İzmir’in önemli su kaynaklarından Tahtalı Barajı’nın su seviyesinde ciddi bir düşüş meydana geldi. Tahtalı Barajı’nın son 16 yılın en düşük seviyesinde olduğuna dikkat çeken uzmanlar vatandaşları uyardı. Manisa'nın Gölmarmara Gölü'nün kurumasının nedenleri üzerine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in bu süreçte önemli bir etkene sahip olduğunu belirtti.

Yaşar, İzmir’in Manisa'dan günlük 250 bin metreküp su çektiğini ve Manisa'nın da yaklaşık 300 metreküp su çektiğini açıkladı. Bu yüksek miktardaki su çekme işlemlerinin, Manisa'daki su kaynaklarının dayanma kapasitesini aştığını ve Gölmarmara'nın kurumasına neden olduğunu ifade etti.

Yaşar şöyle konuştu: “Her gün 250 bin metreküp Manisa'nın altından İzmir'e su çektik. Manisa da kendine yaklaşık 300 metreküp su çekti. Su dayanmadı. Şu an Tahtalı Barajındaki su seviyesi yüzde 19.86'lara düştü. Ekim-Kasım ayına kadar Tahtalı Barajı'nın dibini görecek gibiyiz. Yüzde 10-12'lere düşecek tehlike seviyesidir bu. Böylece tekrar yeraltına başvuracağız. Yeraltına başvurmak demek; fazla ağır metal çekmek demek. Hem ağır metal temizlenecek hem su çekilecek hem de pompalanacak. İzmir bundan dolayı Türkiye'nin en pahalı sularından birini kullanıyor.”

Yeni dönem başladı! Evini satacaklar ve kiralayacaklar dikkat Yeni dönem başladı! Evini satacaklar ve kiralayacaklar dikkat

KURAKÇIL PEYZAJ ÖNERİSİ

Tahtalı Barajı'ndaki düşüş devam edeceğinin altını çizen Prof. Dr. Yaşar, sözlerine şöyle sonlandırdı:

“Su olayında bizim kurakçıl peyzaja geçmemiz gerekiyordu. Biz hala İzmir'de çiçek açıyoruz, onlara tankerli su veriyoruz. Farkındalık oluşturmak gerekiyor. Biz henüz ciddi anlamda kuraklık yaşamadık. Şu anda yağmur yüzde 10 gibi eksik yağıyor ve biz mahvoluyoruz. Su olmayınca gıda olmaz, gıda olmayınca kimse kalmaz.”

Kaynak: İHA