Alışkanlık, bir canlı varlığın tekrarlayan bir etkiyle edindiği tutum veya öğrenme sonucu otomatik yapılan davranışlardır…

Alışkanlıklar insanların hayatları boyunca var olacak düzenli ve sürekli bir biçimde kendini gösterecek davranış türleridir.

Bu davranışın alışkanlık olabilmesinin en büyük şartı, düzenli olması ve süreklilik göstermesidir diyebiliriz.

Alışkanlıklar yaşantımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Günlük hayatımızda farkında olmadan gerçekleştirdiğimiz her türlü tutumdur. Alışkanlıklarımız bir yerde de farkında olmadan hayatımızı yönetir.

Beynimiz kendi halindeyken her türlü rutini alışkanlığa çevirmeye çalışmaktadır. Alışkanlıklarımız sayesinde zihnimiz daha fazla efor sarf eder. Kısa yolları oluşturmanın diğer yolu da alışkanlıklarımızdır.

Başlangıçta çok çetrefilli gelen bir eylemi bile alışkanlık haline geldikten sonra çaba sarf etmeden gerçekleştirebiliriz.

Alışkanlıkların 3 evresi vardır. İlki ipucu evresi; ipuçlarına alıştıktan sonra beyin hareketlerimizde bir yükselme meydana gelir. İpucundan sonra rutin ve sonrasında ödül gelir.

Üç evre bir süre tekrarlandıktan sonra alışkanlığa dönüşür. Bazı alışkanlıklar baskıya ve analize kolayca boyun eğerken, bazıları ise daha karmaşık ve inatçı olabiliyor.

Değişim uzun zaman alabiliyor. Alışkanlıklarımızın nasıl çalıştığını, işleyişinin nasıl ilerlediğini bilerek onları istediğimiz gibi yönlendirebiliriz.

Her hafta siyaset olmaz, bu nedenle bu yazıyı da böyle seçtim… Sağlıcakla kalın.