HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Manisa Şubesi üyeleri, Yunusemre Belediyesi’nin önünde basın açıklaması yaptı. HAK-İŞ Manisa Temsilcisi ve Hizmet-İş Manisa Şube Başkanı Rahmi Okan Polat, Yunusemre Belediyesi’nde 200’den fazla işçinin çıkarıldığını öne sürdü.

Konuya ilişkin açıklama yapan Polat, “Yunusemre Belediyesi emekçileri bugün açık bir işçi kıyımı ile karşı karşıyadır. 31 Mart Seçimleri sonrası belediyelerde yaşanan işçi kıyımı ve emek düşmanlığına maalesef Yunusemre Belediyesi de eklendi. 200’den fazla arkadaşımız keyfi gerekçelerle, haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarılmıştır. Bugün, haksız, hukuksuz ve keyfi olarak işlerinden edilen Yunusemre emekçilerinin yalnız olmadığını göstermek için buradayız” dedi.

D S C 0006 800X533

İşten çıkarmaların her yerel seçim sonrasında yönetimi değişen belediyelerde yaşandığını hatırlatan Polat, işçi kıyımlarının artık bir utanç kaynağı haline geldiğini vurguladı. Belediye başkanlarının asli görevinin, kendisine yetki veren vatandaşlara hizmet üretmek olduğunu altını çizen Polat, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Joubert sendromlu Serhat’tan alkışlanacak hareket: Ahmet Cahit bebek için yardım topluyor Joubert sendromlu Serhat’tan alkışlanacak hareket: Ahmet Cahit bebek için yardım topluyor

“31 Mart Seçimleri sonrası Yunusemre Belediye Başkanı olarak seçilen Semih Balaban, Yunusemre’ye hizmet etmek yerine, emekçi arkadaşlarımızın iş akdini haksız yere feshetmiştir, ‘belediye emekçilerini nasıl mağdur edebilirim’in derdine düşmüştür. Yunusemre’de yerel seçimlerden bugüne, kadar geçen sürede, belediye emekçisi arkadaşlarımız siyasi görüşleri nedeniyle haksız yere işlerinden edilmiştir. Ülkemizde yaşanan ağır ekonomik şartların altında bile hala belediye emekçileri için ek protokol ve ücretlerinde hiçbir iyileştirme yapılmamıştır. Ayrıca iş kanununa aykırı olarak görev yerleri değiştirilen emekçiler mobbinge maruz kalmaktadır. Bu zulümdür, adaletsizliktir. İnsanların ekmeğiyle oynamaktır.”

D S C 0017 800X533

“Yunusemre Belediye Başkanı CHP’li Semih Balaban’a sesleniyoruz” diyen Polat, şöyle devam etti:

“31 Mart öncesi meydanlarda, ‘AK Parti'ye oy verene de, MHP'ye oy verene de, DEM Parti'ye oy vereni de, yani kimseyi ayırt etmeyeceğiz. Bütün partilere oy verenler bizim baş tacımız olacak’ derken seçim sonrası şehri için emek verenlerin alın terini bu şehir için akıtanları hiç bir gerekçe göstermeksizin işlerinden ediyorsunuz. Seçimler öncesi yine ‘Ulaşılan, halkla iç içe olan bir belediye başkanını hep birlikte yaşayacaksınız diyorum’ derken belediye emekçilerini neden ayrımcılığa maruz bırakıyorsunuz. Bu sizin birlik anlayışınız, bu mu sizin yönetim tarzınız. Yaptığı işin gerektirdiği hiçbir riskten çekinmeden gece-gündüz, kar-kış fedakârca, onuruyla, alın teriyle çalışan bu insanlar, işten çıkarılmayı, baskı ve mobbinge maruz bırakılmayı gerektirecek ne yaptı, suçları nedir?

D S C 0022 800X533

Sendikamız üyesi emekçiler kimsesiz ve de yalnız değildir. İş akdinin feshedilmesini gerektiren haklı bir neden olmaksızın, sözde gerekçelerle arkadaşlarımızın ekmeğiyle oynanmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Arkadaşlarımıza keyfi kararlarla görev yerleri değiştirilmek suretiyle baskı ve mobbing uygulanmasına göz yummayacağız. Bu durum seçimlerin ardından HAK-İŞ/Hizmet-İş üyesi emekçilere yönelik bir ‘cadı avı’dır. Buna müsaade etmeyeceğiz. Türkiye’nin en büyük, en güçlü ve en etkin sendikası olarak Yunusemre Belediyesi emekçilerinin sonuna kadar yanındayız. Tüm Türkiye’de yaşanan işçi kıyımlarına karşı sürdürdüğümüz haklı mücadeleyi Yunusemre’de de kararlılıkla sürdüreceğiz. İşten çıkarılan üyelerimiz işlerine iade edilinceye, hukuksuz görev değişiklikleri son buluncaya kadar mücadelemizi hem burada, hem de hukuki süreçte kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Muhabir: Didem ALTINAY