Burun, göz ve boğazı ilgilendiren alerjik üst solunum yolu hastalığı; halk arasında saman nezlesi, polen allerjisi, bahar alerjisi ve tıbbi anlamda da allerjik rino-konjonktivit olarak bilinir. Sıklıkla nedeni ilkbahar ayında ot ve ağaç polenleridir. Burunda ve gözde kaşıntı, hapşırma, akıntı ve bazen çok ciddi olan burun tıkanıklığı ile karakterlidir. Polenlerin ön planda olduğu bu tablo artık hemen hemen polenlerle aynı sıklıkta mantar sporları ile de meydana gelmektedir. Ayrıca daha az miktarda olmak üzere ev tozu akarı ve kedi başta olmak üzere hayvanların da etken olması söz konusu olabilmektedir. İlkbahar ve yaz aylarında özellikle burunda ve gözde kaşıntı, burun tıkanıklığı, hatta bazen daha ön planda öksürük, burun tıkanıklığının uzun sürmesi ile sinüzit ve eğer zeminde astım var ise hırıltılı solunum ile birlikte çıkması beklenen klinik tablolardandır. Birçok çocuğa bu bulgular ile birlikte sadece nezle tanısı konur ve nezle ilaçları verilir. Nezle ilaçların içinde allerji tedavisinde kullanılan antihistaminik maddeler olduğu için bulgular geçer ve ama gerçek tedavi olmadıkları için alerjik çocukların maalesef ki bu tabloları tekrarlar…. tekrarlar ….ve yaşam kalitelerini cidden bozar. Bu durum artık sadece ilkbahar ve yaz başlangıcında değil; yaz sonu ve sonbahrada da alerjik çocuklarımızda görülmektedir. Yaz aylarında, kapalı ortamda yaşadığımız sürenin uzaması, klimaya maruz kalınması, ani sıcak-soğuk değişimleri nedeniyle artık üst solunum yolu alerjisi yani alerjik burun nezlesi sadece ilkbahar ve yaz aylarında değil sonbahar aylarında da alerjik bulguların görülmesine yol açmaktadır. Bu nedenle sonbaharda da yineleyen nezle hali olan, uzamış veya tedaviye dirençli sinüzit olan çocuklarla muhakkak bir burun allerjisi düşünmeniz gerekir.
Sonbaharda görülmeye başlayan viral enfeksiyonlara abartılı yanıt verir ve bu nedenle allerjik çocuklarda üst solunum enfeksiyonu bulguları sonbaharda daha sık ve şiddetli olmakta burun tıkanıklıkları ve burun akıntısı daha ön planda olan uzanmış nezle hali ve sinüzit gelişebilmektedir. Bir diğer neden ise sonbahar ayı ile birlikte iç ortamda mantar sporu allerjeni ile karşılaşma oranının ve süresinin uzun olmasıdır. Mantar sporları maalesef ki alerjik çocuklarda daha sık ve kronik üst solunum yolu hastalığı, sinüzit, burun tıkanıklığı, geniz eti büyümesi, öksürük yapmaktadır. Çocukların astım bulgularını alevlenmesine neden olmaktadır. Ayrıca, özellikle zeytin başta olmak üzere, ağaç poleni alerjisi olan çocuklarda ağaç polenlerinin birbiri arasındaki çapraz reaksiyon nedeniyle zeytinin akraba ağaçları sonbaharda polen yayabilmektedir ya da yabani poleni allerjisi olan çocuklarda yıl boyu polene maruz kalmak söz konusu olabilmektedir. B nedenlerle sonbaharda burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve sinüzitle karakterli kronik üst solunum yolu hastalıkları alerjik çocuklarda aynen ilk bahar ayına benzer şekilde görülebilmektedir Bu nedenle allerjik çocuklarımızın burun, göz ve diğer bulguları sadece ilkbahar ayna mahsus değildir. Sonbahar aylarında da uzun süreli nezle hali, yineleyen sinüzit, uzamış burun tıkanıklığı ve öksürük söz konusu ise mutlaka allerji akla gelmeli ve gerekli allerji testleri. Bu yapılmadığı takdirde bütün kış boyunca yineleyen enfeksiyon, burun tıkanıklığı, özellikle gece öksürüğü ve solunum yolu hastalığı bu çocuğun uyku kalitesini, yaşam kalitesi ve okul başarısını bozacaktır.
Uzun süreli burun tıkanıklığı çocuklarımız için ciddi bir uyku bozukluğu, gündüz dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu ve okul başarısızlığı nedenidir.