Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, satın alındığı andan itibaren arızalar veren ve bir yıl sonunda seyir halindeyken yanan bir aracın yeni bir modelle değiştirilmesi gerektiğine hükmetti. Bu karar, "gizli ayıplı" araçların hak sahiplerine yeniden alma imkanı sundu.
Otomobil Yanınca Dava Açtı!
Ankara’da 2015 yılında sıfır kilometre araç satın alan bir tüketici, aracın elektrik bağlantısı kesilmesi, ateşleme arızası gibi sorunlarla karşılaştı. Servise götürülmesine rağmen bu arızalar devam etti. 2016 yılında aracın seyir halindeyken aniden yanması üzerine, araç sahibi servisten aracın yenisiyle değiştirilmesi talebiyle dava açtı.
Servis, araçta gizli ayıp olmadığını, servise getirildikten sonra araç üzerinde yapılan kapsamlı incelemede herhangi bir sistem arızasına veya soruna rastlanmadığını savundu.
Yakıt Deposunda Aseton Tespit Edildi
Yakıt deposundan alınan numune üzerinde yapılan incelemede, "içerikte aseton tespit edildiğini" belirten servis, asetonun motor içerisindeki egzoz sıcaklıklarını artırdığını, ABS etrafında bulunması gereken braketin bulunmaması sebebiyle hidrolik ünite kablolarında yanmaya sebep olduğunu savunarak, davanın reddini talep etti.
Ankara 8. Asliye Ticaret Mahkemesi, imalattan kaynaklı gizli ayıplı olduğu tespit edilen aracın yapılacak tamiratta değer kaybına uğrayacağı gerekçesiyle açılan davanın kabulüne karar verdi ve aracın yenisiyle değiştirilmesine hükmetti.
İstinaf başvurusu Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Hukuk Dairesince reddedilen servis, kararı temyiz etti.
Aracın Yenisiyle Değiştirilmesi Kararlaştırıldı
Dosyayı inceleyen Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, oy birliğiyle yerel mahkeme kararlarını onadı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi kararında, aracın yenisiyle değiştirilmesi kararının 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na uygun olduğu belirtildi.