Aydın’ın Söke ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki yabancı uyruklu E.E, yemek çatalı yuttuğu şikayetiyle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Hastanesi’ne getirildi. Yapılan röntgen incelemesinde, genç kızın yemek borusunda 18 santim uzunluğunda bir çatalın bulunduğu tespit edildi.

Hastanın durumu ciddiyetini korurken, uzmanlar endoskopi ile çatalı ağızdan çıkarmaya çalıştı. Ancak yemek ve soluk borusuna zarar verme riski nedeniyle, çatalın çıkarılması için midenin kesilerek müdahale edilmesine karar verildi.

Operasyonla Çatal Çıkarıldı

ADÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Salih Çokpınar ve Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Akay Edizsoy'un koordinasyonundaki operasyonla midedeki kesi açılarak çatal başarıyla çıkarıldı.

Operasyonun ardından genç kız bir süre yoğun bakımda kaldı ve sağlık durumu iyiye gitti.

Çatalın çivi gibi, iğne gibi tutulup çekilemediğini belirten Dr. Edizsoy, şöyle konuştu:

"Biz en çok bu yüzden tedirgin olduk. Ama ciddi bir yaralanma olmadığını da yapılan endoskopiyle gördük. Endoskopi ile çıkarılamadı çünkü oldukça büyüktü ve endoskopik aletler için uygun değildi. Bu büyük bir yemek çatalı olduğu için kendi ağırlığı da var. Bir çivi gibi, iğne gibi tutulup çekilemiyor. Bundan dolayı karında yapılan kesi ile mideye ulaşıp midenin içinden bunu çıkarmak şeklinde bir strateji izledik. Yaptığımız bu ameliyatla da bu çatalı oradan çıkarabildik."

İzmir'de CHP'li belediyeden 2 saatlik konsere 5.3 milyon TL! Şevval Sam'ın ajansı yanıt verdi İzmir'de CHP'li belediyeden 2 saatlik konsere 5.3 milyon TL! Şevval Sam'ın ajansı yanıt verdi

“Nadir Görülen Bir Durum”

Dr. Edizsoy, büyük bir cismin yutulmasının çok nadir görülen bir durum olduğunu belirterek, "Bu kadar büyük bir çatalın yutulması sıra dışı. Daha önce böyle bir vakayla karşılaşmamıştım" dedi.

“Vaka Makaleye Konu Olacak”

E.E'nin sağlık durumu iyi olduğuna dair açıklamalar yapan Dr. Edizsoy, bu sıra dışı vakayı bilim dünyasıyla paylaşacaklarını ve bir makale yazmayı planladıklarını ifade etti.

Genç kızın durumu, hayati riskin yüksek olmasına rağmen kötü bir sonuç gelişmeden iyileşmesiyle sağlık ekiplerini sevindirdi.

Kaynak: AA