Son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Instagram’ın kapatılmasını eleştirenlere yönelik kullandığı ev zencisi ifadesi, hem tarihsel hem de mecazi anlamıyla merak konusu oldu. Peki, ev zencisi ne demek ve kime denir?

Ev Zencisi Ne Demek?

Malcolm X tarafından üretilen bir kavram olan "Ev zencisi" terimi, ev işlerinde çalışan kölelerdir. Bu köleler, tarlada çalışan ve "alan zencileri" olarak bilinen kölelere göre genellikle daha iyi yaşam koşullarına sahiptir.

Ev zencileri, tarlada çalışan kölelere göre daha yüksek bir sosyal statüye sahipti. Bunun nedeni, ev içinde çalışmanın nispeten daha az fiziksel güç gerektirmesi ve ev sahipleriyle daha yakın bir ilişki içinde olunmasıydı. Ancak bu durum, onların özgürlük veya haklar açısından daha avantajlı oldukları anlamına gelmiyordu; sonuçta her iki grup da köle statüsünde olup, temel hak ve özgürlüklerden yoksundular.

CHP’li belediye başkanı Kadir Aydar’a siyasi yasak CHP’li belediye başkanı Kadir Aydar’a siyasi yasak

Ev Zencisi Kime Denir?

Ev Zencisi’nin ne demek olduğunu açıkladık. Gelin şimdi de günümüzde ev zencisi kime denir sorusunu cevaplayalım.

Köleliğin kaldırıldığı günümüzde, ev zencisi terimi daha çok mecazi anlamda genellikle kendi topluluğuna ya da çıkarlarına tersine hareket eden bireyleri tanımlamak için kullanılır.

Ev Zencisi Konusu Nedir?

Ev Zencisi konusu nedir sorusunun cevabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Instagram'ın kapatılmasını eleştirenlere yönelik Ev Zencisi yakıştırmasında bulunmasıdır. Erdoğan, sosyal medya platformlarının sorunlarını göz ardı ettiğini ve Türkiye'yi Batılılara şikâyet ettiklerini öne sürdüğü kişileri Ev Zencisi olmakla suçladı.

Türkiye’nin Hamas Liderlerinden İsmail Haniye’nin öldürülmesine ilişkin milli yas ilan etmesi ve sosyal medya platformu Instagram üzerinden İsmail Haniye ile ilgili paylaştığı mesajın engellenmesi üzerine Instagram’a erişim engeli getirilmişti.

Türkiye’de önemli bir kesim, milli acılarımıza ortak olmayan Filistin ve diğer Arap ülkeleriyle ilgili milli yas kararlarının alınmasını ve bu bağlamda milyonlarca liralık bir ticaret sektörünün bacağı olan Instagram’ın kapatılmasını eleştirmişti.

Malcolm X Kimdir?

Malcolm X, 1925 yılında Nebraska eyaletinde doğan, Amerika'nın en etkili siyah hakları savunucularından biridir. Doğum adı Malcolm Little olan Malcolm X, zorlu bir çocukluk geçirdi. Babası Reverend Earl Little, siyahilerin Amerika'da özgürlüğe kavuşamayacağına inanan bir Baptist papazdı ve ırkçı saldırılar sonucunda hayatını kaybetti. Annesi akıl hastanesine yerleştirildiğinden, Malcolm çeşitli ailelerin yanında büyüdü.

Nation of Islam'da hızla yükselen Malcolm X, siyahilerin özgürlüğü için sert ve tavizsiz bir mücadele yürüttü. Ancak Elijah Muhammed ile anlaşmazlığa düşerek hareketten ayrıldı. Hacc'a gidip Sünni İslam'ı benimsemesi, düşüncelerinde büyük bir değişime yol açtı. Afro-Amerikan Birliği Organizasyonu'nu kurdu, fakat 1965'te suikaste uğrayarak hayatını kaybetti.

Muhabir: Onur YILMAZ