Nereden tutarsanız elinizde kalıyor. Türkiye’nin 30 büyük şehrinden biri olan Manisa’da konut fiyatlarının önü alınamıyor. Kent genelinde 30 yaşındaki 3+1 daireler bile konumuna göre 2 ila 4 milyon TL arasında satışa çıkarılıyor.
Kira fiyatları da satılık ilanlarına benzer oranda yükselmeye devam ediyor. Özellikle Manisa merkezde yaşamak zorunda ve sabit gelirliyseniz işiniz zor…
15-20 bin TL dolaylarına çekilen kira fiyatlarındaki dramatik artış; enflasyon, ekonomik gidişat, fırsatçılık, nüfus gibi birçok etken nedeniyle durulmak bilmiyor.
Son dönemde Manisa’da “lüks” etiketiyle satışa sunulan evler bile normalin üstünde astronomik fiyatlara alıcı buluyor. 40-45 milyon Türk Lirası’na konutların ilana çıkarıldığı Manisa’da eskiden orta halli olarak nitelendirebileceğimiz evler bile 2 milyon liradan kapıyı açıyor.
Manisa Konut Piyasasında Ateş Nasıl Sönecek?
Peki, bu durumun üstesinden kim, nasıl gelecek?
Uzmanlar öncelikle konut kredilerinde faiz oranlarının iyileştirilmesi, sabit gelirlilerin ödeyebileceği taksit miktarlarının sunulması ve konut ticaretinin olumlu olarak desteklenmesi konusunda hemfikir. Bu, ev alıcılarının krediye erişimini artırabilir ve talebi artırarak fiyatları düşürebilir.
Öte yandan hükümet, konut alımını teşvik etmek için vergi ve harçlarda indirimler yapabilir. Bu, konut alımını artırabilir ve yine talebi yükseltebilir.
Yeni konut projelerini teşvik etmek için hükümet veya yerel yönetimler, inşaat firmalarına teşvikler sağlayabilir. Bu da arzı artırarak fiyatları düşürebilir. Özellikle seçim döneminde birçok siyasi, konut projesi vaatlerinde bulunmuş ancak bu projelerdeki kira ve toplam maliyetler yine sabit gelirlilerin ödeyebileceği miktarı aşıyordu. Vatandaşlar tarafından ‘Halkçı Belediyecilik’, düsturuyla hareket eden ve Manisa’da son yılların en büyük başarısını gösteren Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediye başkanlarının bu konuda öncü olması isteniyor. Eski veya boş konut alanlarının dönüştürülmesini teşvik etmek, arzı artırabilir ve fiyatları aşağı çekebilir.
Yine hükümet kanadında mülk vergilerinde artış veya diğer düzenlemeler, konut spekülasyonunu azaltabilir ve fiyatları düşürebilir. Genel ekonomik iyileşme, tüketici güvenini artırabilir ve konut talebini artırarak fiyatları düşürebilir.