Yunanistan son zamanlarda ülkemize uyguladığı kapıda vize uygulamasıyla son derece popüler bir hale geldi. Bazı vatandaşlarımız Yunanistan’a sadece turistik amaçla gitmeyi değil aynı zamanda orada yaşam kurmayı da düşünüyor. Durum böyle olunca da Yunanistan asgari ücreti merak ediliyor. Peki, Yunanistan asgari ücret 2024 yılında ne kadar oldu? Beraber inceleyelim…

Yunanistan Asgari Ücret 

Dünya genelinde olduğu gibi Yunanistan’da yıllık olarak asgari ücret artış gösteriyor. Yunanistan'da hükümet bu sene de asgari ücrette artışa gitti. Yapılan yeni düzenlemeye göre, 2019 yılında 650 euro olan asgari ücret geçen beş yılın ardından 1 Nisan 2024 tarihinde artış gösterdi.

Yunanistan’da asgari ücret 2024 yılında şu şekildedir:

  • Yunanistan!da asgari ücret 830 Euro’dur.

Yunan haber medyalarının yaptığı haberlere göre, Yunan hükümetinin hedefi, görev süresi tamamlanmadan asgari ücreti 950 euroya, ortalama ücretleri ise 1.251 euronda 1.500 euroya çıkarmak. Ayrıca Yunanistan’da asgari ücretle çalışan kişi oranı 7.7’dir. 

Yunanistan Asgari Ucret 2

Yunanistan’da Asgari Ücret Kaç Euro?

Yunanistan para birimi olarak Euro kullanmaktadır. Asgari ücret ve diğer ödemeler de bu para birimi ile yapılmaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi Yunanistan asgari ücret 830 Euro’dur.

Yunanistan’da Asgari Ücret Kaç TL?

Yunanistan asgari ücret mevcut kura göre değerlendirildiğinde 29.818 TL değerindedir. 

Yunanistan’da Asgari Ücret Kaç Dolar?

Yunanistan asgari ücret mevcut Euro ve Dolar kuru göz önüne alındığında 848,71 ABD Doları etmektedir. 

Yunanistan Asgari Ucret 3

Yunanistan’da Ortalama Maaşlar

Yunanistan’da yaşamayı ve çalışmayı düşünenler için en önemli konulardan biri meslek gruplarının aldığı ortalama maaşlardır. Bu durum günlük hayat standardını ve yaşam koşullarını oldukça etkilemektedir. 

Yunanistan asgari ücret dışında ortalama maaş miktarı 1,428 ile 2,788 Euro arasında değişiklik göstermektedir. Bu durum ülkedeki ekonomik durumun da iyi olduğunu ortaya koymaktadır. Asgari ücret ile çalışan kesim nispeten daha az sayıdadır. Her ülkede olduğu gibi Yunanistan’da da çalışanların maaşları sektöre ve iş tecrübesine göre değişmektedir.

Yunanistan’da en çok rağbet gören bazı mesleklerin ortalama maaş miktarı şu şekil sıralanabilir:

  • Muhasebeci:1,794 Euro
  • Avukat: 4,055 Euro
  • İşletmeciler: 2,668 Euro
  • Bilgisayar mühendisleri: aylık 1,994 Euro
  • Otel görevlileri: 1,562 Euro
  • Grafik tasarımcılar: 1,853 Euro
  • Şirket yöneticileri: 3,873 Euro
  • Hemşireler: 2,388 Euro

Yunanistan’da Çalışma Şartları

Yunanistan’da çalışmayı ve yaşamayı düşünenler tarafından en çok merak edilen diğer bir konu ise çalışma şartları oluyor. Yunanistan'da işçi çalıştırmak için diğer Avrupa ülkeleri ile yapılan bir anlaşma bulunuyor fakat bu durum Türkiye için söz konusu değil. Yunanistan ya da Avrupa Birliği vatandaşı olunmaması durumunda, Yunanistan’da çalışmak için Yunanistan çalışma izninizin bulunması gerekmekte. 

İşçi ve çalışan hakları söz konusu olduğunda ise Avrupa’da uygulanan usullerin mevcut olduğunu söylemek mümkün. Yunanistan’da çalışma şartları mesleğe ve sektöre göre değişiklik gösterebiliyor. 

Yunanistan Asgari Ucret 4

Yunanistan’da Yaşam Maliyeti

Yunanistan asgari ücret nedir sorusu şüphesiz yaşam maliyetleri konusunu da ortaya çıkarıyor. Avrupa’nın pek çok noktasına göre Yunanistan düşük yaşam maliyetine sahip. Yunanistan’da barınmak bu sebeple daha kolay denebilir. 

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Yunanistan’da da yaşam maliyetlerinin büyük bir kısmını ev kiraları kaplıyor. Tek odalı bir evin aylık kirası Atina’da 300 ile 500 Euro arasında değişmektedir. Merkezin dışında kalan tek odaya sahip olan evlerin fiyatları ise 200 ile 400 Euro civarında karşımıza çıkıyor. 

Üç odalı bir evin merkezdeki ücreti ise 500 ile 1,000 Euro arasında değişmektedir. Merkez dışındaki üç odalı evlerin fiyatı ise genel olarak 400 ile 800 Euro arasında farklılık göstermektedir. 

Ev kiralarının Avrupa’nın geneline kıyasla uygun olduğunu söyleyebiliriz. Yunanistan’da bunun yanı sıra faturaların da son derece uygun olduğunu söylemekte fayda var. Kullanım miktarına göre değişen fatura giderleri ortalama olarak diğer ülkelere kıyasla azdır. Bir kişinin aylık olarak ödemesi gereken elektrik, doğalgaz ve su faturalarının toplamı ise genel itibariyle 150 ile 300 Euro arasında değişmektedir.

