Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, ‘HPV aşısı felç yapıyor, erken menopoza, kısırlığa neden oluyor’ gibi iddiaların asılsız olduğunun, aksine aşının rahim ağzı kanserinden koruduğunun altını çizerek, tavsiyelerde bulundu. “HPV aşısının önemi nedir, HPV Aşısı Olmak Gerekli Mi? HPV Aşısı Kimlere Yapılabilir? HPV aşısının yan etkileri nelerdir?” gibi vatandaşların merak ettiği konular yanıtlandı. İşte detaylar

Manisa’da beyin ölümü gerçekleşen hasta 4 kişiye umut oldu Manisa’da beyin ölümü gerçekleşen hasta 4 kişiye umut oldu

HPV Aşısı Neden Önemlidir?

HPV virüsü cinsel temas ile bulaşır ve rahim ağzı kanserinin yanı sıra genital siğil, anal kanser, ağız ve boğaz kanseri gibi birçok kansere de neden olabilir. HPV aşısı, virüsün vücuda girmesini engelleyerek kanser oluşumunu önler. Aşı, 3 doz olarak uygulanır ve 2. doz 1 ay sonra, 3. doz ise 6 ay sonra yapılır.

HPV Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

HPV aşısının yan etkileri çok nadirdir ve ciddi bir risk oluşturmaz. En yaygın yan etkiler enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık ve şişliktir. HPV aşısı, Sağlık Bakanlığı'nın rahim ağzı kanseri ile mücadele programı çerçevesinde KETEM ve Aile Sağlığı Merkezleri gibi kuruluşlarda ücretsiz yapılmaktadır.

HPV Aşısı Kimlere Yapılabilir?

HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden korunmanın en etkili yoludur. Aşı, 9 yaşından itibaren kız ve erkek tüm çocuklara yapılabilir. Aşının bir üst yaş sınırı yoktur. Aşı ücretsizdir ve yan etkileri çok nadirdir.

HPV Aşısı Cinsel Yönelimi Değiştirir Mi?

HPV aşılarına gösterilen tepkinin bir diğer nedeninin de ailelerin farklı endişeleri olduğuna değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, “Kız çocuklarına aşı yaptırmak ile bu gençlerin cinsel yaşam tarzlarının değişeceğinden endişe duyan aileler var. Çeşitli bilimsel çalışmalar ile bu konu da araştırılmış ve aşılı çocuklarının takiplerinde yaşam tarzlarında herhangi bir olumsuz etkilenme tespit edilmemiştir” dedi. 

Kaynak: İHA