MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a yönelik sözleri Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Bahçeli, partisinin haftalık grup toplantısında yaptığı konuşmada çözüm sürecine dair tartışmaların yeniden fitilini ateşleyerek, geçtiğimiz hafta yaptığı çağrıyı bir adım daha ileri taşıdı. Bahçeli, “Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin, TBMM’de DEM Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın” ifadelerini kullandı.

DEM Parti’nin Devlet Bahçeli’nin ‘Abdullah Öcalan’ Açıklamasına İlk Tepkisi

Bu sözler özellikle DEM Parti içinde büyük şaşkınlık yarattı. Parti kaynakları, Bahçeli’nin bu açıklamalarını beklenmedik olarak değerlendirerek, "Bu kadarını beklemiyorduk, tarihi bir konuşma yaptı" açıklamasında bulundu. Bahçeli’nin bu çıkışının çözüm sürecine dair yeni tartışmalar başlatabileceği ve siyasi arenada farklı yankılar uyandıracağı düşünülüyor.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a dair sözlerine yanıt verdi. Hatimoğulları, Kürt sorununun çözümüne dair DEM Parti’nin duruşunu net bir şekilde ortaya koyarak, çözüm için kimseden medet ummadıklarını ve barış için inisiyatif almaya hazır olduklarını vurguladı.

"Kürt Sorununun Çözümü TBMM'dir"

Hatimoğulları, Türkiye’nin dış politikasını eleştirerek, Kürt sorununun çözümü için demokratik müzakereler yolunun izlenmesi gerektiğini ifade etti. Konuşmasında, “AKP'nin dış politikası iflas etti. Kürt sorunun çözüm yolu bellidir. Ortadoğu ve Türkiye'de barışın muhatabı İmralı'da ağır tecrit altında bulunan sayın Abdullah Öcalan'dır. Kürt sorununun çözümü TBMM'dir. Parlamentoda ve siyasette muhatap DEM Parti'dir. Bir başlangıç olacaksa tecrit kaldırılmalı. Kürt sorununun çözümünde pusula demokratik müzakeredir. Onurlu barıştır.” dedi.

Mansur Yavaş sessizliğini bozdu… Bahçeli’nin ‘Öcalan’ açıklamasına yanıt! Mansur Yavaş sessizliğini bozdu… Bahçeli’nin ‘Öcalan’ açıklamasına yanıt!

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hatimoğulları, "Tecrit bir an önce kalkmalı. Muhatap olan sayın Öcalan'ın üzerindeki tecritin kaldırılmasıyla ilgili Bahçeli'nin ifade ettiğinin altını çizdik.  Umut hakkı bizim uzun zamandan beri ifade ettiğimiz konu." ifadesini kullandı.

CHP’den Bahçeli’nin Açıklamasına İlk Yorum

Bahçeli’nin çıkışına ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) cephesinden de ilk değerlendirme geldi. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Bahçeli’nin sözlerini Abdullah Öcalan için bir af çağrısı olarak nitelendirdi. Emir, “Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan için af istemiştir. Umut hakkı için yasal bir düzenleme talep ediyor. Bu son derece yanlış bir noktadan başlıyor. 'İmralı canisi' dediği kişiden çözüm bekliyor, bu talihsiz bir konuşmadır” şeklinde konuştu. 

Kaynak: Haber Merkezi