Ahmet ÜNSAL

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yırca köyünde 10 yıl önce zeytin ağaçlarının yok olmaması için holdinglere karşı mücadele verdiği Soma’nın Yırca köyünde düzenlenen 1. Zeytin Festivaline katıldı. Özel, ayrıca zeytin fidanını bölgeye dikti.

Festival bölgesinde toplanan halka hitap eden Özgür Özel’i milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Salihli Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, Kırkağaç belediye Başkanı Üstün Dönmez, Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, CHP il ve ilçe yönetimleri yalnız bırakmadı.

Yırca’da verdiği sözü hatırlatan CHP lideri Özgür Özel,   “Bugün siyasi hayatımda az yaşadığım, bundan sonra çok yaşayacağımı ümit ettiğim bir günü yaşıyorum. Siyasi hayatımız, CHP’nin geçmişteki Manisa milletvekilleri, Türkiye’deki bütün milletvekilleri, mücadelelerle, direnişlerle mağdurun, mazlumun, çevrenin, doğanın, hayvanseverlerin yanında geçti. Bazen başardık, bazen başaramadık. Bazen kaybederken kazandık. Bazıları kazanırken kaybettiler. Ben Yırca’da bir söz vermiştim, ‘Göreceksiniz. Bir gün Soma’yı alacağız. Manisa Büyükşehri alacağız. Yırca’ya geleceğiz ve burada zeytin festivali yapacağız.’ İşte o gün bugün arkadaşlar” dedi.

CHP lideri Özgür Özel, iktidarın TBMM Başkanlığı’na sunduğu  kanun teklifi ile getirilmek istenen yeni vergi düzenlemelerine sert eleştiriler yaparak karşı çıktı.

Özel, “Geçen hafta ‘İsrail saldıracak’ diye bir laf ortaya attılar. Bizden, ev alandan, araba alandan, vergi verenden, sigortalı çalıştırandan, her türlü beyannameden, hepimizden 70 milyar vergi toplamak için böyle bir söyleme girişmişler” dedi.

Yaşanan hayvan katliamlarına da tepki gösteren Özel, “Dün Gebze’de 50 hayvan, 50 can zehirlenerek öldürüldü. Niye, bu yasa onların kulağına gizlice, bunu söylüyor diye. İlk niyet oydu. Al, 60 gün sonra öldür. Buna siz, biz, vicdanlı insanlar karşı çıkıyor diye öldürüp kapattılar üstünü. Ama bizim CHP’li belediye başkanlarının bilincinde olmayan belediye başkanı, gerekli tedbirleri almadığı için maalesef, büyük bir katliamla karşı karşıyayız. Bunun peşini asla ve asla bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

“Büyük Bir Mücadele Verildi”

Büyük bir mücadele verildiğini vurgulayan Özel, şu ifadeleri kullandı:

“Soma davasında suçluları bırakıp, ölenleri neredeyse suçlu ilan ettiklerinde, ‘Bir gün iktidar olacağız. Bu dava yeniden açılacak. Suçlular cezasını çekecek. Soma için adalet gelecek. O güne kadar mücadele edeceğiz. Ant olsun.’ Henüz o gün gelmedi. Ama bugün geldi. Çok mutluyum. Tabi şöyle bir güzel tarafı var. O günkü mücadelede, Kolin sandı ki kazanırım. 60 gün 60 gece direndik. Ellerinde bıçkıları, dozerleriyle, biz direndikçe köşede bekleyip, maalesef o zaman jandarma bugünkü gibi görevini yapmıyordu. Çünkü o günküler jandarmaya köylüleri, zeytinleri Kolin’e karşı koruma değil Kolin’i bize karşı koruma görevi vermişlerdi.”

Özgür Özel bu sefer çok sert: Elini kıracağız! Özgür Özel bu sefer çok sert: Elini kıracağız!

