Belçika, Avrupa’nın en zengin ve gelişmiş ülkelerinden biri olarak biliniyor. Belçika’da çalışmak ve yaşamak isteyenler tarafından son zamanda oldukça dikkat çekiyor. Belçika’da asgari ücret konusu da merak edilenler arasında. Siz de Belçika’da yaşamla alakalı daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız doğru adrestesiniz!

Belçika Asgari Ücret 2024

Belçika diğer Avrupa Birliği ülkelerinden farklı olarak asgari ücreti saat başı çalışma üzerinden ödemiyor. Bu uygulama yerine aylık hesaplama yapılıyor ve bu şekilde ödemeler yapılıyor. 

Belçika gelişmiş bir Avrupa ülkesi olması sebebiyle asgari ücret ile çalışan oranı da hayli düşük. Belçika’da en az 10 işçi çalışan işyerlerinde yapılan araştırmalarda asgari ücretle çalışan oranları % 0.4 olarak kayıtlara geçmiştir. 

Belçika’da Asgari Ücret Kaç Euro?

Belçika’da yaşamak, çalışmak veya iş sahibi olmak isteyenler tarafından en merak edilen konu Belçika asgari ücreti 2024 yılında ne kadar oldu. Belçika diğer tüm Avrupa ülkeleri gibi para birimi olarak ‘Euro’ kullanıyor. Dolayısıyla maaşlar da bu para birimi ile yatırılıyor. 

Microsoft yüzlerce çalışanını işten çıkarıyor! Microsoft yüzlerce çalışanını işten çıkarıyor!

Diğer birçok Avrupa Birliği ülkesinden farklı olarak Belçika, Türkiye'ye benzer şekilde asgari ücreti aylık olarak belirliyor. Tüm dünyada olduğu gibi Belçika’da enflasyondan etkilenen ülkeler arasında. 2023 yılında Belçika'da asgari ücret, 1955,04 Euro olarak belirlenmişti.

Eurostat üzerinden alınan en yeni asgari ücret verilerine göre 2024 Belçika asgari ücret şu şekildedir:

  • Belçika’da asgari ücret 1994,18 Euro olarak belirlenmiştir.

Belcika Asgari Ucret 1

Belçika’da Asgari Ücret Kaç TL?

Yukarıdaki başlıkta belirttiğimiz gibi 2024 Belçika asgari ücreti 1994,18 Euro'dur. 1 Euro güncel kurla beraber 35,65 TL’ye karşılık gelmektedir. Bu hesaplama ile Belçika asgari ücretin TL karşılığı aşağıdaki gibidir:

  • Belçika’da asgari ücret 71,101 TL’ye denk gelmektedir.

Belçika’da Asgari Ücret Kaç Dolar?

1 ABD Doları güncel kurla beraber 0.92 Euro olarak işlem görmektedir. Bu nedenle 1994,18 Euro olan Belçika asgari ücreti 2.158 ABD Doları değerindedir. 

Belcika Asgari Ucret 3

Belçika Asgari Ücret: Yıllara Göre

Belçika asgari ücretin yüksek olduğu bir ülke olarak karşımıza çıkmaktadır. Avrupa'da ikinci en yüksek brüt asgari ücret Temmuz 2022 itibariyle 1.842 euro ile Belçika’da verilmekteydi. 2012'de ise ülkede asgari ücret 1.472 euro civarındaydı. Son 10 yıllık dönemde brüt asgari ücrette yıllık ortalama değişim % 2,3 olmuştur. 

