Çarşamba akşamı bekledim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu Toplantısından sonraki açıklamasını. Kısıtlamalar kalkacak mı? Kahve, kafe ve restoranlar açılacak mı? Hafta sonu kısıtlamaları kalkacak mı? Yoksa yeni önlemler gelecek mi diye televizyon başında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından çıkacak sözleri sabırsızlıkla bekliyorum. Yalnız ben mi?Aylardır iş yerleri kapalı esnaf vatandaşlarımız da bu konuşmayı bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan beklenen konuşmasını yaptı “Mart ayında kademeli normalleşmeye geçeceğiz.” dedi.

Düşündüm taşındım ev hapsimiz bahara kaldı diye kendi kendime yorum yaptım. Bu arada ne yalan söyleyeyim eşim Nermin Hanımla Sağlık Bakanlığı’nın Manisa Şehzadeler 9 nolu Aile Sağlık Merkezinde aşı olmanın sevinci kursağımda kaldı. Kolay kolay bu beladan kurtulamayacağız. Evde otura otura kimyamız bozuldu bilinsin.

AŞI ANIMI CÜNEYT HASÇELİK FOTOĞRAFLADI

Günlerdir eşim Nermin Hanımla aşı sıramızın gelmesini bekledik. Geçen hafta içinde mesaj geldi. Çarşamba günü öğleden sonra sağlık ocağında aşı olacağımız saat 15.30’da orada olmamız bildirildi. Nermin Hanıma sordum “Aşıyı nerede olacağız?’ diye o da bana “Grip aşısı olduğumuz 9 nolu Aile Sağlık Merkezinde” dedi. Bunun üzerine Yeni Asır gazetesinin mesleğini severek yapan sahada gece gündüz çalışan muhabiri Cüneyt Hasçelik’i aradım. Kendisine durumu anlattım. Cüneyt “Başkan seve seve senin aşı anını fotoğraflarım” dedi. Sağ olsun. Buluştuk birlikte 9 nolu Aile Sağlık Merkezine gittik. Eşim benden önce gitmiş aşısını olmuş beni bekliyor. Sağlık merkezinde aşı olmak için bekleyenler var. Sağlık merkezinde sessizlik var. Benim ile ilgili işlemleri görevliler yerine getirdi. Kan aldırmaktan, iğne vurulmaktan yıllardır kaçan bendeniz eşimin yardımı ile sol kolumu sıvadım. Hemşire hanım geldi. Omzuma bir dokundu beş saniye mi sürdü ne oldu ise “Geçmiş olsun aşınızı oldunuz 17 Mart’ta randevu alarak ikincisini yapacağız” dedi. “Bu kadar mı?” dedim. “Evet bu kadar” dedi.

Allah inandırsın aşı olurken hiçbir şey hissetmedim. Cüneyt de aşı anımı çekiyordu. (Fotoğraf çekilirken maskelerimizi çıkardık. Sonra kurallara uyarak taktık)Kendisine çok çok teşekkürler. Efendim meslektaşım Cüneyt Hasçelik de sıramızı beklerken sağlık merkezinin önünde eşim Nermin Hanımla fotoğraflarımı çok ama çok güzel çekmiş. Oğlum Gökhan fotoğrafları da bastırıp getirdi. Aile albümümüzün içine resimleri koydum. Sonra Söğütaltı kahvesi önünde Çapala Mehmet ile buluştuk. Aşı olduğumu söyledim. Hiçbir sıkıntı çekmeimAllah devletimize zeval vermesin. Sağlık konusunda ülke olarak başarılıyız. Koronavirüsle canla başla görev yapan sağlık çalışanlarına çok ama çok dua etmemiz gerektiğini Çapala Mehmet’e bir kez daha söyledim. O da kabul etti. Çapala Mehmet “Bir şey hissediyor musun?” dedi. Anladım ki aşı olanların bir kısmında baş dönmesi olmuş. “Vallahi Çapala biliyorsun mecbur kalmadıkça öyle sık sık doktora gitmem. Şu ana kadar aşı bende hiçbir yan etki yapmadı. Hava soğuk şimdi eve gidip istirahat edeceğim” diyerek Çapala Mehmet’in yanından ayrıldım.

MART AYINDA KADEMELİ NORMALLEŞME BAŞLAYACAK

Koronavirüs tedbirlerinin sıkı uygulanması vaka sayılarını ve ölüm oranlarını düşürdüğünü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca iller bazında açıkladı. Manisa ilindeki duruma baktım. Haftalık ortalama 617 kişiye, günlük 88 kişiye koronavirüs teşhisi konuyor. Rakamlar iller bazında Manisa’nın iyi konumda olduğu görülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Çarşamba akşamı Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası halka sesleniş konuşmasında genel konulara değindikten sonra, başta ben ve herkesin merakla beklediği koronavirüs tedbirleri ile ilgili açıklamasında “Mart ayı aşılamada çok mesafe kat edeceğimiz bir ay olacak. İllerimizi vaka, aşı oranları gibi kriterlere görü düşük, orta, çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz. Sokak kısıtlamaları da aşamalı olarak kaldırılacak. Önemli olan vakaların azalmasıdır. Biraz daha sabredeceğiz. “ Sabrın sonu selamettir diyorum. Yaşamımızı kısıtlamalar ile sürdüreceğiz.

YERLİ AŞI MUTASYORLARA KARŞI DAHA ETKİLİ OLACAK

Ülkemizde 17 merkezde devam eden koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmalarında Kayseri Erciyes Üniversitesi bünyesinde aşı araştırma geliştirme merkezinde geliştirilen ERUCOV-VAC aşısından sevindirici haberler gelmeye başladı. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış “250 gönüllünün 15’inde uyguladık. Hiçbir yan etki görülmedi. Aşımız mutasyonlu koronavirüse karşı da etkili olacak” dedi. Hayırlısı olsun. Belki de kendi aşımızla bu beladan daha çabuk kurtuluruz. Eskiden çocukluğumuzda “Çin işi Japon işi bunu yapan bir kişi” diye tekerleme yapardık. 1960 yıllarında Çin’den kaçak gelen dolma kalemleri Manisa’da Ege Kitapevinde o zamanlar görmüştüm. Bu Çinlilerin gece gündüz çalışmalarını o zamandan bilirim. Çin’e de üç kez uluslararası fuarlara katılmak için gitmiştim. Kum gibi insan unsuru var. Nüfusu inanılmaz rakamlara ulaşmış. Bu çalışkan dünya ekonomisini tehdit eder hale gelen Çin’den geçen yıl dünyaya yayılan koronavirüs belasından bizler kolay kolay kurtulamayacağız. Ne hikmetse Çin’de hayat normale kısa sürede döndü. Bilen var mı? Dünyada ve ülkemizde koronavirüs mücadelesi devam ediyor. Vaka ve ölüm sayılarını düşürmek için büyük çaba sarf ediliyor. Ne diyeyim söylenecek söz yok. Hayal kurmaya devam edeceğiz. Anlaşılan koronavirüs tedbirleri bir süre daha devam edecek. Kısıtlamalar iller bazında inşallah Mart ayında kalkmaya başlar. Normale dönmemiz baharı bulur gibi geliyor bana. Evde oturuyorum baharı bekleyen kumrular gibi.