Mehmet Nuri ve Nurşin Gökçe Öğüt çifti, 2021 yılında dünyaya gelen kızları Nevşin Gökçe’nin gelişiminde aksaklıklar fark edince doktora başvurdu. Yapılan genetik testler sonucunda küçük kıza, konuşma bozuklukları, hareket sorunları ve zihinsel yetersizlik gibi belirtilerle seyreden Angelman sendromu teşhisi konuldu.
Kızının iletişim kurmakta yaşadığı zorluklara çözüm üretmek isteyen baba Mehmet Nuri Öğüt, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Eren Malkoç ile birlikte çalışmalara başladı.
GoKid: Görsel Hafızaya Dayalı İletişim Uygulaması
TÜBİTAK 4008 desteğiyle yürütülen projede Angelman sendromlu 30 çocuk ve ailesiyle görüşülerek iletişim ihtiyaçları analiz edildi. Geliştirilen “GoKid” adlı mobil uygulama, çocukların kullandıkları nesnelerin fotoğraflarını tanıyarak, isteklerini ifade etmelerini sağlıyor.
Uygulamanın Resim Değiş Tokuşuna Dayalı İletişim Sistemi’ni temel aldığını belirten Öğüt, “Bu sistemde çocuklar ihtiyaç duydukları nesnenin fotoğrafını seçerek ya da göstererek kendilerini ifade ediyor. Su isteyen çocuk suluğunun resmini seçiyor ve ailesine bildirim gidiyor. Uygulama sesli ve görsel yönlendirme desteği de sağlıyor” dedi.
Kendi deneyimi ilham oldu
Uygulamanın ilk kullanıcılarından biri olan kızı Nevşin Gökçe’nin gelişiminde önemli bir ilerleme kaydedildiğini belirten Öğüt, “Nevşin artık sadece suluğunu değil, farklı nesneleri de tanıyıp kullanabiliyor. Uygulama, iletişimdeki sorunları azaltırken, kızımın hayat kalitesini yükseltti. Aynı sorunları yaşayan aileler için bu uygulamayı ücretsiz sunduk” diye konuştu.
“Konuşamasalar da görsel hafızaları güçlü”
Proje danışmanlarından İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nden Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Semra Hız Kurul da Angelman sendromunun nadir görülen, ancak tanının erken konulmasıyla gelişim desteğinin hızlandırılabileceği bir durum olduğunu vurguladı.
“Bu çocuklarımız konuşamasa da güçlü bir görsel hafızaya sahipler” diyen Prof. Kurul, GoKid uygulamasının bu özellikten yola çıkarak geliştirildiğini ve doğru kullanıldığında iletişimi ciddi şekilde kolaylaştırabileceğini ifade etti.