Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından duyurulan "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında Pergamon antik kentindeki arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları çok önemli kaynaklara kavuşuyor. İzmir Bergama ilçesindeki Pergamon antik kentinde gerçekleşecek çalışmaların koordinatörü olarak, Aigai Kazı Başkanı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Yusuf Sezgin görevlendirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının Türk kazı heyetlerince yürütülen arkeolojik çalışmaların yanında yabancı heyetlerce yapılan çalışmalara da destek sağlamasıyla Türkiye'nin kültürel değerlerinin çok daha hızlı ve etkili şekilde ortaya çıkarılacağı belirtiliyor. Türkiye'deki çoğu arkeolojik kazı, Türk kazı heyetlerince gerçekleştirilmekte. Ancak bazı önemli arkeolojik alanlardaki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı izinleriyle, denetimli olarak yabancı arkeoloji heyetlerince sürdürülmekte. Bu yabancı heyetler, kendi ülkelerinin sağladığı kısıtlı maddi imkanlarla ve yılın sadece belirli dönemlerinde Türkiye'de çalışma gerçekleştirebiliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, yabancı heyetlerce kazılan arkeolojik alanlara Türk Kazı Başkanlarından seçilen Koordinatör atayarak "Geleceğe Miras Projesi" ile Türkiye Cumhuriyeti'nin sağladığı kaynaklarla çok daha büyük ölçekli çalışmalar gerçekleştirilmesini sağlayacak.
İzmir Bergama ilçesindeki Pergamon antik kentinde gerçekleşecek çalışmaların koordinatörü olarak, Aigai Kazı Başkanı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Yusuf Sezgin görevlendirildi.
Ülkemizdeki arkeolojik alanların gün ışığına kavuşmasını, pek çok yapının ayağa kaldırılmasını mümkün kılacak "Geleceğe Miras Projesi" sayesinde Pergamonda'da yılın 12 ayı, kesintisiz olarak ve daha verimli çalışmalar yürütülmesi planlanıyor. Gerçekleştirilecek büyük faaliyetler sayesinde çok sayıda işçi ve uzmanın istihdam edilmesi, ayrıca çok sayıda üniversite öğrencisinin arkeolojik kazı ve restorasyonlarda uygulamalı eğitim görmesi olanağı da doğacak. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmış Pergamon, Anadolu'nun en büyük antik krallıklarından birinin başkenti. Antik kent; görkemli bir Akropolis (kent merkezi), ünlü Pergamon Büyük Sunağı (Zeus Altarı), dünyanın en eski tıp merkezlerinden olan Pergamon Asklepieionu, Anadolu'daki sayılı Amfitiyatrolardan biri, büyük mezar Tümülüsleri ve sayısız başka anıtın ev sahibi. Geleceğe Miras Projesi sayesinde bu önemli kültürel varlıkların potansiyelinin önemli bir bölümünün açığa çıkarılması, kültür ve eğitim için büyük değer elde edilmesi ve de Türkiye ile Pergamon'un bulunduğu bölgenin kültür ve turizm potansiyeline yüksek bir katma değer kazandırılması bekleniyor.