Koronavirüsle mücadele kapsamında bugüne kadar gelen bütün milli ve dini bayramlarda kısıtlamalar ya da pek sıkı uyarılar ve temennilere otomatik olarak maruz kalıyorduk.
Lakin, tam kapanmanın ardından geçen uzunca bir sürenin ardından tam kapanma için konulan 5 bin vakanın altına inme hedefini gerçekleştiremedik.
Bu bağlamda, süregelen zamanlarda dini ve milli bayramları yeteri kadar coşkulu kutlama düşüncesini hayata geçiremedik.
*
Manisa Valiliği, geçtiğimiz gün 15 Temmuz etkinlik programını açıkladı. Önceden açıklanan programları da inceleme fırsatını bulduğum için karşılaştırma yapabilecek durumdayım.
En basitinden 19 Mayıs’ta 5 adet etkinlik (İstiklal Marşı ve Çelenk sunma ayrı yazılmış) düzenlenirken 15 Temmuz’da dolu dolu 11 farklı etkinlik ele alınmış. Hem de ne etkinlik.
Burada niyetim bozgunculuk yapmak, milli değerleri kıyaslamak değil ancak insan durup bir düşünüyor.
Aradaki farkın kısıtlamaların kaldırılması ile bağlantılı olduğu görüşüne sarılıyor insan.
Umarım önceden de yazdığım gibi ve hatta geçmişte de cereyan bulan benim cehpem senin cephen mevzu gibi; bizim bayramımız sizin bayramınız döngüsüne takılmayız…
*
Kurban Bayramı yaklaşırken koronavirüs kısıtlamalarından kurtulduğumuz bu günlerde çevremden gözlemlediğim kadarıyla insanlarda bir boş vermişlik havası yok değil.
Ardı ardına bir telefon modeli gibi çıkan Delta, Delta Plus, Kappa varyantları…
Hal böyle olunca boş vermiş kesimin yanı sıra daha tutucu olan ve yaz aylarının bitiminin ardından vakaların yükselmesiyle kısıtlamaların döneceğinden emin olan bir kesim daha var.
Özellik Kurban Bayramı’nda oluşacak olan hareketliliğin 10 milyon ‘yolcu’ çıkaracağı öngörülüyor.
Böyle bir minik çaplı göç hareketi elbette koronavirüs ile içli dışlı olmak zorunda kalacak.
Şu anda 5 bin bandında devam eden vaka sayıları da artmaya devam edecek. Burada asıl gözlemlenmesi gereken, bayramda görülecek aktif vakaların hastane yatış, yoğun bakım ve ne acı ki ölüm oranları…
Bu bize Türkiye’de yapılan aşılama çalışmalarının da meyvelerini gösterecek.
Belki gaddarca gelebilir ancak önümüzdeki bayram bir deney olacak.
Aşılarımız işe yarıyor mu yaramıyor mu?
Özellikle büyük çoğunluğu sağlık çalışanı olmak üzere yapılan aşıların ilk döneminde Çin menşeili Sinovac şirketinin CoronaVac adlı aşısının yüksek kullanımı insanların (anladığım kadarıyla) şüphe gütmesine neden oluyor.
Bu bağlamda vaka sayılarına ve aşılama oranlarına bakarak, aşıların ne denli etkili olduğunu çıplak gözle deneyimleyeceğiz.