Özel sözlerine şöyle devam etti:  “Biz zeytinleri korumak için nöbet tutuyorduk, gece 01.00’lere kadar. Sonra nöbetçiler burada kalıyordu. Ben Manisa’ya eve yatmaya gidiyordum. Bir haber geliyordu, saldırdılar. Cem burada, danışmanımız. Cem 55 dakikada Manisa’dan buraya beni yetiştiriyordu. Ama biz gelene kadar 60 tane kesilmiş. Dozerin önünde ben durunca dokunulmazlığımız var diye duruyorlardı. Ablalarıma, annelerime kelepçe taktılar, yere yatırdılar. Gözaltına almaya çalıştılar. Büyük mücadele verildi. Tabi o mücadelenin içinden geliyor mesela Sercan Okur. Soma’da böyle bir belediye başkanı olması, Soma davasının, Yırca davasının mücadelesinin içinden gelen birinin belediye başkanı olması çok çok anlamlıdır. Hepimize örnek olacak bir meseledir.”

“Birlikte Durursanız Önünüzde Hiçbir Engel Duramaz”

Birlik ve beraberlik mesajı veren Özel,  “Bugün Emine ablayı, Münire ablayı, Elvan ablayı, Nazmiye ablayı, Firdevs ablayı, Cevriye, Zeynep, Nurdan, Münevver, Gülşen, Hatice ablayı, Kadriye ablayı burada yeniden böyle sağlıkla görmüş olmak… Başkanımı yine köyün başında görmüş olmak çok kıymetli. Bana şunu söylüyor. Bizim evladımız diyor. Sonrasında da geldik, gittik milletvekili olarak namaza Yırca’daki camiye geldik. Ama 3-4 yıllık yoğun mücadelede çok özlemiştim onları.  Bu direniş nasıl başladı? Bir kez sadece bizimle olmadı bu iş. Grennpeace’teki avukat Deniz Hanım’ı unutmamak lazım. O yürütmeyi durdurma almasaydı, bugün burada bu santraldan bir tane daha vardı. Video aktivisti Kazım, eczacı Kazım. Geldi Yırca’da günlerce bizimle durdu. Sosyal Haklar Derneği kurulmadan önce çok büyük mücadele verdiler. Bugünkü Sosyal Haklar Derneği’nin bileşenleri orada bizimle birlikteydi. Cumhuriyet Halk Partisi vardı. Bunun dışında şu bulunduğumuz alandaki zeytinler, iki ay içinde teker teker kesildi. İlk planladıkları kısmı bitirdiklerinin ertesi günü yürütmeyi durdurma kararı alındı. Bu halde kaldı. Sonra dava kazanıldı. Termik santral bundan 10 kilometre ileriye, Kozalıören’in ötesine, dağın öbür tarafına gitti. Burada yoksa bundan bir tane daha bu alanda olacaktı.”

Direnişin nasıl başladığını anlatan Özel, şöyle konuştu:

“Bu direniş nasıl başladı derseniz, şöyle başladı. Muhtarım ile köy kahvesinde oturuyorduk. Herkesi toplamıştı. Buna direnmek istediklerini ama insanların kötü örneklerden korktuğunu söylüyordu. Bir tane mendil vardı. Kapının önünde de kum vardı. O kumdan bir avuç aldım ben. Herkes hatırlar. Dedim ki her biriniz ayrı ayrı durursanız bu kumlar gibi bu camda dağılırsınız. Camda kumlar döküldü. Sonra muhtarımın kahverengi, beyaz mendili vardı. Onu açtık. İçine kumu koyduk. Kumları böyle sıktım. Topaç oldu. Dedim bunu bu cama atayım mı? Muhtar dedi atma kırılır. Dedim ki birlikte durursanız önünüzde hiçbir engel olmaz. Ayrı ayrı kum taneleri değil. Hep birlikte mücadele vereceğiz. O gün direnmeye karar verdik. Bugün direnişin başarısının 10’uncu yılında zeytin hasadı yapacağız. Kooperatif kuruldu. Sabun Kooperatifi. O konuda CHP’li belediyeler, büyükşehir belediyemiz inisiyatif alacak. Bunların çok daha fazla değerlendirilmesini sağlayacak.”

“Mücadele Edenlerin Kazandığını Tüm Türkiye’ye Gösterdik”

“Mücadele edenlerin kazandığını Tüm Türkiye’ye gösterdik” diyen Özel, dayanışma ve direnişin zaferle sonuçlandığını belirtti.

