Bugün günlerden 23 Eylül… Bu tarihin önemli bir anlamı var. Yılda iki kez meydana gelen olayın oluş tarihi bugün.

23 Eylül, gece ile gündüzün eşitlendiği tarih demek. Bir de 21 Mart’ta oluyor bu. Bu günden sonra geceler iyiden iyiye uzamaya, gündüzler ise kısalmaya başlayacak.

Gece ile gündüzün eşitlenmesine coğrafya tabirinde ‘Ekinoks’ deniyor. Ekinoksun kelime anlamı neymiş ona bakalım…

“Ekinoks (gün tün eşitliği, gece gündüz eşitliği veya ılım), Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır. Ekinoks sözcüğünün kökeni Latince aequus (eşit) ve nox (gece) sözcüklerinin birleşimi olan aequinoctium sözcüğüne dayanır.” diye yazılmış internette.

Bu durum, yazın da yavaştan sonuna geldiğimizin bir işareti gibi. Evet küresel ısınma etkili ve gündüzler hala sıcak kabul ediyorum. Ancak geceleri artık serin olmaya başladı.

Bu tarihten sonra daha da serinleyecektir. İlla ki yerel bazda sıcak olan bölgelerimiz olacak fakat genel anlamda havalar soğuyacaktır artık.

Zaten soğusun da değil mi? Bu yaz çok fena geçti. Sıcaklar adeta evimizden çıkamaz hale getirdi bizleri.

O sıcakların arasında bir de afetler yaşadık bunu da unutmamak lazım. Tarım ürünleri zarar gördü, seller meydana geldi, can kayıpları yaşandı ülke ve dünya genelinde.

Çok şükür Manisa’da cana bir şey gelmedi ama tarım ürünlerimiz felakete uğradı. Kiraz, şeftali, üzüm, zeytin, vesaire ürünler perişan oldu.

Rabbimden kış mevsiminin afetsiz geçmesi. Kimsenin canına, malına bir zeval gelmeden yaşayıp gidelim.

Hepinize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum… Kalın sağlıcakla…