30 Mart Dünya Bipolar Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hülya Ensari, bipolar bozukluğun düzenli tedavi ve takip ile kontrol altına alınabileceğini vurguladı.
Bipolar Bozukluk Tedavi Edilmezse Ataklar Sıklaşıyor
Bipolar bozukluğun, manik ve depresif ataklarla seyreden, arada tam düzelmenin olduğu bir ruhsal hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Ensari, hastalığın tedavi edilmediği takdirde hastaneye yatışı gerektirecek kadar ciddi belirtilerle seyredebildiğini ifade etti. Tedavi edilmediğinde atakların sıklaştığını ve bireyde sosyal ile mesleki işlev kaybına yol açabildiğini belirten Ensari, bipolar bozukluğun dünyada yeti yitimine en fazla neden olan hastalıklardan biri olduğuna dikkat çekti.
Manik ve Depresif Ataklara Dikkat!
Bipolar bozukluğun belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ensari, depresyon atağında bıkkınlık, isteksizlik, yaşamdan tat alamama, uyku ve iştah değişiklikleri, suçluluk duyguları ve intihar düşüncesi görülebileceğini ifade etti. Manik ataklarda ise duygudurumda aşırı yükselme, enerji artışı, uykusuzluk, sinirlilik, aşırı para harcama ve gerçek dışı düşüncelerin görülebildiğini belirtti.
Manik atakların erken tedavi edilmemesi halinde belirtilerin şiddetlenerek taşkınlık düzeyine ulaşabileceğini vurgulayan Ensari, "Kişi kendisini gerçeğe uygun olmayan şekilde çok ünlü biri, bir mucit veya peygamber zannedebilir. Psikotik belirtiler ortaya çıkmadan erken müdahale büyük önem taşır" dedi.
Düzenli Tedavi ile Ataklar Önlenebilir
Bipolar bozuklukta tam düzelme olsa bile hastalığın tekrar etme riski bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ensari, bu nedenle koruyucu tedavinin büyük önem taşıdığını söyledi. Ensari, "Düzenli duygudurum dengeleyici tedavilerle atakların tekrarı önlenebilir ve kişi tam iyilik hali ile normal iş ve sosyal hayatını sürdürebilir" dedi.
Psikofarmakolojik tedaviler, psikoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları ile olumlu sonuçlar alındığını belirten Ensari, bu sayede toplumda hastalığa yönelik damgalamanın da azaldığını ifade etti.
Ücretsiz Tedavi ve Takip İmkanı
Prof. Dr. Ensari, bipolar bozukluğu olan bireylerin Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nde (TRSM) psikiyatrist, psikolog, psikiyatri hemşiresi, ergoterapist ve sosyal çalışmacılardan oluşan ekipler tarafından ücretsiz olarak takip ve tedavi edildiğini hatırlattı. Düzenli takip edilen bireylerin tam iyileşerek normal yaşamlarına devam edebildiğini belirtti.
Ruh Sağlığımıza Önem Verelim
Dünya Bipolar Günü kapsamında toplumda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Ensari, bipolar bozukluğun düzenli takip ve tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu vurguladı. Ensari, "Tıpkı diğer kronik hastalıklar gibi bipolar bozukluk da düzenli takip ve tedaviyle tam düzelebilir. 30 Mart Dünya Bipolar Günü'nde ruh sağlığımıza önem verelim ve erken aşamada bir ruh sağlığı uzmanına başvurmayı ihmal etmeyelim" dedi.