Ev giderlerine ek olarak market alışverişi de önemli bir gider kalemini oluşturmaktadır.

İşte Yunanistan’da ortalama bir markette yer alan temel gıda fiyatları:

  • 1 litre sütün fiyatı 1,21 Euro,
  • 1 kilogram pirincin fiyatı 1,68 Euro,
  • 1 kilogram tavuğun fiyatı 6,75 Euro,
  • 1 kilogram elmanın fiyatı 1,52 Euro,
  • 1 kilogram patatesin fiyatı 0,85 Euro,
  • 1,5 litre suyun fiyatı 0,78 Euro.

Aynı zamanda yemek yapmaya vakit bulamayan kişiler için dışardan söylemek veya bir restoranda yemek Avrupa ülkelerine nispeten daha uygun fiyatlıdır. Ülkede yer alan en ucuz restoranlarda akşam yemeği için 10 ile 18 Euro arasında değişen bir ücret ödenmektedir. Daha yüksek maliyetli bir yer tercih edildiğinde ise 35 ile 60 Euro arasında değişen menüler denenebilir. 

Yunanistan’da yaşayanlar için diğer bir gider kalemi ise ulaşım konusu. Yunanistan’da seyahat genel olarak gelişmiş tren ağıyla sağlanmaktadır ve oldukça kolaydır. Ülkede şehirler ve kasabalar arası yolculuk yapmayı pratik hale getiren bir sistem bulunmaktadır. Yerel ulaşım sağlamak amacıyla kullanılan tek yönlü bir bilet fiyatı 1,40 Eurodur. Aylık kartın ücreti ise 30 Euroya tekabül etmektedir. 

Yunanistan’da Çocuk Yardım Parası Ne Kadar?

Yunanistan’da da devlet tarafından vatandaşlara sağlanan bazı sosyal yardımlar bulunmaktadır. Yunanistan hükümeti, ülkede 1 Ocak 2023'ten sonra alınan karara göre çiftlerin doğan ilk çocuğu için 2 bin 400, ikinci çocuk için 2 bin 700, 3. çocuk için 3 bin avro ve sonrasında doğan her çocuk için 3 bin 500 Euro yardım yapmaya başlamıştır.

Yunanistan’da Mali Yardım Ne Kadar?

Yunanistan’da çocuk yardımı dışında özellikle mülteci kategorisinde yer alan kişiler için yapılan mali bir yardım bulunmaktadır. 

Kişinin gıda ve yemek tedariği edemediği durumlarda:

  • Bir kişi için 150 Euro,
  • Bir çift veya bir çocuklu tek ebeveyn için 270 Euro,
  • Üç kişilik bir aile için 320 Euro ve
  • Dört veya daha fazla kişiden oluşan bir aile için 420 Euro

şeklinde bir yardım yapılması söz konusu olmaktadır. 

Yunanistan Asgari Ucret 5

Yunanistan'da Hangi Mesleklere İhtiyaç Var?

Yunanistan’da yaşamayı ve çalışmayı düşünenler için Yunanistan asgari ücret konusu dışında hangi mesleklere ihtiyaç olduğu da merak ediliyor.

Yunanistan'da iş gücüne katkıda bulunacak, vasıflı kabul edilen ve ihtiyaç duyulan meslekler grubunda yer alan doktorlar ve sağlık çalışanları, hizmet sektörü çalışanları, tarım işçileri, mühendis ve yazılımcılar yer almaktadır. 

Yunanistan’da Nasıl İş Bulunur? 

Yunanistan’da iş bulmak için dünyanın her yerinde olduğu gibi çeşitli sosyal ağlar ve iş için oluşturulan platformlara kullanılabilir.

TOKİ’nin eğitim yatırımları sürüyor… Manisa’ya da destek geldi TOKİ’nin eğitim yatırımları sürüyor… Manisa’ya da destek geldi

Yunanistan’da iş bulma yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • İnternet siteleri: Kariyer.net, Linkedin, Indeed gibi online iş arama platformları Yunanistan'daki iş ilanlarını bulmak için kullanılabilir.
  • Yunanistan'da bulunan iş bulma kurumları: OAED (Yunanistan İşçi Bulma Kurumu) ve Manpower gibi aracı kurumlar iş arayanlara yardımcı olabilir.

Sık Sorulan Sorular

Yunanistan asgari ücret konusunda merak edilen çoğu soruya yanıt verdik. Fakat arama motorlarında sıklıkla yer alan diğer soruları da beraber yanıtlayalım. 

Yunanistan’da Yaşam Pahalı Mı?

Yunanistan'da yaşam maliyeti diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha düşüktür. En pahalı şehirler arasında yer alan Atina'da ayda 300-500 Euro'ya, merkez dışında 200-400 Euro'ya tek yatak odalı bir daire bulmak mümkündür.

Yunanistan Golden Visa Programı Nedir?

2013 yılında başlatılan Yunanistan Golden Visa Programı, Yunanistan'da 250.000 Euro gibi bir miktar ile yapılacak bir gayrimenkul yatırımı karşılığında beş yıllık oturma izni verme durumudur. 

Yunanistan Ekonomisi Kaçıncı Sırada?

Yunanistan ekonomisi, yapılan araştırmalara göre 2023 yılında nominal olarak dünyanın 50. ve satınalma gücü paritesi bakımından 55. ekonomisidir

Muhabir: Özkan Çelik