Türkiye'de milyonlarca çalışan, Aralık ayında yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını beklerken, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı'nın bölgesel asgari ücret önerisi gündeme oturdu. Özellikle büyükşehirlerle Anadolu'daki yaşam koşullarının farklı olduğunu savunan Asmalı, farklı bölgelerde farklı asgari ücretlerin uygulanmasını talep etti.


MÜSİAD’dan Bölgesel Asgari Ücret Teklifi

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşam maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, ancak Anadolu’da hayat şartlarının daha ucuz olduğunu belirterek, bölgesel asgari ücretin geri getirilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul ve Anadolu’daki kira farkının 10 bin liraya ulaştığını vurgulayan Asmalı, bölgesel ücret düzenlemesinin ekonomik açıdan adil bir çözüm olabileceğini savundu.

Aidat tartışmaları gündemde... Banka limiti olana 750 TL verecek! Aidat tartışmaları gündemde... Banka limiti olana 750 TL verecek!

Bölgesel Asgari Ücrete Sendikalardan Sert Tepki

MÜSİAD’ın bölgesel asgari ücret önerisine sendikalar ve işçi temsilcileri sert bir şekilde karşı çıktı. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, bu önerinin işçi ücretlerini düşürme amacını taşıdığını belirterek, işverenlerin işçilerin haklarını kısıtlamak için sürekli yeni fikirler ortaya attığını söyledi. Sosyal Politikalar Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik ise, bölgesel asgari ücretin üniter devlet yapısında ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

2025 Asgari Ücret Zam Tahminleri

Ekonomistlerin tahminlerine göre, 2025 yılı için asgari ücret zammı yüzde 40-45 arasında değişebilirken, işverenler bu zammın yüzde 30’la sınırlandırılmasını istiyor. İktidarın Orta Vadeli Programı (OVP) kapsamında, 2025 yılı enflasyon tahmini yüzde 41,5 olarak açıklanırken, asgari ücretin 24.058 TL olması bekleniyor. Diğer kurumların enflasyon tahminlerine göre ise asgari ücretin 24.000 TL ile 25.400 TL arasında değişeceği öngörülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi