Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren bir zam talebi gündemde. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (TÜSEDAD), çiğ süt fiyatlarında yüzde 43,6 oranında bir zam yapılmasını talep etti. Elektrik ve mazot fiyatlarındaki artışlar bu zam talebinin gerekçesi olarak gösterildi.

Asgari ücretle ilgili 7 senaryo… İşte ortaya çıkan rakamlar! Asgari ücretle ilgili 7 senaryo… İşte ortaya çıkan rakamlar!

TÜSEDAD: "Maliyetler Artıyor, Tavsiye Fiyatı 21,05 TL/Lt Olmalı"

TÜSEDAD, Temmuz ayında 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyetini 17,54 TL olarak hesapladıklarını açıkladı. Dernek, güncel yem, elektrik ve mazot zamlarının üretim maliyetlerini ciddi şekilde artırdığını belirterek, süt fiyatının 21,05 TL/Lt olarak belirlenmesini önerdi.

Elektrik ve Mazot Fiyatlarındaki Artış Üretim Maliyetlerini Yükseltti

TÜSEDAD, özellikle elektrik ve mazot fiyatlarındaki artışın çiğ süt üretim maliyetlerinde yüzde 3,2 oranında bir artışa neden olduğunu vurguladı. Ayrıca, inek ve düve kesim fiyatlarındaki düşüşlerin süt üreticilerinin gelirlerini olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.

Kırsal Bölgelerde Üretimin Devamlılığı İçin Zam Şart

Dernek, süt üreticilerinin sürdürülebilir kârlılık içinde olmasının ülkenin geleceği için kritik olduğunu ifade etti. Kırsal bölgelerde üretimin devamlılığını sağlamak ve kârlılığı artırmak amacıyla, maliyet üzerine yüzde 20 kâr eklenerek 21,05 TL/Lt’lik bir fiyatın belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Bu fiyatın, sektörde dengeyi koruyacağı ve hem et hem de çiğ süt üretiminin sürdürülebilirliğini sağlayacağı belirtildi.

USK'nın 2024 Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı: 14,65 TL/Lt

Ulusal Süt Konseyi (USK), 1 Mayıs 2024'ten itibaren geçerli olacak şekilde çiğ süt tavsiye fiyatını 14,65 TL/Lt olarak belirlemişti. Bu dönemde de baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her 0,1'lik değişim için 22 kuruşluk bir fark uygulanacağı açıklanmıştı.

TÜSEDAD'ın talebinin kabul edilmesi durumunda, süt ve süt ürünlerinde ciddi fiyat artışları bekleniyor. Vatandaşlar, bu talebin kabul edilip edilmeyeceğini ve sürecin nasıl ilerleyeceğini merakla bekliyor.

Kaynak: Haber Merkezi