Ülkemizde birçok kişi yurtdışında çalışma ve yaşama planı yapmaktadır. Bu durum söz konusu olduğunda en çok tercih edilmek istenen ülkeler arasında Avrupa ülkeleri yer almaktadır. Hollanda’da bu ülkelerden biridir. Hollanda’da yaşamayı ve çalışmayı düşünenler tarafından en çok merak edilen konulardan biri de Hollanda asgari ücretidir. 

Hollanda asgari ücret ne kadar sorusunu ve tüm merak edilenleri sizin için yanıtladık…

Hollanda Asgari Ücret 2024

Avrupa’da yer alan bir ülke olan Hollanda zamanında ülkemizden çok sayıda göç almış ve almaya da devam etmektedir. Çok sayıda Türk’ün yaşadığı ülkede asgari ücret durumu da merak edilenler arasında. Peki, Hollanda asgari ücret 2024 yılı için ne kadar? Sizin için yanıtladık…

2024 yılı için edinilen güncel verilere göre Hollanda’da asgari ücret ile çalışan oranı nüfusun yaklaşık olarak %3’ünü oluşturuyor. Bu rakam Hollanda’da yaşayan halkın küçük bir bölümünü kapsamaktadır. Hollanda’da asgari ücretle çalışan kişi oranı oldukça düşüktür. 

Hollanda her yıl olduğu gib, 2024 Ocak ayı itibariyle de verilen ücretler konusunda bazı yasal düzenlemelerde bulunmuştur. Yapılan düzenlemeyle beraber asgari ücret de artış göstermiştir. 

Yapılan bu ücret değişikliğinin yanı sıra Hollanda yapısal bir değişikliğe de gitmiştir. Bu değişiklik kapsamında ise Hollanda’daki asgari ücret yeni yıl itibariyle saatlik olarak hesaplanmaktadır. 2024 yılına kadar ise asgari ücret aylık olarak hesaplanmaktaydı.

Aynı zamanda Hollanda’da asgari ücret durumu yaşa bağlı olarak da değişiklik göstermektedir. 

Hollanda’daki asgari ücret durumu saatlik olarak, 2024 yılı için şu şekildedir:

Çalışan Yaşı

Ücret Saatlik- Euro

21+ Yaş

13,27 Euro

20 Yaş

10,62 Euro

19 Yaş

7,96 Euro

18 Yaş

6,64 Euro

17 Yaş

5,24 Euro

16 Yaş

4,58 Euro

15 Yaş

3,98 Euro

Hollanda asgari ücret durumu bu şekilde listelenebilir. Aynı zamanda Hollanda, dünya asgari ücret sıralamasında 3. sırada yer almaktadır. Bu nedenle söylenebilir ki Hollanda’da asgari ücret diğer ülkelere oranla fazladır. 

Hollanda Asgari Ucret 2

Hollanda’da Asgari Ücret Kaç Euro?

Hollanda para birimi olarak tüm Avrupa’da olduğu gibi Euro kullanmaktadır. Bu durumda asgari ücret de Euro olarak hesaplanmakta ve ödenmektedir. Yeni yapılan düzenlemeyle beraber Hollanda’da asgari ücretin yaşa göre hesaplanmasının söz konusu olduğunu söylemiştik. Bu durumda net bir asgari ücretten bahsetmek zordur.  Fakat bir kişinin günlük sekiz saat ve haftada beş gün çalıştığı düşünerek hesaplanabilir.

Hollanda'da asgari ücret ortalama aşağıdaki gibidir:

  • Hollanda asgari ücret 2024 yılı için 636,8 Euro ile 2.123,2 Euro arasında değişiklik gösterebilir. 

Hollanda’da Asgari Ücret Kaç TL?

Hollanda asgari ücret söz konusu olduğunda bunun TL cinsinden durumu da merak edilmektedir. Bu durum kurun güncel durumuna göre değişmektedir. 

Satılık İlanları Kiralıkları Katladı: Manisa'da Ev Sahipleri Neden Evlerini Satıyor? Satılık İlanları Kiralıkları Katladı: Manisa'da Ev Sahipleri Neden Evlerini Satıyor?

Daha önce Hollanda’da 8 saat ve haftada 5 gün çalışan bir kişinin 636,8 Euro ile 2.123,2 Euro arasında ücret alabileceğini belirtmiştik. 

  • Bu durumda Hollanda’da asgari ücret kaç TL? sorusunun cevabı 22.262,5 TL ile 74.541,71 TL arasında olmaktadır. 

Hollanda'da Asgari Ücret Kaç Dolar?

