TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasa’nın 3. maddesinin değiştirilmesine yönelik açıklamaları geniş çaplı tepkilere yol açtı. Söz konusu madde, Türkiye Devleti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ifade eden ve değiştirilemez nitelikte olan maddelerden biri olarak biliniyor. Kurtulmuş’un, bu maddede bir değişiklik yapılabileceği sinyalini vermesi birçok siyasi lider ve sanatçı tarafından sert eleştirilere neden oldu.

Kurtulmuş, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" tabirinin de değişmesi gerektiğini söyleyerek, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

 

AK Partili Numan Kurtulmuş’a Tepki Yağıyor!

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasa’nın 3. maddesiyle ilgili açıklamaları siyasetçiler, sanatçılar ve uzmanlar tarafından eleştirildi. Kurtulmuş'un bu sözleri, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne ilişkin anayasal düzenlemelerin tartışmaya açılmasına neden oldu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye’nin başkent oluşunun 101. yıl dönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada, "Bugün Ankaramızın Başkent oluşunun 101. Yıldönümü. Bu vesile ile bir kez daha TC Anayasası madde 3 anımsatalım; 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli Marşı İstiklal Marşıdır. Başkenti Ankara'dır.'" dedi.

Özgür Özel'den AK Parti’ye Taş: “Seçim Yoksa Erdoğan Aday Olamayacak” Deyip Olası Rakipleri Saydı Özgür Özel'den AK Parti’ye Taş: “Seçim Yoksa Erdoğan Aday Olamayacak” Deyip Olası Rakipleri Saydı

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Kurtulmuş’un açıklamalarına sert tepki göstererek, bu adımların devletin bütünlüğüne zarar vereceğini belirtti.

Özdağ, "Alıştıra alıştıra bölecekler anlaşılan. Numan Kurtulmuş kelime oyunu yapıyor. Oysa doğrusu 'Türkiye devleti ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüdür.' Devlet, yüksek otorite, millet ve ülkeden oluşur. Bütün devletler hukuku kitaplarında böyle anlatılır. Onun için yazanlar doğru yazmış. Tabii amaç ilk 3 maddede masum değişiklikler önerip sonra içeriğini tamamen yok etmek. Bu devlet yıkılırsa hepimiz altında kalırız. Fakat en çok yöneten ve yıkanlar kalır." dedi.

İYİ Parti eski Genel Başkanı Meral Akşener ise Anayasa’nın 3. maddesinin Türkiye’nin birliğini ve bütünlüğünü garanti altına aldığını vurgulayarak, bu tür tartışmaların tarihimize ve milletin iradesine karşı sorumsuzluk olduğunu belirtti.

Akşener, "'Türkiye Cumhuriyeti Devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.' Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gücü, aziz Türk milletinin iradesiyle bir bütündür. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin varlığı, şehitlerimizin canıyla, kanıyla çizilen Misak-ı Millî sınırlarıyla bir bütündür. İşte bu sebeple de; ne topraklarımızı ne o topraklar uğruna ortaya konan iradeyi ne de o iradenin en nihai tezahürü olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, “kelime” aralarında yeni anlamlar arayarak tartışmaya açmanın hiç kimseye bir faydası yoktur. Satır aralarında aranmaya çalışanlar; sadece şanlı tarihimize değil, milletimizin iradesine karşı da büyük bir sorumsuzluktur."

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt da Kurtulmuş’un sözlerine ağır eleştiriler yöneltti.

Enginyurt, "Bak gördün mü sen! Anayasanın 3. Maddesin de yazım hatası varmış,değişmesi gerekirmiş. 3.Madde: 'Türkiye devleti ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüdür.' diyor. Numan efendi! Bunun neresi seni rahatsız etti? Yazım hatası yok, Saraydan gelen talimat var. İlk 4 madde değişemez. Numan Kurtulmuş, Anayasaya bağlı kalacağına, namusu ve şerefi üzerine yemin etti. Anayasaya sahip çıkması gereken makamda oturan Numan Kurtulmuş Anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek 3.maddesi değişmeli diyor. Yüreğin yetiyorsa değiştirmeyi dene. Lakin önce istifa et."

Sanat dünyasından da Kurtulmuş’a tepkiler gelmeye devam etti. Oyuncu Şahan Gökbakar ve şarkıcı Mustafa Sandal, sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla Anayasa’nın 3. maddesinin değiştirilmesinin anayasaya aykırı olduğunu vurguladılar.

Oyuncu Şahan Gökbakar: "Anayasa 3. Madde 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütündür.' Ve bugün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, değiştirilmesi teklif edilemez olan bu maddenin değiştirilmesi gerektiğini söyledi!!! Numan bey bir bakar mısınız 4. maddede ne yazıyor?"

Şarkıcı Mustafa Sandal: "Anayasal suç işlediğinizin farkında mısınız Numan bey?"

 

Anayasa’nın 3’üncü Maddesi

Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Milli marşı "İstiklal Marşı"dır.

Başkenti Ankara'dır. 

Kaynak: Haber Merkezi