Aşıların, hastalıkları önlemedeki etkisiyle her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtardığını vurgulayan Zeren, “Aşılama, insanları bulaşıcı hastalıklardan koruyan en başarılı ve etkili sağlık uygulamalarından biridir” dedi.
Genişletilmiş Bağışıklama Programı 1981’den Bu Yana Sürdürülüyor
Türkiye'de 1981 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) sayesinde, tüm çocukların sosyoekonomik durumu veya yaşadığı bölge fark etmeksizin, hayati aşılara erişiminin sağlandığını belirten Zeren, bu çabanın çocuk sağlığını korumada büyük rol oynadığını ifade etti.
13 Farklı Aşı Uygulanıyor
İl Sağlık Müdürü Zeren, çocukluk döneminde uygulanan aşıları şöyle sıraladı:
Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Çocuk Felci, Hepatit B, Hepatit A, Suçiçeği, Haemophilus Influenzae Tip B ve Pnömokoka Bağlı Hastalıklar.
Aşı Karşıtlığına Karşı Sempozyum Düzenlendi
10 Nisan 2025’te Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ile Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi iş birliğinde “Aşı Karşıtlığı ve Kararsızlığı Sempozyumu” düzenlendiğini belirten Zeren, bu etkinlikte dünya genelinde artan aşı karşıtlığının nedenlerinin ve çözüm yollarının kapsamlı şekilde ele alındığını kaydetti.
“Ebeveynlerin En Önemli Sorumluluklarından Biri”
Açıklamasının sonunda tüm ebeveynlere seslenen Zeren, şu çağrıda bulundu:
“Aşılama her çocuk için hayatidir, her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı vardır. Çocuklarını aşılatmak ebeveynlerin en önemli sorumluluklarından biridir. Hemşehrilerimizi aşı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum.”