Belçika’da asgari ücretin yıllara göre değişimi şu şekildedir:

  • 2017 Belçika Asgari Ücret: 1562,59 Euro
  • 2018 Belçika Asgari Ücret: 1562,59 Euro
  • 2019 Belçika Asgari Ücret: 1593,81 Euro
  • 2020 Belçika Asgari Ücret: 1625,72 Euro
  • 2021 Belçika Asgari Ücret: 1625,72 Euro
  • 2022 Belçika Asgari Ücret: 1842,28 Euro
  • 2023 Belçika Asgari Ücret: 1955,04 Euro
  • 2024 Belçika Asgari Ücret: 1994,18 Euro

Belcika Asgari Ucret 2

Belçika’da Ortalama Maaşlar

Belçika İstatistik Ofisi Statbel’in verilerine ve yapılan araştırmalara göre Belçika’da çalışanların aylık ortalama brüt kazancı 3,886 Euro olarak belirlendi. Belçika’da en yüksek maaş arasında ayda 11,000 Euro ile şirket yöneticileri yer alıyor. İkinci sırada ise ayda brüt 5,900 Euro ile mühendis ve avukatlar yer alıyor.

Belçika’da en düşük maaş ise ortalama 2,400 ile 2,800 Euro ile servis elemanı, satış, temizlik personellerinin, kuaförlerin kazancı olduğu biliniyor. 

Belçika’da maaşların değişiklik gösterdiği faktör ise eğitim seviyesi. Alınacak maaş eğitim seviyesi arttıkça artış gösteriyor. 

Belli başlı meslek grupları için ise maaşlar şu şekildedir:

  • Belçika'da branşlara göre doktorlar yılda yaklaşık olarak 56.000 Euro kazanıyor.
  • Türkiye’den yurtdışına en çok başvuru yapılan meslek grubu ise mühendislik oluyor. Özellikle bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, endüstri mühendisliği ve makine mühendisliği mezunları sıklıkla çalışmak için Belçika’ya başvuru yapıyor. Belçika'da ortalama Mühendis maaşı ise 5,500 Euro'dur.
  • Belçika’da öğretmen maaşları ise branşa ve deneyim süresine göre farklılık göstermektedir. Belçika’da öğretmen olarak çalışan birinin aylık maaşı ortalama olarak 5,060 Euro civarındadır. Bir öğretmenin yıllık olarak ortalama maaşı ise 60,700 Euro civarında değişmektedir. 

Belçika’da Çalışma Şartları

Belçika’da çalışmayı ve yaşamayı düşünenler tarafından Belçika asgari ücret sonrasında en çok merak edilen konu ise çalışma şartları. 

Belçika’da tam zamanlı bir işte haftada  5 gün yerine 4 gün mesai yapabilmeye olanak sağlayan yeni düzenleme 2022 yılında uygulanmaya başlandı.

Daha iyi bir iş - yaşam dengesi kurmayı amaçlayan düzenleme,özel sektör çalışanlarına 5 yerine 4 gün mesai hakkı tanıyor. Yapılan bu yeni düzenleme ile çalışanların saat sayısı, maaşı ve sosyal hakları aynı kalacak fakat 5 gün yerine 4 gün çalışabilecekler. Haftada 5 yerine 4 gün mesai talebi çalışanların isteğine bağlı. Dileyen çalışanlar 5 gün çalışırken, dileyen 4 gün çalışarak yapacağı işi tamamlama seçeneğini seçebiliyor. 

Bunun dışında Belçika çalışma şartları şu şekildedir:

  • Günlük çalışma süresi 9 saat olup, haftada toplam 40 saattir.
  • Çalışma günleri Pazartesi'den Cuma'ya, sabah 9:00'da başlayıp akşam 17:00'de sona erecek şekilde düzenlenmiştir.
  • Çalışanların fazla mesai yapma hakkı bulunmaktadır. Fakat bu hak günde en fazla 11 saat ve haftada 50 saat ile sınırlıdır.
  • Fazla mesai ücreti ise normal saat ücretinin en az %50'si olarak belirlenmiştir. Hafta sonları ve resmi tatillerde fazla mesai ücreti iki katına çıkmaktadır.
  • Çalışanlar yılda en az 20 günlük yıllık izin hakkına sahiptir.
  • Doğum yapan anneler 3 aylık ücretli doğum iznine, babalar ise 10 günlük ücretli babalık iznine çıkabilmektedir.

