Umut, bir şeyi arzulayarak olması istenilen şekilde sonuçlanmasını beklemektir. Beklenti içine gireriz. Ayrıca güven duygusunu da barındırır. Güçlü bir kavramdır. İyiyi çağrıştırır. Sabredince ortaya çıkar.

Bir şeyler umut etmek bir şeyin bizim için önemi hakkında iddiada bulunmaktır. Umut ettiğimiz müddetçe hayata karşı iyimser dururuz. Umut varsa hayat vardır. Umut etmeden yaşamak bir yerde çok da sıkıcı olabilir. Yapmak istediğimiz, olmasını istediğimiz şeyler bir çırpıda gerçekleşmez, belli bir zamana ihtiyaç olabilir. Bu zaman zarfında bize düşen umut etmek olabilir. Bir yerde hayata güveni de barındırır demiştik değil mi? Evet, güvenmezsek zaten umut edecek bir şey kalmaz.

Amacımıza ulaşmak için gerekli motivasyondur umut. Ne kadar olumluysak hayat da bize o yönde çıkışlar sağlar. Umudun olmadığı bir hayat ne kadar da sıkıcı, anlamsız ve boş olurdu. Umutsuz hayat düşünülemez. Yaptığımız her şey umutla yapılır.

Bir şeyler kötüye gittiğinde o şeyin artık gerçekleşmeyeceğini düşünürüz, umutsuzluk açığa çıkar. Bu kavram ise içinde korku barındırır, kötüyü çağrıştırır.

Umutsuzluk, depresyonun bir nedenidir. Depresyon ise mutsuz olmak pek de beklenti içinde girmemektir.

Umut ettiğimiz şeyin geri dönüşü her zaman olumlu yönde olmayabilir. Bazen bu yönde gelen geri dönüşler için yeterli çaba sarf edilmemiş olabilir. Eğer tüm gayretimizle çabalamamış olmamıza rağmen yine de olmuyorsa zamanı vardır diyebiliriz.

Hayal ettiklerimizin gerçekleşmesini beklerken gerçek bir çalışma haline girdik mi bunu sorgulamalıyız. Eğer cevabımız olumluysa kendimize umut etme hakkını verebiliriz.

Bazen umudu direnişimiz için kalkan olarak kullanırız. İyi gitmeyen şeylerin güzelliğe evrilişi, çalışmalarımızı olumluya çevrilişi, al ettiğimiz değeri bulmak, maddi sıkıntıların giderilişi gibi. Burada savunucumuz, kalkanımız umuttur.

İnanmak, sarılmak, güvenmek, umudumuzu yeşertmek adına çıktığımız yolda bize yol gösterici olan güzel kavramlardır. Umut bunları da içine alır.

Zorluklar mutlaka olacaktır. İnandığımız bir şey varsa yapacağımız şeyden bizi kimse alıkoyamaz. Çabalarız… Olması için sarılırız bir gayretle yapmaya. Güven ortamı varsa kendimiz emniyette hissederiz. Böyle bir ortam yoksa çabamız da olmaz, sürekli bocalarız.

Korku ve endişe de gelir zaman zaman umutla beraber ama yine de umut etmek güzel bir şey. Hayat devam ederken hayattan elini eteğini çekmek olmaz. Yaşam devam ediyor ve bize sunulanları bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Önünde sonunda öleceğiz diye yaşamaktan vazgeçemeyiz değil mi sonuçta?

Umutsuzluk bir Müslümana asla yakışmaz. Hayattan umudunu yitirmek şeytanın hilelerinden biridir. Umutsuzlukla beraber hayat enerjimiz söner. Umutsuzluk aynı zamanda bir bitişi ifade eder. Hayat adına beklentimizi çekmiş oluruz.

Umut bize yaşam adına zor zamanlarımızda bizi ayakta tutar, zorluklara karşı mücadelemizi kolaylaştırır. Bize güç verir. Bizi yaşam adına diri tutar. Umudumuzu yitirmediğimiz güzel günlere… Hoşça kalın…