ABD'de robot süpürgelerin kullanıcılarına yönelik küfürler ve hakaretler savurması şikayet konusu oldu. Farklı eyaletlerde yaşanan olaylarda, Ecovacs marka Deebot X2 model robot süpürgelerin hacklenerek kullanıcıları hedef aldığı iddia edildi.

Minnesota eyaletinde yaşayan avukat Daniel Swenson, robot süpürgesinin arıza yapmasının ardından ilginç bir olay yaşadığını belirtti. Televizyon izlerken robot süpürgenin hoparlöründen ırkçı küfürler duyduğunu anlatan Swenson, cihazının bir yabancı tarafından kontrol edildiğini fark etti. Avukat Swenson, “Bir çocuk ya da ergenin cihaza bağlandığını düşünüyorum. Cihazdan cihaza geçip ailelerle uğraşıyor olabilirler” diyerek olayın şok edici boyutunu vurguladı.

Swenson’ın deneyimi ABD’de yaşanan ilk olay değil. Mayıs ayında benzer bir olay Teksas’ta yaşandı; bir robot süpürge evdeki köpeği kovalamış ve küfürler savurmuştu. El Paso’da ise bir süpürge fişten çekilirken küfür etti.

ABC News'in haberine göre, uzmanlar robot süpürgelerin kontrol edildiği mobil uygulamalara yapılan siber saldırıların kolay olduğunu belirtiyor. Kamera ve mikrofona erişim sağlanması özellikle çocukların mahremiyeti açısından büyük endişe yaratıyor.

Karısını başka bir erkekle aldatan adam, eşini kendisini aldattığı için öldürdü Karısını başka bir erkekle aldatan adam, eşini kendisini aldattığı için öldürdü

Ecovacs, konuya ilişkin yaptığı açıklamada cihazların değil, müşterilerin hesaplarının hacklendiğini belirtti. Kasım ayında yapılacak güvenlik güncellemeleriyle bu tür saldırılara karşı koruma sağlanacağı ifade edildi. Ecovacs Deebot X2 serisi robot süpürgeler Türkiye'de de satışta bulunuyor, bu nedenle küresel düzeyde kullanıcılar daha dikkatli olmaya çağrılıyor. 

Kaynak: Haber Merkezi