Hollanda asgari ücret durumunun Dolar karşısındaki durumu da merak edilmektedir. 

Hollanda’da asgari ücretin dolar karşılığı şu şekildedir:

  • Hollanda’da asgari ücretle geçimini sağlayan bir kişi aylık olarak ortalama 686,95 USD ile 2.300,11 USD arasında gelir elde etmektedir.

Hollanda Asgari Ucret 3

Hollanda Asgari Ücret: Yıllara Göre

Her ülkede olduğu gibi Hollanda’da asgari ücret yıllara göre değişiklik göstermiştir. 

Hollanda asgari ücret söz konusu olduğunda son 8 yılın verileri aşağıdaki gibidir:

Yıllar

Hollanda Asgari Ücret 

2017

1.551 Euro

2018

1.578 Euro

2019

1.615 Euro

2020

1.653 Euro

2021

1.684 Euro

2022

1.725 Euro

2023

1.934 Euro

2024

2.132 Euro

Hollanda’da Ortalama Maaşlar

Hollanda asgari ücret 2024 yılında ne kadar oldu sorusu beraberinde meslek gruplarının maaşları nedir sorusunu da getiriyor. Hollanda’da çalışmayı ve yaşamayı düşünenler için belirli meslek gruplarının aldığı maaşları listeledik:

Meslek Grubu

Maaş

Doktor

8.300 Euro

Mühendis

6.150 Euro

Mimar

5.550 Euro

Öğretmen

5.800 Euro

Avukat

9.000 Euro

Bankacı

5.400 Euro

Pilot

8.500 Euro

Hollanda Asgari Ucret 4

Hollanda’da Çalışma Şartları

Hollanda’da çalışmayı düşünenlerin ise en çok merak ettiği konular arasında ülkenin çalışma şartları yer alıyor. 

Hollanda’da çalışma şartları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Hollanda’daki hiçbir işveren çalışanına, ülkede belirlenmiş olan asgari ücretten daha azını ödeme hakkına sahip değildir.
  • Hollanda’da yıllık minimum izin günü sayısı belirlidir. Bu izinlerin yanı sıra; gebelik izni, regl izni, evcil hayvan ihtiyaç saati gibi bazı izinler de yer almaktadır.
  • İşveren maaşı her ay zamanında yatırmak durumundadır. Aksi durumda yasal işlemle karşılaşmaktadır. 
  • 18 yaşını doldurmamış kişilerin tehlikeli işlerde çalışmasına izin verilmemektedir. Bu kapsamda reşit olmamış kişiler; inşaat işçisi, elektrik işçisi ve sanayi işçisi gibi konumlarda çalışamaz.
  • Hollanda’da çalışan bir kişi, işveren ile maaşa ek olarak; sağlık sigortası indirimleri, spor salonu ve yüzme havuzu abonelikleri, dişçi ve fizyoterapi destekleri, yol ve kira yardımları gibi ikincil haklar ile de anlaşma yapar.
  • Hollanda’da çalışan bir kişi talebi doğrultusunda, herhangi bir üniversite veya özel okuldan sertifika ve diploma alabilme hakkına sahiptir. 

Hollanda’da Yaşam Maliyeti

Hollanda asgari ücret bilgilerinin ardından, ülkede yaşam maliyetleri durumu da konuşulması gereken bir konudur. 

Hollanda’da en maliyetli olan şey diğer çoğu ülkede olduğu gibi konut giderleridir. Kiralar konutun boyutuna ve konumuna göre değişiklik göstermektedir. 

Şehir merkezine yakın olan konutların kiraları ortalama 500 Euro ile 1000 Euro arasında değişiklik göstermektedir. 

Ülkedeki diğer büyük gider kalemi ise market harcamalarıdır. Bu kapsamda Hollanda’da yer alan bir marketin temel gıda malzemeleri için güncel fiyatları aşağıdaki gibidir:

Ürün

Fiyat

Ekmek

1,50 Euro

Süt

1,25 Euro

Sığır Eti

17,20 Euro

12’li Yumurta

2,80 Euro

1,5 Litre Su

1,20 Euro

Patates

1,05 Euro

Hollanda’da giderleri oluşturan diğer önemli bir konu ise ulaşım maliyetidir. Hollanda’da toplu taşıma kullanan bir kişi ulaşım için ortalama 1,45 Euro harcamaktadır. Fakat bu durum gidilen mesafeye değişiklik arz göstermektedir. Diğer Avrupa ülkelerine kıyasla ulaşımın pahalı olduğu ülkede toplu taşıma genellikle metro ve otobüslerle sağlanmaktadır. 

