da üzüm üreticileri 2023 sezonunda yaşanan iklim olayları ve hastalık sorunları nedeniyle düşük rekolteyle karşı karşıya kaldı. İhracatçı firmaların talepleri karşılayamaması üzerine üzüm fiyatları 4 dolar seviyelerine çıksa da, girdi maliyetleri nedeniyle üreticiler zorlu bir süreç yaşadı.

Yeni sezon başlamadan önce rekolte tahminlerinin de iç açıcı olmadığını belirten eski siyasetçi ve üzüm üreticisi Hakan Gürtunca olası hastalık ve yağmur gibi faktörlerin durumu daha da kötüleştirebileceğine dikkat çekti. Gürtunca, Manisa milletvekillerine ve ilgili kurumlara seslenerek önlem almaya davet etti.

Denizli Serbest Bölgesi'ne İran'dan ciddi tonajlarda kuru üzüm geldiğine dair bilgiler aldıklarını belirten Gürtunca, bu durumun dünya piyasalarında Türk üzüm fiyatlarını ve kalite standartlarını düşürebileceğini, dolayısıyla ülkenin döviz gelirlerinin azalmasına ve üreticilerin piyasa değerlerinin düşmesine neden olacağını vurguladı.

Üretilen üzümün yüzde 10’luk kısmının düşük kaliteli olduğunu belirten Gürtunca, “Bu üzümler pekmez, sirke, alkol gibi halkın tükettiği gıdalarda hammadde olarak kullanılıyor. Geçen yılki rekolte düşüklüğü nedeniyle çevre ülkelerden üzüm ve hurma konsantrelerinin ithal edildi. Bu durumun halk sağlığına ve üreticilerin fiyat beklentilerine olumsuz yansıyor” dedi.

Piyasalarda heyecan dorukta…  Fed’in faiz kararı bekleniyor! İndirim süreci başlayacak mı? Piyasalarda heyecan dorukta…  Fed’in faiz kararı bekleniyor! İndirim süreci başlayacak mı?

Üzüm üreticisi Gürtunca, milletvekillerine, ziraat odalarına, üzüm borsalarına, birliklere ve üreticilere seslenerek, ülkenin ve üreticilerin menfaatlerinin korunması için İran'dan gelen üzümlerin incelenmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını talep etti. Gürtunca, ülkenin bir avuç açgözlü insanın kar hırsına kurban edilmemesi gerektiğini belirterek, yetkilileri bu olayları ciddiyetle incelemeye ve müdahalede bulunmaya davet etti.

Muhabir: Özkan ÇELİK