Belcika Asgari Ucret 4

Belçika’da Yaşam Maliyeti

Belçika asgari ücret 2024 yılında nedir sorusu beraberinde yaşam koşulları nasıl sorusunu da getiriyor. 

Belçika’da en önemli giderler başında ev kiraları gelmektedir. Kiralanan evin nerede bulunduğuna ve özelliklerine bağlı olarak ücretler değişiklik göstermektedir. Başkent Brüksel’de ortalama aylık kira ücretleri €500 - €700 civarındadır. 

Kültürel ve sosyal hayatın oldukça hareketli olduğu Belçika’da öğrenciler genelliklle oda ya da ev kiralayarak konaklama ihtiyaçlarını giderirler.  Belçika’da öğrenci olarak yaşamak uygun fiyatlıdır, fakat bu durum tamamen nerede yaşadığınıza ve yaşam tarzınıza bağlı olarak değişmektedir.

Flanders ve Brüksel bölgelerinde, kampüs içi konaklama çok sınırlıdır ve çoğu öğrenci özel dairelerde yaşamayı tercih etmektedir. Ancak mümkünse yurt her zaman daha uygun bir seçenektir. 

Ulaşımın büyük bir kısmını bisikletle sağlayabileceğiniz Belçika’da tren ile ulaşım da oldukça popülerdir. Daha iyi anlamak adına temel gıda giderlerini incelemekte fayda var. 

Belçika’da market alışverişi konusunda genel giderler ise şu şekilde:

  • Bir somun ekmek (250 gr)= 1.84€ 
  • Bir düzine yumurta= 2.82€ 
  • Bir kilo tavuk kanadı= 10.08€ 
  • 1 kilogram elma= 2.44€ 
  • Bir litre süt= 0.99€ 
  • 1 kilo yerli peynir= 13.48€ 
  • 1 kilo marul= 1.19€ 
  • 1 kilo soğan= 1.30€ 
  • 1 Kilogram patates= 1.47€ 
  • 1 Kg domates= 2.52€ 
  • 1 Kg portakal= 2.53€ 
  • 1 Kg muz= 1.75€

Belçika’da Çocuk Yardım Parası Ne Kadar?

Belçika hükümeti bazı konularda vatandaşlarına yardımlar sağlıyor. Bunlardan biri ise çocuk yardımı. Yardım parası çocukların sayısı ve yaşı ile doğru orantılı olarak değişiklik gösteriyor. 

Yapılan düzenlemeye göre 0 ile 5 yaş aralığındaki çocuklara 264,42 Euro, 6 ile 11 yaş aralığındaki çocuklara 321,08 Euro ve 12 ile 17 yaş aralığındaki çocuklara ise 377,74 Euro yardım parası veriliyor. 

Belçika’da Ebeveyn Parası Ne Kadar?

Belçika hükümeti tarafından vatandaşlarına verilen desteklerden bir diğeri ise ebeveyn parası. Yeni yılın ilk gününü takiben azami ödemenin ilk çocuk için bir ebeveyn 750 Euro, daha sonraki çocuklar için ise 883 Euro alıyor.

Belçika’da Yaşlı Desteği Ne Kadar?

Belçika’da yaşı 61 ve üzerinde olan yaşlı vatandaşlara devlet tarafından yardım yapılıyor. Yapılan yardım yaşlı durumuna göre 600 ile 1500 Euro arasında değişiyor. Bu desteğin amacı ise yaşlı çalışan istihdamını teşvik etmek ve iş gücü piyasasındaki yerlerini korumak.

Belçika’da Okul Yemeği Desteği Ne Kadar?

Belçika’da gelir düzeyi düşük olan ailelere okul yemeği desteği yapılıyor. Belirli bir para yerine bu konuda okul yemeklerinin ücretsiz olarak alınması sağlanıyor. Yemek yardımını alacak olan öğrenciler ise ailelerinin gelir durumuna göre belirleniyor.