Özel, iktidarın gerçek niyetlerini Yırca’dan tüm Türkiye’ye anlatmak istediğini belirterek, “Bu da zeytin mücadelesi, doğa mücadelesi kadar önemli bir mesele. Mesele şu, iktidar partisinin genel başkanı 1 Ekim’de Meclis’e geldi ve açılış konuşmasının içinde bir cümle etti. ‘İsrail’in bir sonraki hedefi Türkiye’dir’ dedi. Bu öyle boşu boşuna edilmiş bir laf değil. Peşi bırakılacak bir laf değil. Ben çıktım. Kapının önünde dedim ki derhal Meclis’i kapalı oturuma çağıralım, gelsin bize bunu anlatsın. Kapalı oturumun tutanakları 10 yıl açıklanamaz. Ama dedik ki eğer gerçekten İsrail’in Türkiye’ye saldıracağı böyle bir tehdit olduğuna ilişkin bilgi, belge ve kanıt varsa anlat. Seninle beraberiz. Yoksa anlatılanı anlatmam yasak. Ama anlatmadığınızı ifşa ederim, sizi millete şikayet ederim” şeklinde konuştu.

Özel, iki bakanın Meclis’e geldiğini ancak kendisinin gelmediğini bu nedenle bir şey anlatamadıklarını ifade etti. “İki bakan, biri 40 dakika biri 36 dakika, havanda su dövdüler. Yapacak bir şeyleri yoktu. Bir laf etmiş, altını doldurmaya onları yollamış. Bir kelime, sizin bilmediğiniz, televizyonlarda konuşulmayan, önemli bir bilgi yok. Hatta anlattıklarını şimdi burada anlatamam ama kendi anlatıyor ki İsrail’in tehdidi altında saydıkları ülkeler içinde Türkiye yok. Bunu o gün bakan söyledi, gizliydi” dedi.

“Güvenlik Tehditleriyle Korkutuyorlar”

İktidarın toplumsal sorunları örtbas etmek için halkı güvenlik tehditleriyle korkuttuğunu savunan Özel, ‘Arkadaşlar açsınız, yoksulsunuz, işsizsiniz ama tehlike büyük, beni desteklemelisiniz. İsrail bize saldırabilir, üçüncü dünya savaşı çıkabilir demek istiyor’ O  günden sonra televizyonlarda ‘Bizim kaç tankımız var? İsrailʼin kaç tankı var?ʼ gibi sorularla gündemi değiştirmeye çalışıyorlar. Kendi derdimizi unutalım istiyorlar” dedi.

Özel, “Eğer bu kapalı oturumda bilgi verilmeseydi, televizyonlarda savaş senaryoları dönmeye devam edecekti. Ancak korkmayın, savaş yok. İşsizlik, yoksulluk, güvencesizlik bu ülkenin gerçek gündemi olmalı. Dikkatimizi bu konulardan uzaklaştırmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı

Ayrıca, hükümetin sunduğu yeni kanun teklifiyle vatandaşların daha fazla vergi ödemek zorunda kalacaklarını dile getirdi. Özel, “Savunma Sanayi Destekleme Fonu için hepimizden para kesecekler. Bu fon için, her birimiz, 308 lira ile 604 lira arasında bir harcama yapacağız” dedi.

Özel, “Şimdi bizden 70 milyar vergi toplayacaklar. Geçen hafta ‘İsrail saldıracakʼ diye bir söylem ortaya attılar. Bunun arkasında yatan gerçek, bizden daha fazla para toplayabilmek.” şeklinde uyarılarda bulundu.

Savunma sanayiine olan ihtiyaçlar hakkında da konuşan Özel, “Savunma sanayinde para yok mu? Varmış ama bitmiş. Daha yeni 3 milyar lira para varmış burada ama onu 2017ʼnin Şubat ayında Varlık Fonuna bedelsiz devretmişler.” dedi. “Bu ülkede emeklilerin geçim sorunu var. 12 bin 500 liraya geçinmeye çalışıyorlar. Bu miktar sefalet ücretidir. Asgari ücrete zam yapılmadı.” diyerek sözlerini bitirdi.

Muhabir: Ahmet ÜNSAL