Kıbrıs Barış Harekatı, ordumuza muhabere olmadan muharebe olamayacağını göstermişti. En büyük zayiatımız da haberleşme eksiğimizden dolayı, batırdığımız Kocatepe gemimizdi. Haberleşmenin bu eksikliği, çıkartma sonrası masaya yatırılan ilk konu olmuştu. Bu konuda silahlı kuvvetlere bağlı bir vakıf kurulmasına karar verildi. Aselsan adı verilen bu vakfın başına da M. Hacim Kamoy getirilmişti. Kimdi bu Hacim Kamoy, diyerek yazıma başlamak istiyorum. Hacim Kamoy, Manisa Kırkağaç doğumlu bir hemşerimiz. Maalesef biz Manisalılar birçok değerimize sahip çıkmadığımız gibi böyle başarılı bir vatansever bürokratımızdan da haberimiz olmamış.
Hacim Kamoy’u sizlere tanıtmak istedim, istedim ki böyle ülkeye yararlı bir hemşerimizin ismini uygun bir yere vererek, nesillere taşıyalım.
1924 yılında Kırkağaç da doğan Hacim Kamoy, İstanbul Teknik Üniversitesinin makine-elektrik bölümünde okumuştur. Okuduğu yıllarda, bir başka vatansever Nuri Demirağ’ın oğlu ile aynı sıraları paylaşmış. Nuri Demirağ’ın uçak fabrikasında, öğrenci iken çalışmalara başlamış ve uçaklarla ilgili her şeyi hatta pilotluğu da orada öğrenmiştir. 1946- 48 yılları arasında İngiltere de yüksek lisansını yapmış. Yurt dışı üniversitelerden gelen teklifleri ret ederek, ülkesine geri dönmüştür. 1954 yılında, THY Yeşilköy Uçak tamir ve revizyon tesislerini kurmuştur. İlerleyen yıllarda PTT Genel Müdürlüğüne bağlı, Nato Tesisler Müdürlüğünün de ve Roketsan ile THY yönetim kurullarında görev almıştır.
1976 yılında, bir küçük binada kurulan, Aselsan Genel müdürlüğüne getirilmiştir. Eski görevlerinin yanında, bu görevi emekli olduğu 2000 yılına kadar yerine getirmiştir.
Onun görev yaptığı yıllarda orduya telsiz yapmak için kurulan Aselsan, sınırlarını çok aşmıştır. Orduya, Belediyelere ve özel sektöre iletişim araçları yaptığı gibi birçok konuda Türk gençlerinin bilgisi ile teknolojik gelişmelere imza atmıştır.
Mermi ve ABD’nin izin verdiği ölçüde silah üreten ülkeden, geldiğimiz noktaya bakalım. Bu gelişimi engellemek isteyen güçlerin, öldürüp intihar süsü verdiği genç mühendislerimiz arkasından bir Fatiha okuyalım.
Aselsan bugün, özel sektörün birçoğu ile mükemmel hizmetler üretmektedir. 47 üniversite, 117 sanayi işbirliği projesi ile her konuda hizmetini arttırmaya çalışmaktadır. Üniversitelerimize verdiği projelerin parasal değeri bu yıl için 150 milyon doları aşmıştır. Telsiz derken İHALAR, SİHALAR, KIZILÖTESİ DEDEKTÖRLER, TERMAL DÜRBÜNLER, YERLİ TANK VE HELİKORTERLERİ dünyanın ilgisini çeken ürünlerdir. Bu ürünlerin, dış ülkelere satışları da ilgi çekmektedir.
Aselsan’da görev yapmış, bir emekli generalimizin toplantıda anlattıkları çok kişinin gözünü yaşatmıştı. Emekli generalimizin anlattıklarını en kısa şekilde köşeme taşımak istedim. ‘’Bir sürü rica ve para ile aldığımız helikopterin yazılımı en önemli parçası idi. Helikopter yazılımını kime yaptırabiliriz diye araştırdık. 30 yaşlarında bir bayan arkadaşı bize önermişlerdi. Ekibinin çoğunun yaşı, yirmili yaşların ortasındaki genç mühendislerdi. 4 ay gibi bir uğraş ile yazılım yükledikleri helikopterin atış sırası geldiğinde başarıya inanmayanların sayısı çoğunluktu diyebilirim. Helikoptere yükledikleri yazılım ile 4.5 km ötedeki hedefi vurmaları onların sevinç yumağı haline getirmişti. Kot pantolonlu, uzun saçlı bu gençlerin başarısını gören bizlerin sevinç gözyaşları görülmeye değerdi.’’
Bu ülkede bu kadar kavgaya rağmen, gelişme sağlanıyorsa bu genç mühendislere ve onlara çalışma ortamı hazırlayan M.Hacim Kamoy’lara borçluyuz.