Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada karar çıktı. Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 28 kamu görevlisinden 10'u beraat ederken, 18 sanık 5 ay ile 6 ay 7 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Sanıklar duruşmaya SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) aracılığıyla katıldı. Madenci aileleri ve avukatları ise kararı salonda takip etti. Avukatlar, daha önce sunulan savcılık mütalaasına itiraz ederek, sanıkların "görevi kötüye kullanma" yerine "taksirle öldürme ve yaralamadan" cezalandırılması gerektiğini savundu. Sanıkların duruşmaya katılmaması ve mahkemenin yetkisizliği konusundaki eleştiriler de duruşmada tekrar gündeme getirildi.

Manisa’da öğretim görevlisi baba kızının sesini duyurmak için uygulama geliştirdi
Manisa’da öğretim görevlisi baba kızının sesini duyurmak için uygulama geliştirdi
İçeriği Görüntüle

Verilen kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, aralarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişi ve Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel'in de bulunduğu 10 kişinin beraatine, 18 sanığın ise çeşitli sürelerde hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

“Adalet Enkazın Altında Kaldı”

Kararın ardından madenci ailelerinin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, kararın adaleti sağlamadığını belirterek, “Toplam 28 sanıktan 10'u beraat etti. 18'ine ise hafif cezalar verildi. Bu karar hiçbir şekilde adaleti yansıtmıyor. Ailelerin dediği gibi: Adalet enkazın altında kaldı” ifadelerini kullandı.

A W443695 01

“Sanıklar Adeta Ödüllendirildi”

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da karara tepki göstererek, sanıkların en alt düzeyden cezalandırılmasının adeta bir ödüllendirme anlamına geldiğini söyledi.

“Yargıya Güven Kalmadı”

Şehit madenci Uğur Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak ise yaşadığı acıyı “11 yıldır çektiklerimizi yalnızca biz ve Allah bilir” sözleriyle dile getirdi. Çolak, kamu görevlilerinin ana davada yargılanmamış olmasına tepki göstererek, “Yargı artık kendine ağlasın. Halkın yargıya güveni kalmadı” dedi.

Dava Süreci

Facianın ardından açılan davalarda Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. yöneticilerinden bazıları 15 ila 22 yıl 6 ay arasında hapis cezalarına çarptırılmış, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Can Gürkan’ın yurt dışı yasağı ile tahliyesine karar vermişti. Yargıtay'ın kararı bozmasıyla yeniden yapılan yargılamada Gürkan’a 20 yıl, iki maden mühendisine ise 12 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi.

Ayrıca kamu görevlilerine yönelik ayrı bir soruşturmada 28 isim hakkında hazırlanan iddianame Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

Kaynak: İHA