Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon oranlarını açıkladı. Temmuz 2024 enflasyon oranı aylık ve yıllık bazda kiradan açlık ve yoksulluk seviyelerine, maaşlardan borçlara kadar her şeyi etkiliyor. Bununla birlikte vatandaşların en çok arattığı konulardan biri olan Temmuz 2024 enflasyon oranı ve detaylarını sizlerle paylaşıyoruz!

Temmuz 2024 Enflasyon Oranı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE'deki değişim temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23 artış kaydetti. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,78'e geriledi. Kira zam tavanını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon göstergesi yüzde 65,93 olarak açıklandı.

Ağustos 2024 Kira Artış Oranı

Enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte Ağustos 2024 kira artış oranı açıklandı. Kira kontratlarını yenileyecek kiracılar, yüzde 25 sınırının kalkmasıyla birlikte temmuz ayı enflasyon verisi baz alınarak yeni oranla karşı karşıya kalacak.

Kira kontratı ağustos ayında yenilenecek kiracılar için yeni kira artış oranı, temmuz ayı enflasyon verileri doğrultusunda belirlendi. Yüzde 25'lik tavan artış oranının kaldırılmasının ardından, kiracılar artık TÜFE'deki artış oranına göre zam alacak.

Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışı beklentisi, geçen ayki yüzde 2,41'lik seviyeden bu anket döneminde yüzde 2,77'ye çıktı. Bu oran, kira artışında kullanılacak temel veriyi oluşturacak.

Piyasalarda heyecan dorukta…  Fed’in faiz kararı bekleniyor! İndirim süreci başlayacak mı? Piyasalarda heyecan dorukta…  Fed’in faiz kararı bekleniyor! İndirim süreci başlayacak mı?

Haziran 2024 Enflasyon Oranı Ne Kadardı?

Haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 1,64, yıllık enflasyon ise yüzde 71,6 olarak açıklanmıştı. Temmuz ayında alkollü içecek ve tütün ürünlerindeki vergi güncellemeleri, akaryakıt ve enerji zamları enflasyon artışında etkili oldu.

 

Enflasyon Nasıl Hesaplanır?

Enflasyon, 12 temel grup ve 43 alt grupta toplanan ürünlerin fiyatları üzerinden hesaplanır. Aylık enflasyon, iki ay arasındaki değişim olarak belirlenir. Örneğin, Eylül ayında tüketici fiyat endeksi 110 iken, Ekim ayında 109 ise, Aralık ayı aylık enflasyonu (110-109)/109 = %0,9 olarak hesaplanır.

Merkez Bankası’ndan Açıklama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların temmuzda aylık enflasyona 1,5 puan katkı yapacağını belirtmişti. Bu nedenle verinin beklentilerden yüksek gelebileceği öngörülmüştü.

Muhabir: ÖZKAN ÇELİK