Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan Zafer Kalkınma Ajansınca koordine edilen 2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programına (SOGEP) Demirci Kaymakamlığı Proje ofisince hazırlanan “Demirci de Kadın Gücüyle Çevre Dostu Kurutma ”projesi kabul edildi.
Demirci Ziraat Odası Başkanlığının başvuru sahibi olduğu, Demirci Kaymakamlığı, Demirci Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve S.S. Demirci Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin paydaş olarak yer aldığı “Demirci’de Kadın Gücüyle Çevre Dostu Kurutma” projesi ile ilçede bulunan Tarım Ürünleri Merkezi bünyesine 500 kg/gün kapasiteli Güneş Etkili Kurutma Teknolojisine sahip meyve-sebze kurutma ünitesi kurulumu yapılacak.
KADINLAR İSTİHDAM EDİLECEK!
2 milyon 400 bin bütçeli proje kapsamında kurulacak kurutma tesisinde kadınlar tesisin çalışma kapasitesine göre günlük yevmiyeli olarak istihdam edilebilecek. Tarım Ürünleri merkezinde kurulacak olan kurutma tesisinde çalışacak olan kadınların çocuklarına yönelik ise oyun odası yer alırken, hazırlanan ürünlerin satışı için özel bir alan kurulacak.
DEZAVANTAJLI AİLELER TARAFINDAN ÜRETİLECEK
Tesiste meyve ve sebzelerin öncelikle dezavantajlı ailelerce üretmelerine zemin hazırlanarak hane halkının gelir getirici faaliyetlerden yararlanması ve kadınlar tarafından tesiste işlenerek gelir sağlamaları hedefleniyor. Zafer Kalkınma Ajansı ile yapılacak sözleşmenin akabinde tesisin kurulum aşamasına geçilmesi bekleniyor.
Belediye Başkanı Erkan Kara yaptığı açıklamada “Demirci’miz için önemli bir projeye daha imza atıldı. Kurulacak olan tesis hem Demirci’mizde yetişen ürünlerin daha da değerlenmesini, hem de istihdama katkı sağlaması açısından önemli bir projedir.” dedi.
Projenin hazırlanmasında emek verenlere teşekkür eden Başkan Erkan Kara, “Ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalı ilçemizde güneş enerjisinden elde edilmekte olan elektrik gücünün değerlendirilerek, fosil yakıt kullanılmadan, çevre dostu bir yaklaşımla Tarım Ürünleri Merkezi bünyesine meyve sebze kurutma ünitesinin kazandırılması sonucu coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere katma değerli ürün çeşitliliğinin artırılması; bu aşamada ihtiyaç duyulan iş gücünün kadın kooperatifi çatısı altında sosyal ve ekonomik anlamda dezavantajlı kadınlardan sağlanarak ilçedeki sosyoekonomik kalkınmaya da katkı sağlayacaktır.” dedi.