Belcika Asgari Ucret 5

Belçika'da Hangi Mesleklere İhtiyaç Var?

Belçika’da iş arayanlar ve çalışmayı düşünenler tarafından Belçika asgari ücret dışında alım yapılan meslekler de merak ediliyor. Belçika, yüksek nitelikli iş gücü kapsamında sürekli olarak alım yapan bir ülke.

Belçika’da ihtiyaç duyulan meslekler ise aşağıdaki gibidir:

  • Bilgi Teknolojileri Uzmanları
  • Sağlık Profesyonelleri
  • Mühendisler
  • Finans Uzmanları
  • Eğitimciler

Belçika’da Nasıl İş Bulunur? 

Belçika’da çalışmak isteyenler için iş bulma konusu oldukça önemli bir nokta. Bu konuda iş aramak için kullanılan çeşitli kaynaklar bulunmaktadır. Bunları şu şekilde listeleyebiliriz:

  • İşe alım firmaları: Belçika’da pek çok işe alım firması yer almaktadır. Bu firmaların amacı, işverenlerle iş arayanları buluşturmak ve sürece yardımcı olmaktır.
  • İş arama internet siteleri: Belçika’da bulunan iş ilanlarının yayınlandığı pek çok internet sitesi var. Söz konusu sitelerde, sektör, lokasyon, pozisyon, maaş gibi kriterlere göre arama yapmak ve kolayca başvurmak da mümkün. Bunlardan popüler olan bazıları ise; Indeed, StepStone, Monster, Jobat ve Glassdoor.
  • Gazete ilanları: Eski bir yöntem olsa da Belçika’da yayınlanan bazı gazetelerde de iş ilanları bulmak mümkün. Özellikle yerel gazetelerde, bölgenizdeki iş fırsatları takip edilebilir. 
  • Sosyal medya platformlarındaki ilanlar: Belçika’da iş arayanlar için her gün kullandığımız sosyal medya platformları da bir kaynak. Özellikle LinkedIn, Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformlarda, iş ilanları, işverenler, iş arayanlar ve sektörlerle ilgili bilgiler paylaşan sayfalar bulunuyor. 

Sık Sorulan Sorular

Belçika asgari ücret konusunda merak edilen birçok konu hakkında bilgi verdik. Bunun yanı sıra arama motorlarında sıklıkla aratılan bazı soruları da sizler için yanıtladık…

Belçika’da Asgari Ücrete Uygulanan Vergi Nedir?

Belçika’da asgari vergi oranı %15, azami vergi oranı ise %35'tir. Belçika'da ikamet eden vatandaşlar için geçerli olan vergi oranları ikamet etmeyen kişiler için de geçerli olmaktadır. 

Belçika’da Yoksulluk Sınırı Ne Kadar?

Belçika'da 2023 yılında yapılan araştırmalara göre yoksulluk sınırı, tek başına yaşayan bir kişi için aylık net 1.450 Euro, iki yetişkin ve iki çocuktan oluşan bir aile için ise 3.045 Euro olarak karşımıza çıkıyor. 

Belçika’da Emeklilik Yaşı Kaç?

Belçika’da emeklilik yaşı 65’dir. Belçika'dan normal emekli olmasını beklemeden 3510 günlük hizmeti karşılığı ise yaşlılık aylığı bağlanabilmektedir. Veya sigortalı 3510 günlük hizmet süresinin üzerine yurtdışı hizmet borçlanması yapmak da mümkündür.  

Belçika Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Kısa prosedüre göre Belçika’da vatandaşlık için; 18 yaşında olmak, 5 yıl aralıksız Belçika´da bulunuyor olmak, anayasada yer alan 3 dilden en az birini bilmek, toplumsal uyumu ispat etmek ve en az bir buçuk yıl (468 gün) çalışmış olmak gerekmektedir. 

Belçika’da asgari ücret konusu etrafında merak edilenleri sizler için yanıtladık

Muhabir: Özkan Çelik