Türkiye'de kadına şiddet ve cinsel suçların artmasının ardından "Kimyasal hadım etme" konusu gündeme geldi.

Türkiye Adalet Bakanı Tunç, yasalarda reform çalışmasına ilişkin açıklama yaparken, bu konunun gündeme gelebileceğini söyledi.

Meteorolojik kaynaklardan uyarı var! 3 gün boyunca etkili olacak Meteorolojik kaynaklardan uyarı var! 3 gün boyunca etkili olacak

ADALET BAKANLIĞI VE HÜKÜMET BU KONUDA ÇALIŞMA YAPACAK

5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu’na 2014 yılında eklenen 108’inci madde, mahkûmların “tıbbi tedaviye” tabi tutulmasını infaz hâkiminin takdirine bırakmış durumda. Bu madde kapsamında cinsel suç mahkûmlarının dünyadaki örneklerde olduğu gibi ‘zorunlu’ ya da ‘gönüllü’ kastrasyona tabi tutulabilmesi için kimyasal hadımın nasıl uygulanacağını gösteren bir yasal düzenleme daha yapılması gerekiyor. Adalet Bakanlığı ve hükümetin bu konuda çalışma yapacağı öğrenildi.

KİMYASAL HADIM YASASI GÜNDEMDE

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk yasalarının kimyasal hadım cezasına uygun olduğunu belirtirken, maddenin uygulamaya geçirilmesinin gündeme gelebileceğini söyledi. 2015 yılında Özgecan Arslan cinayetinin ardından hadımlıkla ilgili yönetmelik çıkarıldı ancak Danıştay, yönetmelikteki "cinsel isteğin yok edilmesi" gibi tanımların yasada yer almadığına hükmetti. Hadım cezası, Avrupa'da birçok ülkede uygulanıyor. ABD'de bir eyalet ilaç yerine cerrahi müdaheleyle hadım ederek, en ağır yaptırımı uyguluyor.

Kaynak: Haber merkezi