Esnaftan çağrı var… En yetkili isim konuştu! Esnaftan çağrı var… En yetkili isim konuştu!

2025 yılında asgari ücretin ne kadar olacağına dair tartışmalar gündemi meşgul ederken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantı yapacağı günler yaklaşıyor. Ekonomi gazetecisi Alaattin Aktaş, Ankara kulislerinde konuşulan rakamları paylaşarak çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Ankara’da Konuşulan Asgari Ücret Zammı Oranı

Orta Vadeli Program’da 2025 yıl sonu enflasyonu için yüzde 17,5 oranı öngörülse de ekonomistler, asgari ücret için daha yüksek bir artış bekliyor. Aktaş, 2025 yılındaki asgari ücret artışının enflasyona göre belirlenmesi durumunda, yüzde 17,5 zammın çalışanların enflasyon karşısındaki kaybını telafi edemeyeceğini belirtti. Temmuz ayında ara zam almayan asgari ücretli, yeni zamla birlikte maaşında daha fazla iyileşme bekliyor.

Ekonomist Aktaş’a göre, Ankara kulislerinde yüzde 17,5 oranında zam konuşulmuyor; asgari ücret artışında gündemde olan oran yüzde 30 civarında. Aktaş, "Eğer yüzde 17,5 gibi bir zam yapılırsa, 2024 boyunca değişmeyen asgari ücretin enflasyondan kaynaklanan kaybı giderilmiş olmaz. Ayrıca 2025 yılı enflasyonunun yüzde 17,5’te kalma olasılığı da çok düşük," diyerek bu oranın gerçekçi olmadığını vurguladı.

Ek Bir Artış Sandık Anlamına Gelebilir

Memur ve emekli maaş zamlarını da ele alan Aktaş, memurlar için toplu sözleşme kapsamında yapılacak yüzde 6 zammın ardından yılın ikinci yarısında yüzde 5 daha artış yapılacağını hatırlattı. Ek bir artış olup olmayacağına dair ise herhangi bir belirti bulunmadığını ifade eden Aktaş, böyle bir ek artışın gündeme gelmesi halinde bunun "sandık kurulması" ihtimalini doğuracağını belirtti.

Aktaş, "Yaşam koşulları çok ağırlaştı, enflasyon zaten gerçek artışı göstermiyor. Bu nedenle, mevcut oranların üzerinde bir zam yapılması beklenmemeli," diyerek beklentileri şekillendirdi.

Asgari ücret için 2025 yılında yüzde 30 civarında bir artış öngören Aktaş, bu oranın daha fazla konuşulduğunu belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi