Ramazan ayı güzelliği, rahmeti affı ile geldi. İlk teravi namazı Cuma akşamı kılındı ve oruca başlandı. Kuran-ı Kerim’de adı geçen değerine vurgu yapılan Ramazan ayında oruç tutulmasının emredildiği on bir ayın sultanının üçüncü günündeyiz. Ramazan ayının huzurunu sevdikleriyle birlikte yaşamak isteyenler bir ay boyunca iftar yemekleri ile birbirlerini ağırlar. Bu Ramazan’ın başlangıç gecesinde ve birinci gününde Anadolu’yu Evliya Çelebi gibi dolaşan Sabah Gazetesinin duayen köşe yazarı dostum Yavuz Donat ile birlikte oldum. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz ile birlikte olan Yavuz Donat Cuma günüde oğlum Gökhan ile birlikte Çanakkale’deydik. 18 Mart’ta görkemli bir şekilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan Çanakkale Köprüsünden geçtik. Çanakkale’yi hafta içinde yazacağım. Ramazan ayı içinde başta belediyeler ve çeşitli kuruluşlar sessiz sedasız hayır işleri yapmaya başladı. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ihtiyacı olanlara alışveriş fişi verecek. Şehzadeler Belediyesi muhtaç durumda olan ailelere evlerine sıcak yemek servisi yapacak. Ayrıca 7 bin koli erzak yardımında bulunacak. 23 Nisan’da çocuklara iftar yemeği verecek. Yunusemre Belediyesi gıda yardımında bulunacak.
RAMAZAN’IN İLK GÜNÜ YAVUZ DONAT MANİSA’DAYDI
Mübarek Ramazan ayının ilk günü Yavuz Donat Manisa’daydı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz’ın konuğuydu. Oğlum Gökhan Donat’a Manisa’da 11 ayın sultanı Ramazan ayında yapılacakları anlattı. Yavuz Donat Bozköy’de Mehmet Yılmaz ve kardeşi Barış ile birlikte oldu. Uzun süren beraberliklerini Yavuz Donat köşesinde yazacak.
SAHURA MUTLAKA KALKILMALI
On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayında sağlıklı bir Ramazan geçirmek için mutlaka sahura kalkılmalı. Sahurda kahvaltılıkların tercih edilmesi en doğru seçim olduğuna inandığım için orucumu sahurda kahvaltılık atıştırmalarla tutmaya başladım. Peynirler iftar ve sahur sofralarında bulundurabileceğimiz doyurucu yemeklerin başında gelir. Türk mutfağının çorbaları da iftar yemeğinin başlangıcıdır.
PİDE
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi 500 yıllık geleneğimizin parçası olan pidedir. Ramazan denildiğinde akla ilk gelen pide olur. İftar ve sahurda afiyetle yenen Ramazan pidesi Osmanlı’dan günümüze kadar gelen bir lezzettir. Manisa pidesinin tanesi 5 TL. elbette mineral zengini hurma geleneksel tatlılar ve Ramazan şerbeti de iftar sofralarında misafirlerimize ikram edeceğimiz menülerin arasına girer. Türk milleti olarak Ramazan ayına ayrı bir önem veririz. İftar sofralarında Ramazan kültür zenginliğine katkıda bulunan en önemli etkinliklerdendir. Oruç tutarken uyku düzenine, su içimine, öğün sayısına dikkat etmek üç altın kural olduğunu söylüyorlar. Beslenme uzmanları Ramazan sofralarımızda dikkat etmemiz gereken kuralların başında tek seferde büyük porsiyonlar yerine iftarı ikiye bölerek yapmak sağlık açısından önemli olduğunu söylüyorlar. Ben de öyle yapıyorum. Orucumu açarken Nermin hanım günlük çorbasını içtikten sonra bir süre yemeğe ara verip biraz şekerleme yapıp ana yemeğe öyle geçiyorum. 500 yıllık Osmanlı geleneği pide, sade ve kıymalısı Ramazan ayında benim sevdiğim yiyeceklerin başında gelir. Çapala Mehmet ile sade pideyi Matador’dan aldım. Huzurlu bir Ramazan geçirmek dileğiyle.