Eğitimde sanki tüm sorunlar halledildi, sınıf anneliğinin kaldırılması tartışması aldı başını gidiyor.

Olumlu olumsuz birçok eleştiri, kararı destekleyenlerin örnekler vererek 'ohh çok iyi oldu' demesi, karşı çıkanların ise olası sonuçları anlatarak yanlış bir karar olduğu söylemeleriyle konu gündemi meşgul ediyor. Tek derdi hava atmak, tek derdi kendi çocuğu olanların yüzünden gelinen nokta bu.

Sınıf annesi ilkokulda sınıfların öğrenci velileri tarafından seçilen, yine o sınıfta çocuğu bulunan, maddi çıkar gözetmeksizin gönüllü olarak çalışan kişidir. Uzun yıllardır devam eden sınıf anneliğinin amacı, öğretmenin yükünü bir nebze hafifletmek ve sınıf velileriyle öğretmen arasında bir köprü vazifesi görmek. 40 kişilik sınıflar olunca da bence gerekli bir uygulamaydı.

Şimdi ne kadar yok çocuğunu kayırıyor, yok sanki öğretmenden daha çok öğretmen, yok havalarda vs gibi hareketleri sergiliyor diye eleştiriliyor olsa da, yaptıkları işlerin hepsi de bunların önüne geçer. Kaldı ki, böyle tavırlarla hareket eden bir sınıf annesine teşekkür ederek görevi bir başkasına verme durumu da var o sınıfın velilerinin. Çocuklarım ilkokulda okurken ben işin havasında bir sınıf annesine denk gelmedim, olduysa da anında görev değişimi yapılmıştır.

Devlet ilkokul ve ortaokullarının aman aman bütçesi yok bildiğiniz gibi. Okul aile birliklerinin elde ettiği gelirler, duyarlı öğrenci velilerinin bağışlarıyla ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Her ne kadar 'Okullarda para toplamak yasak' dense de o paralar illa ki toplanır okullarda. Öğretmen ya da okul idaresi de para pul işlerine karışmamak için, çözüm olarak öğrenci velilerinin seçimiyle her sınıfa bir sınıf annesi seçilir. Sınıf anneleri sınıflarının ve sınıftaki öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını karşıladığı gibi, okul aile birliğiyle de çalışarak okulun faydasına işlere de yardımcı olurlar. Okul kermesinde satılacak ürünlerin öğrenci velilerinden temini ya da okulun bir etkinlik davetiyesinin satılması kısmında, kendi sınıfının öğrenci velileriyle birebir muhatap olan kişidir sınıf annesi. Öyle kolay değildir de, birçok farklı insanla muhatap olmak ve onları maddi destek vermeleri konusunda ikna etmek.

Günümüzde ilkokul ve ortaokul bütçelerinin yetersizliği nedeniyle, sınıflarını kendileri temizleyen sınıf annelerini de gördüm, sınıfın her türlü ihtiyacını karşılamak adına yeri geldiğinde rica minnet yardım isteyerek koşuşturanı da. Sınıfta ihtiyaç sahibi olan öğrencileri tespit edip; o çocukların kıyafet, ayakkabı, kırtasiye gibi ihtiyaçlarını öğrenci velileriyle karşılayan sınıf annelerini de. Tüm bunları titizlikle, o çocuk rencide olmayacak şekilde hissettirmeden hem de.

Tüm bu bahsettiklerim, görevini layığıyla yerine getiren sınıf anneleri için. İşin havasında olup o etiket için hareket edenler ise, sınıfın değil kendi çocuklarının annesi olsunlar yeter. Kötü örnek olarak olumsuzluklarıyla, güzel olan, faydalı yapılan işlere gölge etmeselerdi bugün bunları tartışıyor olmazdık. Sınıf anneliği demek, öğretmene en güzel hediyeyi ben alayım yarışında olmak değil, 'Benim çocuğum değil, bizim çocuklarımız' düşüncesiyle, en sorunsuz sınıf bizim sınıfımız olsun amacıyla hareket etmektir.

Son zamanlarda olumlu yönlerinden çok olumsuz örnekleri öne sürülerek dikkat çekilen ve sonunda kaldırılan sınıf anneliği bence tamamen bitmez, bitemez. Adı değişir, sınıf temsilcisi olur, yine elini taşın altına koyan birileri illa ki bulunur. Aksi durumda bazı zorluklar ve sıkıntılar yaşanması kaçınılmaz. Sınıf anneliğini kaldıran yetkililerin okul bütçelerini arttırması ve okul hizmetli personelinin sayısını yeterli duruma getirmesi gibi bir düşüncesi var mı onu bilemem ama, illa ki bir şeylerin yapılması şart. Bakalım neler olacak, bekleyip göreceğiz.