Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği, Türkiye’de Z kuşağı üzerine bir araştırma yayınladı.

Toplamda 28 ilde ve 3 bin 243 kişiyle yüz yüze yapılan araştırma Z kuşağının sosyoekonomik ve sosyopolitik durumunu, Türkiye'nin güncel sorunlarına bakışını ve geleceğe dönük beklentilerini içeriyor.

Yapılan bu araştırmaya göre 18-25 yaş kuşağındaki gençler politikacılara ve siyasi partilere güvenmiyor, gençler yurt dışında yaşamak istiyor.

**TÜİK verisi: Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, Türkiye'de 18-25 yaş grubunda yaklaşık 7 milyon kişi var.

**

Gelin bir de olaya bundan neredeyse bir asır önceden kalan bir anektodun penceresinden bakalım...

İstanbul Üniversitesinde öğrenci olduğum sıralar, okul duvarında bir ilan gördüm: "Avrupa'ya talebe yollanacaktır."

Allah Allah, dedim. Ülke yıkık dökük, her yer virane, Lozan yeni imzalanmış, bu durumda Avrupa'da talebe... Lüks gibi gelen bir şey ama bir şansımı denemek istedim.

150 kişi içinden 11 kişi seçilmişiz. Benim ismimin yanına Mustafa Kemal, "Berlin Üniversitesine gitsin." diye yazmış.

Vakit geldi, Sirkeci Garı'ndayım; ama kafam çok karışık. Gitsem mi, kalsam mi? Beni orada unuturlar mi, para yollarlar mi? Tam gitmemeye karar verdiğim, geri döndüğüm sırada bir posta müvezzi ismimi çağırdı.

"Mahmut Sadi! Mahmut Sadi! bir telgrafın var."

Benim dedim. Telgrafı açtım, aynen şunlar yazıyordu: "sizleri bir kıvılcım olarak yolluyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz."

 

İmza:

Mustafa Kemal

 

Okuyunca düşündüklerimden olağanüstü utandım. "şimdi gel de gitme, git de çalışma, dön de bu ülke için canını verme." dedim.

 

Düşünün, 1923'te o kadar kişinin arasında 11 öğrencinin nerede, ne zaman, ne hissettiğini sezebilen, ona göre telgraf çeken bir liderin önderliğinde bu ülke için can verilmez mi?

 

Çok başarılı oldum. Ülkeme alev olarak döndüm. Önce İstanbul Üniversitesi Genel ve Beşeri Fizyoloji Enstitüsünü kurdum. Kürsü başkanı oldum. Daha sonra ülkemin başbakanlığını yaptım.

 

Ben kim miyim?

 

Ben sadece iki satırlık bir telgrafın yarattığı bilim ada mıyım...

 

Ord. Prof. Dr. Sadi Irmak

**

Belki tarih olarak 100 yıl ileride olan bir Cumhuriyet var ancak içinde yaşayan genç vatandaşların ülke ile bağı maalesef ortada.