Yunusemre Belediye Başkanı CHP’li Semih Balaban, kendi dönemlerinde işten çıkarılan 200 işçinin neden işten çıkarıldığına ilişkin açıklama yaptı.

Balaban, göreve geldiği günden bu yana aylık olarak tekrarladığı basın toplantıları kapsamında, Manisa’daki gazetecilerle bir araya geldi. Burada bir açıklama yapan Balaban, ilk olarak güreş festivalinin neden iptal edildiğini açıkladı.

AK Parti’den 3 ilde atama… Yeni il başkanları belli oldu! AK Parti’den 3 ilde atama… Yeni il başkanları belli oldu!

Balaban şöyle konuştu:

“Önümüzdeki Pazar yapmayı düşündüğümüz yağlı güreş organizasyonunu iptal ettik. Ekonomik kriz nedeniyle, ekonomik kaynak yaratamamamızdan ve özellikle de 15 Eylül’de İller Bankası’ndan gelen paradan 21 milyon lira kesilmesi nedeniyle bu kararı aldık. Üzücü olan, bize ait olmayan borçların hesabının bizden sorulması. Biz her şeye rağmen laf üretmiyoruz, iş üretiyoruz. Bütün baskılara rağmen maaşları ödüyoruz, projelerimizi yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz.”

200 İşçinin İşten Çıkarılma Sebeplerini Açıkladı

Belediyeden, kendi görev süresi döneminde 200 işçinin çıkarıldığını ifade eden Balaban, işten çıkarmaların sebeplerine ilişkin çok konuşulacak detaylara yer verdi. Balaban, şöyle konuştu:

52 karı koca ile yolları ayırdık

İşten çıkarmalar konu. 200 arkadaşımızı işten çıkardık. 52 arkadaşımız karı koca oldukları için, aynı belediyede birlikte çalıştıkları için demokratik bir şekilde söyledik. Makam ayırmaksızın bu kriteri uyguladık. Belediyeden aynı ailedeki iki kişiye maaş ödemeyi doğru bulmadık.

YEGEM’lerde Lise Mezunu Öğretmenler Vardı

Kreşlerde, YEGEM’de liyakatsizlik vardı. Kreşlerdeki arkadaşlarımızın tamamı lise mezunuydu. Lise mezunlarına saygı duyuyorum ama bir lise mezununu kreşte öğretmen olarak görevlendirmek eğitim biliminin doğasına aykırıdır. Bundan dolayı işten çıkardık. Bir bölümünü başka birimlerde görevlendirmek istedik ancak kabul etmediler. En az 45 arkadaşımızla da bu liyakatsizlikten dolayı yollarımızı ayırdık.

Kendi İsteğiyle İstifa Edenler Oldu

30-40 arkadaşımız kendi istekleriyle istifa ettiler. Onların hiçbir şekilde sosyal haklarına zarar gelmeden anlaştık.

Özgür Özel’e Saygısızlık Yapanlar İşten Çıkarıldı

50-60 arkadaşımızla da Özgür Özel’e, sayın genel başkanımıza, Cumhuriyet Halk Partisi’nin en önemli insanına buradaki şehit cenazesinde her türlü saygısızlığı, her türlü yanlışı yaptıkları için ve bizler hakkında her türlü karalamayı yaptıkları için ve bankamatik memuru oldukları için, bir siyasi militan oldukları için yollarımızı ayırdık. Onların da sosyal haklarını verdik. Siyasi iradeyle gelen siyasi irade ile gider. Bu konuda birçok AK Partili arkadaşımızla da çalışmaya devam ediyoruz. Bizim kesinlikle bir ön yargımız, linç kampanyamız yok.

300 Yeni Personel Alındı

İşçi alımlarında saha elemanı aldık. Zabıtada, güvenlikte, temizlikte, park bahçede, şantiyede en az 300 arkadaşımızı görevlendirdik. Bunlar bizim için temel ihtiyaç. Yıllardır CHP için, 74 yıldır iktidara gelememesine rağmen mücadele etmiş, CHP için her şeyini vermiş insanlara da o insanların çocuklarına da sahip çıktık. Bundan da onur duyuyoruz. Aynı şekilde CHP’yi desteklemiş muhalif partilerden de arkadaşlara sahip çıktık. Çıkmaya da devam ediyoruz. Biz bu belediyeyi yöneteceksek kendi kadrolarımızı yaratmak zorundayız.”

İşten Çıkarmalar Bitti Mi?

Belediyede işten çıkarma sürecinin son bulup bulmadığına ilişkin soruyu yanıtlayan Balaban, şunları söyledi:

“Bundan sonra istisnalar dışında işçi çıkarma sürecimiz tamamlandı. Ben, Cumhuriyet Halk Partisi’nin siyasi iradesiyle burada işe başlayan arkadaşlara da aynen şunu söyledim; asla CHP iktidarı var, ben burada istediğimi yaparım, çalışmam, çalışmadan maaş alırım anlayışınız varsa lütfen işe gelmeyin. Böyle bir şey olursa biz sizlerle yolları ayırırız dedik. Bizim dönemimizde alınan 5 arkadaşımızla bu tür suiistimallerden dolayı yollarımızı ayırdık.”

Mahkeme Süreci

Geçtiğimiz günlerde bir işçinin mahkeme tarafından haklı bulunup işe iadesine ve 9 maaş tazminat ödenmesi kararına ilişkin konuşan Balaban, şöyle dedi:

“200 arkadaştan 20 tanesiyle mahkemelik olduk. Yüzde 90’ıyla anlaşma sağladık. Tazminatlarını da 7’ye, 8’e bölerek ödüyoruz. Anlaşamadığımız arkadaşlarla da anlaşmak istiyoruz. Bu arkadaşlarımıza belediyenin gücünü kullanmak istemiyoruz.  Uzlaşmak istiyoruz. Uzlaşmazlarsa biz de hukuki anlamda önlemlerimizi aldık.”

Kaynak: Haber Merkezi