Hukuk muhakemelerinde uygulanacak olan yeni gider avansı, hakem ve tanık ücretleri tarifeleri Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu düzenlemeler, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde dava sürecindeki mali yükümlülükleri belirliyor.

Resmi Gazete’de yer alan gider avansı tarifesi tebliğine göre, dava açılırken davacı tarafından mahkeme veznesine yatırılması gereken gider avansı, taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ve diğer iş ve işlemler için 400 Türk lirası olarak belirlendi. Kullanılmayan kısım, hüküm kesinleştikten sonra davacıya iade edilecek.

Hakem ücretleri tarifesi ise tahkim yoluyla görülen davalarda, anlaşmazlığın değerine göre hesaplanıyor. Tek hakem veya hakem kurulu için farklı oranlar belirlenmiş durumda. Örneğin, 500 bin liraya kadar olan davalarda hakeme yüzde 7, hakem kuruluna ise yüzde 8 oranında ücret ödenecek. Değer arttıkça bu oranlar da değişkenlik gösteriyor.

İstanbul’da çalılıkların arasında cinsel ilişkiye girdiler İstanbul’da çalılıkların arasında cinsel ilişkiye girdiler

Tanıklara 100 İle 150 Lira Arasında Ücret Ödenecek

Tanık ücretleri de kaybedilen zamana orantılı olarak 100 ila 150 Türk lirası arasında değişiyor. Tanığın seyahat ve konaklama giderleri de karşılanacak.

Kaynak: İHA