İran, İsrail’e yönelik saldırılarında kullandığı ileri teknoloji ürünü füze ve insansız hava araçlarını (İHA) başkent Tahran’da düzenlenen Devrim Muhafızları Ordusu’na ait Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda tanıttı. Fuarda sergilenen silah sistemleri, İran’ın askeri gücünü ve savunma kapasitesini gözler önüne serdi.

MHP lideri Bahçeli’den Özgür Özel-Gülşah Durbay iddiaları yorumu MHP lideri Bahçeli’den Özgür Özel-Gülşah Durbay iddiaları yorumu

Devrim Muhafızları Ordusu'nun savunma gücünü gösteren bu etkinlikte uzun menzilli balistik füzeler ve ele geçirilen ABD İHA'ları da sergilendi.

İran’ın Saldırısında 1 Filistinli Öldü

Orta Doğu'da tansiyon tırmanıyor. İsrail'in Lübnan'a saldırısına karşılık olarak İran, İsrail’e yaklaşık 500 füze fırlattı. Saldırılar Tel Aviv'de hasara yol açtı, ancak İsrail'de can kaybı bildirilmedi.

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını genişleterek Lübnan’a saldırı başlattı. Bu saldırılar, bölgedeki çatışmaları daha geniş bir alana yayma riski taşırken, İran da İsrail’in bu hamlesine karşı harekete geçti.

İran, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarına yanıt olarak İsrail’e yaklaşık 500 füze ateşledi. Saldırılar, başta başkent Tel Aviv olmak üzere birçok noktada hasara yol açtı. İsrail saldırılarda can kaybı olmadığını açıklarken, füzelerin oluşturduğu hasar görüntüleri sosyal medyada geniş yankı buldu.

Ancak İran’ın saldırılarının beklenenden farklı sonuçlar doğurduğu görüldü. İsrail’de can kaybı yaşanmazken, füzelerden birinin kapsülü 1 Filistinli sivilin üzerine düşerek trajik bir şekilde hayatını kaybetmesine neden oldu.

 

İran Balistik Füzeleri Görücüye Çıkardı

Fuarda, İran’ın “Gerçek Vaad 1” ve “Gerçek Vaad 2” operasyonlarında kullandığı uzun menzilli balistik füzeler dikkat çekti. Sergilenen füze ve savunma sistemleri arasında:

  • Hayber Şiken Balistik Füzesi (1.450 km menzil)
  • Fettah Hipersonik Füzesi (1.400 km menzil)
  • Emad Balistik Füzesi (1.700 km menzil)
  • Kadir Balistik Füzesi (1.800-2.000 km menzil)

İran’ın olası bir İsrail saldırısına karşı kullanabileceği değerlendirilen füzeler arasında ise:

  • Hürremşehr Balistik Füzesi (2.000 km menzil)
  • Siccil Balistik Füzesi (1.900 km menzil) de yer aldı.
  • Ayrıca, fuarda 3 Khordad ve Tebes hava savunma sistemleri de tanıtıldı.

ABD'den Ele Geçirilen İHA'lar Sergilendi

Fuarda dikkat çeken diğer unsurlar, İran’ın ABD’den ele geçirdiği insansız hava araçları oldu. RQ-170, MQ-1 ve RQ-4 Global Hawks gibi ABD yapımı İHA'lar da sergilenirken, İran’ın Ukrayna Savaşı’nda Rusya’ya verdiği iddia edilen Shaded 136, 131 ve 139 tipi SİHA/İHA'lar da ilgi odağı oldu.

Kaynak: Haber Merkezi