Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Eşref Yılmaz, mahallenin imar sorunu hakkında önemli açıklamalarda ve iddialarda bulundu.
Muhtar Yılmaz, Yunusemre Belediyesi’nce hazırlanarak Büyükşehir Meclisi’nden geçen ve 2023 yılında hazırlanan 5 kat bitişik nizam imar planının, Yunusemre Belediyesi’nin yeni yönetimi tarafından sil baştan yapılmak istendiğini iddia etti.
Süreç 2010 Yılındaki Bir Dava İle Başladı
Mahallenin 2010 yılından beri plansız kaldığını ifade eden Muhtar Yılmaz, 5 dönemdir görevde olduğunu ve süreci gayet iyi bildiğini aktardı. Mahalle muhtarı Eşref Yılmaz şöyle konuştu:
“Mahallemiz sınırları içerisinde bulunan 12 katlı yapıların arasında tek katlı bir bina vardı. Bu binaya Adil Aygül döneminde 3 katlı imar izni verildi. Sonrasında bir vatandaş bu planı mahkemeye taşıdı ve 3 kat imarı 12 kata çıkardı. Mahkeme süreçleri falan derken Manisa Belediyesi Meclisi kararıyla 25 Mayıs 2010’da mahallemiz plansız kaldı.”
4 Mahalleye Sandık Kuruldu
Daha sonraki süreçte Cumhuriyet, Hafsa Sultan, Fatih Mahallesi ve Yeni Mahalle’nin bir bölümüne sandık kurularak imar oylaması yapıldığını hatırlatan Yılmaz, “Oylama sonucunda Cumhuriyet Mahallesi halkı, yüzde 91 gibi ezici bir oranla 12 katlı imar planına hayır oyu verdi. Bu oylama 2013 yılında yapıldı. Sonrasında imarla ilgili bir gelişme olmadı” ifadelerini kullandı.
2023 Yılında Yeni Gelişmeler
2023 yılında mahalle muhtarı olarak mahallenin imarına ilişkin Yunusemre Belediye Meclisi’ne dilekç verdiğini söyleyen Yılmaz, mahallenin imarının 4 siyasi partinin temsilcilerinin imzasıyla, 5 kat bitişik nizam şeklinde Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’ne geldiğini ifade etti. Yılmaz, Büyükşehir Meclisi’nden istenen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı sonucunda bakanlığın yetkiyi Yunusemre Belediyesi’ne verdiğini dile getirerek şöyle konuştu:
“Böylelikle Cumhuriyet Mahallesi’nin imarı konusunda 5 katlı bitişik nizam olacak şekilde çalışmalar başladı.”
Semih Balaban Seçim Döneminde Söz Verdi
Seçim döneminde adayların mahallelerini ziyaret ettiğini aktaran Yılmaz, CHP’nin adayı olan ve şu anda Yunusemre Belediye Başkanlığı görevini yürüten Semih Balaban’ın da geldiğini dile getirdi. Muhtar Yılmaz, açıklamasına şöyle devam etti:
“Sayın Semih Balaban seçim öncesi mahallemize geldiğinde elimdeki kurum yazılarını kendisine gösterdim. Dedi ki ‘Hayırlı uğurlu olsun, eğer biz seçilirsek planı aynı şekilde devam ettireceğiz. Halkımız ne istiyorsa onu uygulamaya koyacağız. Halkın iradesi dışında bir şey yapmayacağız.’
Sonrasında seçim oldu, Sayın Balaban seçildi, Ramazan Bayramı’nın ikinci günü mahallemize bayramlaşmaya geldi. Ben yine kendisine imar konusunu hatırlattım, kendisi de bir sorun olmadığını ve planların aynı şekilde uygulamaya konacağını ifade etti.
Yaklaşık 1 ay önce de muhtarlarla yaptığı toplantıda söz aldım ve imarla ilgili derdimizi anlattım. Yine olumlu konuştu, müdürlerine yetki verdiğini ve çalışmalara başlandığını söyledi. Biz de kendisine teşekkür ettik.”
İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Farklı Konuştu
Geçtiğimiz günlerde mahalle sınırları içinde bulunan ve okul arazisi olan bir arsanın son durumunu sormak üzere Yunusemre Belediyesi İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Yusuf Ataç ile bir araya geldiğini ifade eden Yılmaz, “Sayın Yusuf Ataç bana ‘Sizin mahallenin imarını tekrar düzenleyeceğiz. Seçimden önceki meclis kararları, kurum yazıları, bakanlık yazısı, 5 kat bitişik nizam bunlar kabul etmiyorum’ dedi.
Bunun üzerine sayın başkandan randevu talep ettik, görüştük. Azalarım, CHP’li meclis üyesi ve CHP mahalle başkanı ile Sayın Balaban’ın makamına gittik. Başkan, Yusuf Ataç’ı da çağırdı. Toplantıda Semih Balaban ‘Çalışma başlasın’ demesine rağmen Yusuf Ataç itiraz etti.
Bu kez ben başkanı mahalleye davet edip vatandaşa kendisinin açıklaması talebinde bulundum. Sağ olsun, geldi mahalleye ve vatandaşlarla görüştü. Ben yine kendisine resmi evrakları izah ettim. Başkan da sözü Yusuf Ataç’a verdi. Yusuf Bey, geçmiş dönemdeki çalışmaların hiç birini kabul etmediklerini, mahallenin en az 20 yılını kapsayacak şekilde bir imar planı hazırlayacaklarını söyledi.” ifadelerini kullandı.
10 Yıl Önceye Geri Döndük
Gelinen noktada mahallenin imarının içinden çıkılmaz bir hal aldığını vurgulayan Muhtar Yılmaz, “Şu anda 2013 yılına geri döndük. Yine mahallemiz plansız kaldı. Yetkililere sesleniyorum, mahallenin imar sıkıntısını bir an önce çözsünler. 2013 yılındaki Danıştay kararını kaldırsınlar. Halk ne isterse o olsun. Mahalledeki binalar 30,40 hatta 50 yıllık. Depreme dayanıklı yapılar değil. Yarın bir gün Allah göstermesin bir felaket yaşanırsa bunun vebalini kimse ödeyemez” şeklinde konuştu.