Fiyatların yüksek olması sebebiyle ülkede aylık toplu taşıma kartı da bulunmaktadır. Öğrenci ve çalışanlar için ayrı kartlar bulunan ülkede bu kartlar için başvuru yapılmakta ve indirimli olarak kullanım sağlanabilmektedir. Ayrıca haftasonum hariç belirli saat aralığında toplu taşıma öğrenciler için tamamen ücretsizdir. 

Hollanda Asgari Ucret 5

Hollanda’da Çocuk Yardım Parası Ne Kadar?

Hollanda sosyal bir ülke olması sebebiyle bazı durumlarda vatandaşlarına yardımlarda bulunmaktadır. Bunun başında bir ailenin sahip olduğu çocuklara göre devletten yardım alması gelmektedir. Bu yardım her bir çocuk için 0 ila 5 yaş arası çocuklar için - €281,69, 6 ila 11 yaş arası - €342,05, 12 ila 17 yaş arası - €402,41 olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Hollanda’da Yaşlı Desteği Ne Kadar?

Hollanda’da halkın aldığı yardımlardan biri de yaşlı desteğidir. Belirlenen mevzuata göre bir kişinin tam yaşlılık aylığına hak kazanabilmesi için belirlenen primleri 50 sene boyunca ödemesi gerekmektedir. Bu durumda Hollanda'da sigortalı olarak çalışan bir kişi, prim ödediği her sene için tam yaşlılık aylığının %2'sini hak etmektedir. 

Hollanda'da Hangi Mesleklere İhtiyaç Var?

Hollanda asgari ücret nedir sorusu beraberinde hangi mesleklere ihtiyaç olduğu sorusunu da getiriyor. Hollanda’da özellikle hizmet sektöründe yer alan mesleklere ihtiyaç bulunmaktadır. 

Bu meslekler şu şekilde sıralanabilir:

  • İşçi.
  • Restoran görevlileri.
  • Mutfak elemanı
  • Garson ve komiler.
  • Temizlik görevlisi.
  • Resepsiyonist.
  • Bakım- onarım elemanı
  • Alışveriş merkezlerinde veya mağazalarda çalışan mağaza personeli.

Hollanda’da Nasıl İş Bulunur? 

Hollanda'da çalışmak için Hollanda çalışma izni programlarından birisine kabul edilmiş olmak gerekmektedir. Bunun için çeşitli sosyal ağlar aracılığıyla iş başvurusu yapılabilir, şirket alımları takip edilebilir veya Hollanda’da bulunan bir kimse aracılığıyla işe kabul alınabilir. Bu durum söz konusu olduğunda ise resmi çalışma sözleşmesi ya da iş teklifi ile Türkiye bulunan Hollanda dış temsilciliklerinden randevu alarak Hollanda çalışma vize başvurusu yapılabilir.

Sık Sorulan Sorular

Hollanda asgari ücret konusunda merak edilen birçok konu hakkında bilgi verdik. Bunun yanı sıra arama motorlarında sıklıkla aratılan bazı soruları da sizler için yanıtladık…

Hollanda’da Asgari Ücrete Uygulanan Vergi Nedir?

Hollanda'da 73.031 Euro'ya kadar olan gelirler için %36,93 oranında vergi, 73.031 Euro'nun üzerindeki gelirler için %49,50 oranında vergi alınmaktadır. 

Hollanda’da Yoksulluk Sınırı Ne Kadar?

Yapılan araştırmalar neticesinde CPB'nin verilerine göre Hollanda'da halkın yüzde 4,7'si (815 bin) yoksulluk sınırında yaşamaktadır.

Hollanda’da Emeklilik Yaşı Kaç?

Emekli olarak yaşlılık aylığına hak kazanma yaşı Hollanda'da kademeli olarak artmaktadır. 2018 yılında 66 olan emeklilik yaşının, kademeli olarak (3 aylık artışlarla) artarak 2021 yılında 67'ye, 2022 yılında ise 67 yaş 3 aya yükselmesi yapılan düzenleme ile kararlaştırılmıştır. 

Hollanda Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Hollanda vatandaşlığı almak isteyen 18 yaşından büyük T.C.vatandaşları 5 yıl süre ile Hollanda'da ikamet ettikten sonra Hollanda vatandaşlığı başvurusu yapabilirler. Bu 5 yıllık ikamet izni, süresiz oturum izni veya geçici oturum izni mahiyetinde olabilmektedir. 

Muhabir: Özkan Çelik