Yenilenen, dijitalleşen dünya ile birlikte gün içinde zamanın büyük çoğunluğunu ekran karşısında geçiriyor hatta gün içindeki işlerimizi yaparken bile telefon veya televizyon ekranını dahil edebiliyoruz. Ama ya bu alışkanlık kilo aldırıyorsa…
Bu yazıda sizinle yemek yerken ekran karşısında vakit geçirmenin doğru olup olmadığı hakkında konuşacağız.
İlk önce yemek yerken ve yedikten sonrasında vücutta neler oluyor, sistem nasıl işliyor ondan bahsedelim. Tokluk sinyalinin salgılanması için yani doyduğumuzu anlamamız için; yediğimiz tabak, görseliyle kokusuyla bize hitap etmeli. Bir de çiğneme faktörünü artırmalıyız yani bolca çiğnemeliyiz ki beynin tokluk sinyali salgılaması kolaylaşsın.
Peki yemek yerken ekran başında vakit geçirince ne oluyor?
Doygunluk hissetmiyor olabilirsiniz: Hazırladığınız tabağın görseli ve kokusu beyin için bir uyarıcıdır. Bu uyarılar ile birlikte tokluk sinyalinin salgılanması 20 dk içerisinde gerçekleşir. Eğer dikkatinizi dağıtıyor ve ne yediğinizi fark etmeden yiyorsanız, bu sinyal daha geç ve daha az salgılanır.
Porsiyonu aşıyor olabilirsiniz: İkinci adımda tokluk sinyalinin daha az veya geç salgılanmasıyla birlikte, doymak için ne yapacaksınız? Muhtemelen daha fazlasını yiyeceksiniz. Böylece alınan kalori artarak kilo artışının önü açılır.
Hazımsızlık çekebilirsiniz: Dikkatiniz yediğiniz öğünde değil ve dağınıkken bol bol çiğnemeyi ihmal edebilirsiniz. Hızlı yiyerek yeteri kadar küçültmeden yuttuğumuz lokmalar, midenin sindirimini zorlaştırır. Şişkinlik ve hazımsızlık hissedebilirsiniz.
Yani dikkatiniz tükettiğiniz öğünde olsun, ne yediğinize önem verin. Yemeğin tadını, kokusunu alın ve hazırladığınız tabağın düzenine özen gösterin. Daha sakin bir ortamda bilincine vararak yemek yemeye çalışın. Aslında kendinize de yemeğinize de hak ettiği değeri gösterin.
Tüm bunları yaparak, gün içindeki beslenme rutininden daha fazla keyif alın ve ekran bağımlılığının sebep olabileceği kilo artışının önüne geçin…