Voleybolda libero oldukça sık kullanılan ve çokça duyduğumuz bir terim. Voleybolda libero nedir sorusu arama motorlarında araştırılıyor. Voleybol maçı izlerken duyduğumuz bu terimin anlamı internette en çok araştırılanların arasında. Peki, voleybolda libero ne demek? Sizin için araştırdık…

Voleybolda Libero Ne Demek?

Ülkemiz voleybolda olan başarısıyla sık sık gündeme geliyor. Bu durum da milli takımımızın desteklenmesini ve maçların izlenmesinin daha çok artmasını sağladı. Böylece voleybolla ilgili terimler zaman zaman araştırılıyor ve merak ediliyor. Libero da bunlardan biri. Voleybolda libero ne demek sorusuna beraber yanıt arayalım:

Voleybol'da farklı renkte forma giyen ve orta oyuncuyla dönüşümlü olarak oynayan defansif oyunculara libero denir. Libero, servis karşılamak için ve havuza atılan düşük topları çıkartmak amacıyla kullanılır. 

Voleybolda liberolar, sahanın en kısa oyuncularıdır. Oyunun savunma kısmında oldukça önemli işleve sahiptirler. 3 metre çizgisi içinde parmak pas veremezler. Ancak 3 metre çizgisinin gerisinde pas verebilirler ve bu pasa diğer oyuncular hücum eder. 

Öte yandan liberoların değişimi oyuncu değişikliğinden sayılmaz. Sayı değişimlerinde partneri ile beraber sınırsız değişimli oynarlar. Liberolar, özellikle servis karşılama konusunda yetenekli oyunculardır ve hücumu en geriden başlatırlar.

Liberolar defans oyuncularıdır ve oynadıkları pozisyon oyun içerisinde en çok hücum edilen bölge sayılabilir. Bu yüzden defans yükü her zaman liberolardadır.

Voleybolda Libero Ne Demek 3

Voleybolda Liberonun Boy Uzunluğu Ne Olmalı?

Voleybolda liberonun boyu ile ilgili belirlenmiş net bir sınır yoktur. Erkeklerde 187 cm ve kadınlarda 170 cm olan ortalama değerin altındaki boy uzunluğuna sahip liberolar “ortalamanın altı”, bu ortalamaların üzerinde boy uzunluğuna sahip olan liberolar ise “ortalamanın üstü” olarak değerlendirilir.

Voleybolda Libero Ne Demek 2

Libero Neden Kısa Boylu Olur?

Voleybolda libero ne demek sorusundan sonra en çok araştırılan sorulardan biri de liberonun neden diğer oyunculara kıyasla daha kısa boylu olduğudur. 

Libero, voleybol sporunda tartışılan bir pozisyondur. Geleneksel olarak, libero daha kısa boylu bir oyuncudur. Böyle bir profil, görünüşe göre, ağırlık merkezi zaten yere daha alçak olduğundan, toplara daha hızlı ulaşmaya yardımcı olmaktadır.

Voleybolda Libero Neden Farklı Forma Giyer?

Libero genellikle kendi takımının zıt renginde bir forma giyer ve diğer oyuncuların aksine oyuncu listesinde adının yanında bir “L” harfi olur. Bu L harfi, oyuncunun oyun içinde farklı bir görevde kullanılamayacağını göstermek için belirtilir. 

Liberonun tek görevi savunma oyuncusu olmasıdır. Onun oyun içerisinde farklı bir görevde yer almaması gerekmektedir. Bundan dolayı da diğer oyuncular ile aynı renkte formayı giymemesi ve göze çarpması gerekmektedir. Kimilerine göre bu durumun olma sebebi voleyboldaki estetik algı da olabilecektir.

Voleybolda Libero Ne Demek 4

Sık Sorulan Sorular

Voleybolda libero ne demek konusunun ardından akıllarda bazı sorular oluşabiliyor. Arama motorlarında sıklıkla yer alan libero ile ilgili soruları sizin için cevapladık:

Voleybol Liberosuz Oynanır Mı?

Uluslararası hakem Erdal Akıncı ise libero uygulamasındaki bir değişikliğin ardından, şunları söylemişti:

"Libero son derece önemli bir pozisyon. Mevcut kurallara göre tek liberolu takımlarda, libero diskalifiye olduğunda takım liberosuz kalıyordu. Fakat yeni kurala göre tek liberosu diskalifiye olan bir takım varsa, oyunda olmayan bir yedek oyuncusunu maçın kalan kısmı için libero olarak kullanabilecek. Takımlar artık hiçbir koşulda liberosuz kalmayacak."

Yeni kuralla beraber voleybol takımları sahada hiçbir zaman liberosuz oynamayacak.

Yeni Malatyaspor maçının biletleri satışa çıktı Yeni Malatyaspor maçının biletleri satışa çıktı

Voleybolda Libero Oyuncusu Döner Mi?

Voleybolda maç süresince oyuncular yer değiştirir, bu eylem dönmek olarak adlandırılır. Voleybolda liberolar da yer değiştirebilir. Ancak bu yer değiştirme yalnızca geri hat için mevcuttur. Voleybol sahası 1, 6, 5, geri hat ve 2, 3, 4 ön hat olarak 6’ya ayrılmaktadır. Liberolar bu durumda yalnızca geri hat içerisinde oynayabilirler. 

Voleybolda liberonun asıl görevi 6 numaralı hattır. Ancak oyuncu ile yer değiştirmesi gerektiğinde 1 ve 5 numaraya geçebilir. Liberoların servis kullanma izinleri yoktur. Bu nedenle yerine geçtiği oyuncunun servis kullanması gerektiğinde oyundan çıkmalıdır. Aynı şekilde liberonun ön sahada bulunma izni de yoktur. 

Oyuncular her servisten sonra yer değiştirir. Liberonun yerine geçtiği oyuncu 4 numaraya geçerken libero oyundan çıkmalı ve oyuncu değişikliği yapılmalıdır.

Libero Blok Yapabilir Mi?

Kurallar gereği voleybolda liberonun yapabileceği ve yapamayacağı ataklar vardır.  Libero oyuncusu hücum vuruşu yapamaz, servis atamaz ve blok teşebbüsünde bulunamaz. Kısaca sadece savunma oyuncusudur ve forma rengi diğer takım arkadaşlarından farklıdır. Hakem, 1 yazı hakemi, 2 çizgi hakemi ve 1 masa hakemi tarafından yönetilir.

Muhabir: Özkan Çelik